Nová registrace Zapomenuté heslo

5 druhů ovoce, které Japonci jedí denně: Výsledkem je silná imunita, hladká pleť a energie

17. 11. 2025
shutterstock_1219338817.jpg
Shutterstock

Japonsko je proslulé nejen svou kuchyní, ale i životním stylem, který klade důraz na prevenci a přirozenost. Jedním z jeho pilířů je každodenní porce ovoce, která nejen posiluje obranyschopnost těla, ale přispívá i k celkové vitalitě a svěžímu vzhledu. Pojďme se podívat na pět druhů ovoce, které si snadno můžete dopřát i vy.

Touha po zdravém těle i svěžím vzhledu je v Japonsku součástí každodenní rutiny. Ovoce v ní hraje velmi důležitou roli – je zdrojem energie, ochranných látek i čisté radosti z jednoduchých, přirozených a svěžích chutí. Poznejte pět plodů, které si Japonci dopřávají denně a které mohou obohatit i váš jídelníček.

Mandarinky – zimní štít proti virům

Mandarinky, v Japonsku známé jako mikan, jsou víc než jen sladké osvěžení. Podle webu cpzp.cz představují přírodní štít proti nachlazení, protože jsou nabité vitaminem C. Také obsahují železo, hořčík, draslík, fosfor a vápník. Navíc prospívají játrům a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Nejlépe si je vychutnáte ráno nebo jako odpolední svačinku, kdy přirozeně zaženou chuť na sladké a dodají energii. Zkuste je přidat do ovocného i zeleninového salátu s rukolou nebo si z nich umixujte lahodné smoothie s jogurtem a medem.

Jablka – klasika, která chrání srdce

Staré přísloví „Jedno jablko denně a lékaře netřeba“ berou v Japonsku vážně. Podle webu nzip.cz jsou jablka zásobárnou vlákniny, která pomáhá trávení, zároveň podporuje činnost střev a také pomáhá při zácpěJablka jsou plná i vitaminu C, minerálů (jako je draslík, hořčík atd.) a antioxidantů.

Ať už sáhnete po jakékoli odrůdě, svému tělu prokážete velkou službu. Ideální jsou k snídani nebo dopolední svačině, protože stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují srdce. Klasikou je kombinace se skořicí a medem, ale skvěle chutnají i v ovesné kaši, jablkovo-ořechovém koláči a samozřejmě ve štrúdlu.

Kaki – sladký elixír mládí

Exoticky znějící kaki je podle National Library of Medicine ovoce bohaté na betakaroten, který chrání pokožku před stárnutím a posiluje zrak. Obsahuje také vysoké množství vitaminu A a C, draslíku, hořčíku, vápníku, železa apod.

V Japonsku se kaki obvykle suší a servíruje se jako zdravá sladkost, kterou si vychutávají k čaji. Díky své přirozené sladké chuti je perfektní jako odpolední svačina nebo zdravý dezert. Zralé a měkké kaki se skvěle hodí do smoothie, například v kombinaci s banánem a jogurtem, ale připravíte z něj také lahodnou marmeládu. Zkuste ho využít i do müsli, koláčů, ovocných salátů či zmrzlinových pohárů.

Yuzu – voňavá vitaminová bomba

Yuzu je japonský citrus, který připomíná citron, ale má mnohem výraznější aroma a jemnější chuť. Podle webu lekarnaave.cz obsahuje yuzu dokonce třikrát víc vitaminu C než běžný citron, a proto je skvělým bojovníkem proti únavě a podporuje krevní oběh. Yuzu je také mimořádně bohaté na antioxidanty.

Pokud ho neseženete, nezoufejte – podobné chuti docílíte smícháním citronu s kapkou pomerančové šťávy. Z yuzu si můžete připravit zahřívací čaj s medem a zázvorem nebo jeho šťávu použít do salátových dresinků a marinád. Kromě toho ho můžete přidat do sladkého pečiva, ale i slaných hlavních chodů.

Banány – energie a dobrá nálada v jednom

I když banány nepocházejí z Japonska, patří tam k nejoblíbenějšímu ovoci. A není divu. Jsou skvělým zdrojem draslíku a hořčíku, které podporují nervovou soustavu i srdce. Podle webu nzip.cz jsou navíc skvělým pomocníkem při zácpě.

Dejte si jeden banán každé ráno, čímž svůj den nabijete energií, nebo si ho dopřejte jako dopolední svačinu, abyste udrželi stabilní hladinu cukru v krvi. Výborný je v ovesné kaši s ořechy nebo rozmixovaný v mléčném koktejlu s medem. Samozřejmě se výborně hodí do banánových chlebíčků, lívanců, bábovek, muffinů, cheesecaků atd. 

Pro maximální účinek a přísun energie po celý den zkuste začít ráno mandarinkou nebo jablkem. Během dopoledne vám dodá energii banán a odpolední únavu zažene sladké kaki nebo osvěžující voda s kapkou yuzu či citronu.

 

Zdroj: akcniceny.czcpzp.cznzip.czpmc.ncbi.nlm.nih.gov, lekarnaave.cz

Doporučujeme článek s videem

Jak připravit vláčný banánový chlebíček? Podívejte se na náš videonávod a tipy pro dokonalý výsledek

Sdílet článek

Ovoce Exotické ovoce Banány Banán Jablka Jablko Mandarinky Kaki Yuzu Japonské yuzu

Související články