
Vám se možná po pár sklenkách vína jazyk trochu plete, ale vinaři si na svůj specifický jazyk potrpí. A tak jako se naučíte pár základních slovíček, když se chystáte za hranice, měli byste rozumět i vinné terminologii, pokud se chystáte do sklepa na degustaci apod. Otestujte v našem kvízu, jak si s vínem rozumíte.
Jaký je jazyk vína? Mísí se v něm malebnost a technologické názvosloví, na některých si můžete jazyk zlomit a jiné byste měli znát, aby nedošlo k trapasům. Ano, mohlo by se říkat „otevřu šavlí láhev šampaňského“, ale proč, když existuje dokonalé slovo sabráž?
Ve vinném jazyce se zrcadlí nejen dlouhá historie vinařství, ale i místní zvyky, klima a kultura. Potkávají se v něm výrazy francouzské (appellation), italské (frizzante), české (ledové víno), ale i ryze odborné, které popisují technologii výroby (karbonická macerace) nebo styl a chuť vína (crémant). Dělají svět vína ještě barevnější, pomáhají lépe rozumět tomu, co pijeme.
Proč je dobré znát vinné názvosloví?
- Prohloubí to váš zážitek, protože nebudete víno vnímat „jen“ přes jeho chuť, ale i skrz historii a příběh.
- Budete přesně vědět, jaké víno si v restauraci nebo vinotéce vybrat. Když víte, co znamená brut nature, nehrozí, že na rodinnou oslavu přinesete příliš sladké šumivé víno, a když víte, co je dekantace, věnujete červenému vínu péči, kterou si zaslouží.
- Otevře vám to dveře k srdci vinařů, kteří ocení, když někdo nenazývá víno „kyselé“, ale chápe, že je suché a proč tomu tak je.