Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovna Herufek: V Čejči na jižní Moravě voní čokoláda, která si získává srdce po celé republice

5. 12. 2025
Herufek_3.jpg
Se svolením čokoládovny Herufek
Se svolením čokoládovny Herufek Herufek_4.jpeg Se svolením čokoládovny Herufek Dalších
10 fotek

Jen málokdo by čekal, že jedna z nejlepších čokolád na českém trhu vzniká v malé čokoládovně v Čejči na jižní Moravě. Michal Herůfek tu se svým týmem ručně vyrábí čokoládu přímo z kakaových bobů. Za 70% čokoládu z Belize získal dokonce bronzovou medaili na Academy of Chocolate v Londýně. V našem rozhovoru mluví o tom, jak se propojuje vášeň k čokoládě s lokálností, udržitelností i radostí z Vánoc.

Malá česká čokoládovna není dnes už samo o sobě nic až tak zvláštního – přibývá jich stejně jako pražíren kávy. Čokoládovna jako je ta manželů Herůfkových, už ovšem trochu zjevení je. Vyrábí tu tzv. bean-to-bar čokoládu, tedy mají pod kontrolou celý proces od kakaových bobů až po finální výrobek. A jak rádi připomínají, to všechno jen díky ohleduplnosti, pomoci a respektu jejich široké rodiny, která je maximálně podporuje a je důležitou součástí příběhu.

Je krátce před Vánoci. Těšíte se? Na co konkrétně?

Na Vánoce se těšíme, především po předvánočním shonu v čokoládovně je to pro nás toužebně očekávaný odpočinek. Trávíme ho nejraději doma s dětmi – v klidu, bez spěchu, s vůní cukroví a dobrým jídlem.

Patří podle vás čokoláda k českým Vánocům?

Ano, z našeho pohledu patří kvalitní čokoláda k Vánocům v Česku. U nás doma si najde místo především při zdobení domácího cukroví, hlavně ořechovo-čokoládových sušenek politých tmavou čokoládou, a to nejen kvůli chuti, ale i té vůni, která k Vánocům u nás doma neodmyslitelně patří.

Připravujete na svátky něco speciálního?

Tady máme takový malý dluh. Už několik let mluvíme o adventním kalendáři, ale vždycky dostane přednost něco jiného. Snažíme se ale připravovat různé vánoční sety a dárkové sady. Máme také v sortimentu vánoční horkou čokoládu – v ní hraje prim typicky vánoční koření, nebo třeba Perníkovou čokoládu, která se vyloženě hodí k mlsání v době dlouhých zimních večerů.

Pamatujete si moment, kdy jste si řekl, že budete vyrábět vlastní čokoládu?

Je to už tak dávno, že ta konkrétní chvíle v naší hlavě vlastně není. Pamatujeme si ale, že jsme s manželkou chtěli dělat produkt, který bude hmatatelný, za kterým si budeme moct stát – něco, co bude dělat lidem radost.

Nejdřív to byly čokoládové bonbony, lanýže… A od těch už to nebylo daleko k vlastní čokoládě. I když ta cesta byla dlouhá. První kakaové boby dorazily v roce 2014 a první čokolády jsme oficiálně začali prodávat v létě 2015.

Čím je vaše čokoláda výjimečná?

Naše čokoláda je tzv. bean to bar, tedy vyráběná přímo z kakaových bobů s dohledatelným původem, které jsou prémiové kvality, především díky preciznímu posklizňovému zpracování. Všechny suroviny používáme v bio kvalitě a čokolády zpracováváme na strojích, které jsme si sami vyvinuli. Zakládáme si na transparentnosti, jak ve výrobě, tak v komunikaci se zákazníky. A v neposlední řadě: čokoláda je pro nás i zábava. Není třeba se brát příliš vážně.

