Máte pocit, že synonymem michelinské restaurace je drahá restaurace? Je to relativní, ale pravdou je, že v podnicích oceněných hvězdou, jsou ceny za menu vyšší. I proto ale Michelin vybírá v dané zemi vždy také podniky, které nabízí špičkovou gastronomii za férovou cenu. Ty najdete v tzv. Michelin Bib Gourmand. Kterých 18 restaurací z celého Česka červenou hvězdu dostalo letos?
Návštěva michelinské restaurace je obvykle zážitek se vším všudy: dostane se vám fine dining snů, servis je bezchybný, zkrátka je na co vzpomínat. Ale není to něco, co byste si dopřávali každý týden, ceny degustačních menu se často pohybují v řádech několika tisíců.
A proto se zkušení gurmáni a foodies zajímají nejen o to, kdo získal hvězdu či dvě (znovu gratulujeme restauraci Papilio), ale i o to, která restaurace získala ocenění Bib Gourmand. To jsou podniky, které nabízí „good quality, good value cooking“.
A výběr osmnácti českých podniků, které toto ocenění letos získaly, představuje skutečně pestrou mozaiku. Na své si přijdou milovníci tradiční i modernější gastronomie, lokální i světovými kuchyněmi inspirované. Ale vždy autentické, kvalitní a na vysoké úrovni.
Kterých osmnáct restaurací „Biba“ získalo a co o sobě samy říkají?
Bib Gourmand v Praze
- The Eatery: „Kuchyň je naším jevištěm. Posaďte se a nechte se unést skvělým gastronomickým a vizuálním představením. Vaření ze sezonních surovin, jejich původ, a především kvalita jsou pro nás zásadní. Používáme moderní i tradiční, lety prověřené postupy, abychom nechali vyniknout skutečné autenticitě chutí. A hlavně nás to baví.“
- Na kopci: „Rodinná restaurace Na Kopci podává speciality francouzské a české kuchyně, které léta vládne šéfkuchař Titus Eliáš. Michelin Bib Gourmand jí byl udělen od roku 2015 desetkrát za sebou a řadí se tak mezi restaurace nabízející vynikající jídlo za rozumné ceny.“
- U Matěje: „Restaurace U Matěje je počinem šéfkuchaře Jana Punčocháře, který si zde splnil sen o své restauraci a v roce 2019 otevřel na pražské Hanspaulce s nadsázkou hospodu, která je zaměřená na českou a rakousko-uherskou kuchyni.“
- Alma: „Srdce Almy tepe v restauraci s koktejlovým barem a otevřenou kuchyní pod taktovkou Petra Židka. Na rohu ulice z kavárny voní výběrová káva a domácí pečivo, ve wine baru se zahrádkou na dvorku vás čeká objevná jízda po naturálních vínech, která vybíráme po celé Evropě, i našich vlastních kofermentech. S Almou prostě můžete být od první ranní kávy do poslední skleničky na dobrou noc.“
- U Kalendů: „Byl to výletní cíl i místo setkávání dělníků, vorařů, trampů a umělců. Dnes tu servírujeme jídla bez pozlátka a čepujeme pečlivě ošetřené pivo. Zvířata zpracováváme celá, od čumáčku po ocas.“
- Dejvická 34: „Restaurace Dejvická 34 vznikla z jednoduché myšlenky: vařit dobře a vytvářet místo, kam se lidé rádi vracejí. V jejím čele stojí Tomáš Černý, který strávil více než dvacet let v kuchyních po boku výrazných italských michelinských šéfkuchařů. Právě odtud vychází náš vřelý vztah k italské a středomořské kuchyni. V posledních letech Tomáš intenzivně cestuje a dále se vzdělává, což se přirozeně promítá do naší nabídky a jejího současného pojetí.“
- Výčep: „Čepujeme skvělé Dalešické pivo a v kuchyni tvoříme jedinečná jídla ze surovin, které si ulovíme a vypěstujeme, sami připravíme nebo získáme od našich oblíbených farmářů.“
Mimopražské restaurace v Bib Gourmand
