Nová registrace Zapomenuté heslo

Yuzu, supercitrus z východu: pálí v koření, voní v koupeli, léčí v šálku a hodí se do koktejlů i omáček

24. 7. 2025
Yuzu
Shutterstock
Dužina yuzu je spíš sušší Květy yuzu Dužina yuzu je spíš sušší Další
3 fotky

Žárlí na něj citrony i grapefruity, všichni o něm totiž mluví a každý ho chce zkusit. Tenhle natrpklý a květinově voňavý citrus je zkrátka hodně „in“. Milují ho foodies i chefs, oceňují jej lidé dbající na zdravý životní styl i péči o tělo. V čem je kouzlo yuzu? V jeho komplexnosti. Není to ale módní výstřelek, je to kulturní fenomén, chuťová pecka i vitamínová bomba, která má kořeny rozhodně dál, než sahá paměť instagramu.

 

 

Na první pohled připomíná yuzu hrbolatou mandarinku nebo veliký citrón. Tento čínský citrusový plod pochází z východní Asie, daří se mu horských oblastech, např. v Japonsku a Koreji, kde se používá už po staletí – nejen při vaření, ale i v tradiční medicíně. Dnes patří mezi vyhledávané suroviny moderní gastronomie a stejně jako citrony nebo limetky se yuzu obvykle nekonzumuje samostatně.

„Plod yuzu je na rozdíl od ostatních citrusů malinký a obsahuje hodně pecek a málo šťávy. Jeho chuť je spíše hořká, proto ho jen málo gurmánů baští čerstvé. Aby nepřišlo nic z tohoto vzácného plodu nazmar, zpracovává se celý, se vším všudy. Na klasický yuzu tea se zpracovává hlavně kůra s dužinou a šťávou. Pecky yuzu se pak využívají pro výrobu různých aroma olejíčků,“ píše se na stránkách Yuzu.cz.

Proč si yuzu zamilovat?

  • Aroma i výrazná chuť: Yuzu je jedním z nejaromatičtějších citrusů vůbec. Stačí pár kapek šťávy nebo kousek nastrouhané kůry a celé jídlo se rázem promění. Když yuzu rozkrojíte, ovane vás omamná vůně, v níž se mísí citrón, grapefruit a květinové tóny s nádechem borovice a koření. Jeho chuť je výrazná, ale jemná – trpká, lehce nasládlá a intenzivně voňavá.
  • Všestranné využití: Yuzu se zpracovává v mnoha formách: jako šťáva, kůra, pyré, marmeláda, sirup, ocet nebo třeba prášek. Šťáva je nejčastěji používanou částí tohoto ovoce, která se objevuje v omáčkách (např. japonské omáčky ponzu), dresincích, marinádách a skvěle funguje na zjemnění ryb, vepřového nebo kuřecího masa. Používá se ale také kůra a slupka.
  • Exotický plod: Yuzu je citrus citlivý na klima, je i proto považován za exkluzivní a luxusní surovinu.
  • Není jen chutné, ale i funkční: Yuzu je bohaté na vitamín C (třikrát víc než citron) a antioxidanty, posiluje imunitu, zvyšuje produkci kolagenu a chrání před oxidačním stresem. Navíc je plný limonoidů a flavonoidů, které působí protizánětlivě a detoxikačně, podporují zdraví střev, zmírňují záněty a mohou dokonce pomáhat regulovat metabolismus.
  • Využití v aromaterapii: Olej obsažený převážně ve slupce yuzu se používá v aromaterapii k uvolnění a zlepšení nálady. Japonci se v yuzu i koupou během zimního slunovratu, aby byli odolnější vůči neduhům a zároveň tak vyživují pokožku. Yuzu se používá i při saunování.

Jak yuzu využít v kuchyni?

  • Asi nejznámějším použitím yuzu je omáčka ponzu, která se vyrábí z citrusové šťávy, sójové omáčky, rýžového octa a dashi, může se přidat i kapka medu. A je skvělá se smaženou zeleninu, jako marináda nebo omáčka na namáčení.
  • Je také základní složkou yuzu kosho, fermentovaného a pikantního japonského koření, které kombinuje pálivost chilli s yuzu.

Obecně jej lze využít kdekoli, kde se hodí citrusové plody, ale nebojte se experimentovat:

  • K vyvážení sladkosti pečené zeleniny nebo k dodání kyselkavosti salátovým dresinkům.
  • K zvýraznění chuti mořských plodů i koření.
  • K marinování tučnějších kusů masa, které kyselost yuzu skvěle vyváží. 
  • K dochucení nudlových polévek a ramenu.
  • K doladění sladkých pokrmů: Cukr a yuzu k sobě skvěle ladí a společně jim to sluší v nejrůznějších druzích pečiva, od tvarohových koláčů až po cupcakes.
  • Perfektně se hodí do koktejlů i mocktejlů: Yuzu může nahradit třeba limetu v margaritě nebo jím vyladíte k dokonalosti svůj oblíbený gin tonic či gimlet. A v létě si kápněte pár kapek šťávy do vody s mátou nebo do bylinkového čaje, případně si udělejte „yuzunádu“ namísto citronády.
  • Kůru můžete kandovat a následně využít na ozdobu zmrzliny, dortů i koktejlů, do miso polévky a do různých krémů, ale i do pečiva.

V jaké podobě yuzu koupit? 

Čerstvé yuzu u nás seženete skutečně jen výjimečně (navíc jen v zimních měsících) a je velmi drahé. Typicky se ovšem yuzu prodává v těchto podobách:

  • Prášek z rozemletého yuzu
  • Vylisovaná 100% yuzu šťáva
  • 100% yuzu pyré
  • Konzervované yuzu

Zdroj: Apetit, Yuzu.cz, Theyuzu.co, Marthastewart.com, 177milkstreet.com

Sdílet článek

Yuzu Citrony Citronáda

Související články