Člověk by si mohl říct, že čokoláda je prostě čokoláda – ale vaše nabídka to rozhodně vyvrací. Hrajete si s poměrem kakaa, cukru i dalších surovin a zároveň spolupracujete na čokoládách s okolními farmáři a producenty. Jak vlastně všechny ty kombinace a receptury vznikají?

Upřímně – někdy dílem náhody, někdy cíleně. Hodně obdivujeme práci zemědělců v našem okolí a fandíme jim. Chceme jejich produkty dostat do našich čokolád a propojit se. Tak si můžeme vzájemně pomoct. To propojování jsme začali už v roce 2017. Od té doby děláme čokoládu pro levandulovou farmu ve Starovičkách. S pekárnou Eska spolupracujeme od roku 2018, se Sonnentorem v Čejkovicích také.

Kde hledáte inspiraci pro nové příchutě?

Na cestách, při rozhovorech s kamarády nebo při ochutnávání jiných produktů – nejen čokolády. A taky máme skvělé kolegyně a kolegy, kteří přinášejí své postřehy do čokoládovny. Už to není jen práce manželky nebo moje, je to týmová věc.

Máte nejoblíbenější čokoládu z vlastní nabídky?

Srdcové jsou pro nás čokolády z kakaových bobů z Belize. Takže Belize 70 % nebo Nibs & Coffee – to je tmavá mléčná 54% čokoláda s kousky kakaových bobů a zrnek kávy.

Kdo je vaším typickým zákazníkem?

Takový průzkum nám zatím žádná agentura nezpracovala, ale předpokládáme, že naše produkty si kupují lidé, kteří se zajímají o kvalitu potravin a chtějí zdravé věci s jistotou původu surovin. Nejsou to vyhledávači trendů, ale spíš kvality a poctivosti. Chtějí znát příběh produktu i lidí, kteří za ním stojí.

Víme, že mezi vaše stěžejní hodnoty patří ekologie, udržitelnost a lokálnost. Tyhle principy jsou přirozenou součástí vašeho podnikání – ale jak je to u vás doma? Promítají se i do vánočních příprav?

Je to taková mozaika různých věcí, které dohromady tvoří pohodu Vánoc. Ale neřekl bych, že se to týká jen svátků – spíš se těch principů snažíme držet celý rok. Pro nás začíná vánoční čas na místních trzích v Čejči, které se konají dva týdny před svátky. Člověk si tam popovídá se sousedy, nakoupí jedlé dárečky od místních producentů a uvědomí si, že za dva týdny jsou Vánoce.

Co byste vzkázal lidem, kteří chtějí víc nakupovat lokálně nebo se zajímají o kvalitní čokoládu?

Ne každá čokoláda je kvalitní stejně jako jiné potraviny – je potřeba hledat informace a vzdělávat se. Třeba i díky platformám jako Lokálové, kteří lidem usnadňují hledání lokálních producentů. Nebo kdo má zájem, může dorazit i k nám do Čejče na exkurzi a dozvědět se víc. Od jara do podzimu se nabízí ideální kombinace – návštěva čokoládovny a krásná příroda jižní Moravy posetá vinohrady. Přijeďte!

Konec roku bývá časem bilancování. Co se vám letos nejvíc povedlo?

Největší radost máme, když se k nám zákazníci vrací. A taky nás potěší, když odcházejí z našich exkurzí plní zážitků a nových informací. V tomto roce se nám podařilo ustát nestabilitu na trhu s kakaovými boby a v rámci možností udržet výrobu. Na to jsme pyšní.

A na co se můžeme těšit v roce 2026?

Plánů máme spoustu, jen najít čas na realizaci. Těšíme se na nové druhy čokolád i jiné výrobky, které s čokoládou souvisejí. Co se podaří, to se podaří – už tolik netlačíme na pilu.

Zdroj: autorský rozhovor, herufek.com
 

Sdílet článek

Čokoláda Čokolády Domácí výroba Český výrobce Český výrobek České výrobky

Související články