- Valoria, Brno: „Valoria Restaurant v Brně nabízí zážitkovou gastronomii v moderní podobě českých a francouzských pokrmů.“
- Šupina a Šupinka, Třeboň: „Od roku 1993 se snažíme hostům nabízet příjemné a kultivované prostředí, profesionální obsluhu a samozřejmě nevšední gurmánské zážitky. Zaměření na lokální suroviny je naším hlavním cílem a k jihočeským rybím pokrmům servírujeme pečlivě vybrané a precizně upravované sezonní suroviny.“
- Long Story Short Eatery&Bakery, Olomouc: „Restaurace se nachází v přízemí naší historické pevnosti a s tímto výjimečným prostorem jsme od počátku rekonstrukce opět zacházeli s maximální péčí a úctou. Naší hlavní vizí bylo vytvořit uvolněnou a neformální atmosféru se správnou dávkou elegance a zároveň zachovat kouzlo společného rodinného stolování.“
- Dvůr Perlová voda, Budyně nad Ohří: „Restaurace Dvůr Perlová voda vás překvapí svým velkorysým prostorem. Příjemným zpestřením je otevřená kuchyně, ve které můžete pozorovat kuchaře při práci a těšit se na kvalitní domácí jídlo z čerstvých surovin.“
- Miura, Čeladná: „Michal Göth patří již několik let mezi špičku české gastronomie. Dlouhou dobu ovládal brněnskou gastronomickou scénu, do Miura hotelu přichází se záměrem ukázat regionální beskydskou kuchyni v moderním podání, kterou zakomponoval do 7chodového a 5chodového degustačního menu.“
- Šatlava, Hradec Králové: „Chtěli bychom vyjádřit obrovskou radost a upřímné poděkování za ocenění Michelin Bib Gourmand, které nás nesmírně potěšilo a zároveň dojalo. Je to pro nás nejen velká čest, ale i symbolické ocenění více než 25 let práce v gastronomii, během nichž se společně s celým týmem snažíme dělat maximum toho, co je v našich silách – poctivě, s pokorou a láskou k řemeslu i k lidem.“
- Atelier, bar a bistro, Brno: „Jsme bistro, neformální a přátelské, které často mění menu a vaří z jednoduchých surovin. A jsme i bar, který je živý, někdy trochu hlučný, jindy vás nechá rozjímat, má skvělý výběr destilátů, ale taky umí připravit jedinečný koktejl přímo na míru.“
- Štipec, Plzeň: „Restaurace s otevřenou kuchyní se nachází v historickém centru Plzně. Její dominantou je kamenná pec vytápěná bukovým dřevem, v níž pro Vás každé ráno pečeme kváskový chléb a denně připravujeme pokrmy z našeho menu. Naše kuchyně je založená na sezónních a čerstvých surovinách, aby se na váš talíř dostaly zásadní a nejdůležitější hodnoty… Chuť, vůně, udržitelnost, radost a zdraví.“
- Bohém, Litomyšl: „S obrovskou vděčností děkujeme za ocenění Bib Gourmand od Michelin Guide. Je pro nás ctí být zařazeni mezi pouhých 18 restaurací v celé republice, které toto prestižní ocenění získaly. Děkujeme celému našemu týmu za jejich každodenní práci, energii a vášeň. Ocenění je pro nás velkou motivací jít dál, zlepšovat se a pokračovat v tom, co milujeme.“
- Goldie, Tábor: Restaurace Goldie v hotelu Nautilus si v průběhu posledních tří let pod vedením šéfkuchaře Martina Košťála s pokorou a vytrvalostí vybudovala reputaci jedné z nejlépe hodnocených a nejvyhledávanějších restaurací v jižních Čechách. Každý den je pro nás příležitostí dělat svou práci srdcem a s úctou k poctivému řemeslu.“
- Perk restaurant, Šumperk: „Pro nás je to obrovský moment. A zároveň výzva. Udržet kvalitu, posouvat zkušenost hostů a dál tvořit Perk, na který budeme hrdí.“
Zdroje: webové stránky a instagramové profily jednotlivých restaurací