Nová registrace Zapomenuté heslo

Strčí do kapsy i dubajskou čokoládu! Češi s kombinací bílé čokolády a netradiční suroviny vyhráli světové zlato

14. 11. 2025
Míšina čokoláda
Míšina čokoláda

Kdo by si pomyslel, že spojení chřestu a bílé čokolády může dobýt svět? Pražské čokoládovně Steiner & Kovarik se přesně tohle podařilo. Jejich originální bílá čokoláda s chřestem získala zlatou medaili v prestižní celosvětové soutěži International Chocolate Awards 2025 a stala se tak nejlepší ochucenou bílou tabulkou na planetě.

Tento úspěch není náhoda. Značka Steiner & Kovarik je známá svou odvahou a chutí experimentovat s netradičními přísadami. V jejich portfoliu najdete nejen vítězný chřest, ale třeba i bílou čokoládu s hlívou ústřičnou. Právě tento nebojácný přístup a schopnost inovovat pomohly jejich 40% bílé čokoládě s chřestem vyniknout v obrovské mezinárodní konkurenci.

Co na to světoví porotci?

Vítězná tabulka nezaujala mezinárodní porotu jen odvážným nápadem, ale především prvotřídním zpracováním. Využití lokálních a nečekaných surovin je sice v řemeslné výrobě čokolády rostoucím trendem, ale zatímco většina tvůrců sází na jistotu v podobě bobulí, citrusů nebo mučenky, chřest byl skutečným zjevením.

Porotci ocenili nejen odvahu sáhnout po zelenině, ale hlavně to, jak dokonale se podařilo sladit jemnou nasládlost bílé čokolády se specifickým chuťovým profilem chřestu. Výsledkem je harmonický produkt, který posouvá hranice a nabízí zcela nový zážitek jak pro milovníky sladkého, tak pro náročné gurmány.

A nevídaným úspěchem je jistě i to, že tato čokoláda obstála také mezi celkovými vítězi. Stala se totiž jedním ze čtyř globálních nejlépe oceněných vůbec.

  • Vítězství v kategorii čistých hořkých tabulek s 91,6 body získala peruánská značka Cacaosuyo se svou tabulkou El Ganso.
  • 53% mléčná čokoláda od kolumbijské značky Cacao Hunters ve své kategorii vybojovala zlato s 91,3 body.
  • Italská Bellantoni Cioccolato s dražé Marrakech ve své konkurenci obsadila první místo s 94 body.
  • Česká chřestová čokoláda se umístila mezi svými konkurenty na prvním místě s celkovým hodnocením 92,1 bodu.

Čokoládu hodnotilo 46 porotců z celého světa, zaměřili se na kvalitu kakaových bobů, chuťový profil, zpracování, originalitu a technické provedení.

Úspěch, který se nerodil přes noc

Zlatá medaile ze světového finále přitom není prvním oceněním pro českou čokoládu. Už v evropském kole soutěže získali Češi stříbrnou medaili, což potvrzuje dlouhodobou špičkovou kvalitu naší čokolády. 

Na soutěži International Chocolate Awards 2025 podtrhla kvalitu české čokolády i stříbrná medaile pro Míšinu čokoládu, kterou založila v roce 2015 Michaela Dohnálková.

Posouvání hranic čokoládového světa

Kromě extravagantních kombinací nabízí Steiner & Kovarik i širokou škálu dalších produktů, od zdobených dárkových tabulek až po čokolády s kořením, ovocem či ořechy. Ať už jde o bílou čokoládu s pepřem, nebo zmíněnou hlívu ústřičnou, všechny tyto výrobky odrážejí filozofii firmy: proměnit čokoládu z obyčejné sladkosti v nevšední gastronomický zážitek.

Inspirace pro celou českou scénu

Úspěchy čokoládovny Steiner & Kovarik a Míšiny čokolády jsou jasným důkazem, že české řemeslné značky se mohou bez problémů měřit se světovou elitou. Jejich ocenění je obrovským impulzem pro celou českou čokoládovou kulturu a motivací pro další tvůrce, aby se nebáli jít vlastní cestou a experimentovat – třeba právě s lokální zeleninou.

 

Zdroj: Aktuálně.cz, International Chocolate Awards, International Chocolate Awards Europe, TasteAtlas, Steiner & Kovarik, Pražská čokoláda

Sdílet článek

Bílé čokoláda Čokoláda Čokolády Ocenění Kulinářské ocenění

Související články