Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Rozlučte se s prázdninami jídly, která chutnají po dětství a dobrodružství

29. 8. 2025
Bramborové placky na kameni
Apetit
Bramborový prívarok s fašírkami Nudle s tvarohem naslano Sladcí hadi na klacku s lučním čajem Další
1 fotka

Prázdniny se někdy (obzvláště dospělým) zdají být nekonečné… A najednou je tu poslední srpnový víkend! Ideální chvíle, kdy se zastavit, vzít rodinu nebo přátele a ještě si užít pár okamžiků venku. Rozlučka s létem totiž nemusí být jen o ohni a buřtech. Máme pro vás recepty, které voní dětstvím i prázdninovým dobrodružstvím – a přitom je možná ještě neznáte.

Poslední srpnový víkend má zvláštní kouzlo. Už je cítit podzim, ale pořád si můžete užít teplé večery. A právě teď se hodí recepty, které možná ještě neznáte. Některé si připravíte venku u ohně, jiné doma, když se počasí trochu zvrtne. Všechna tato jídla ale mají něco společného: voní po dětství a svobodě prázdnin.

Bramborové placky na kameni

Retro v tom nejlepším smyslu slova. Stačí brambory, mouka, špetka soli – a rozpálený kámen. Placky chutnají po kouři a je to jídlo, které spojuje i neodolatelně voní. Pokud se obáváte, že nenajdete vhodný kámen, přibalte ešus a upečte je na víčku. Skvěle pomůže i trocha tuku – sádlo nebo máslo dodají plackám ještě víc chuti.

Bramborové placky na kameni

Bramborové placky na kameni

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Bramborový prívarok s fašírkami

Slovenská klasika, kterou možná znáte jen z vyprávění. Jemně nakyslý prívarok s bramborami a k tomu křupavé masové kuličky – talíř, který zasytí a zahřeje. Nenechte se zmást jeho nenápadným vzhledem – chutná báječně! Fašírky jsou navíc univerzální, skvělé i s kaší a hlávkovým salátem. A prívarok si příště klidně zkuste doplnit opečenou uzeninou nebo zbytkem sekané.

Bramborový ‚prívarok‘ s fašírkami

Bramborový ‚prívarok‘ s fašírkami

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Nudle s tvarohem naslano

Zapomeňte na „nudné“ nudle s mákem (ač přiznáváme, že je taky máme rádi). V téhle verzi ale dostanou prostor sůl, pepř a máslo – jednoduchý talíř, který vás vrátí do dětství, jen v propracovanější podobě. Je to rychlovka z pár surovin a patří do maďarské kuchyně, kde se používají domácí těstoviny – můžete si je připravit dopředu, nasušit a mít po ruce. Ostatní ingredience najdete skoro v každé domácnosti, a když ne, seženete je i v malé večerce.

Nudle s tvarohem naslano

Nudle s tvarohem naslano

< 20 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Sladcí hadi na klacku s lučním čajem

Tohle není jen recept, to je hra i zážitek. Kousek těsta natočíte na klacek, opečete nad ohněm a podáváte s čajem z lučního býlí. Kombinace, která spojí děti i dospělé – a večer u ohně se rázem promění v kouzelný zážitek na závěr prázdnin. Sladcí hadi s bylinkovým čajem můžou být jak dezert, tak svačina na výletě.

Sladcí hadi na klacku s lučním čajem

Sladcí hadi na klacku s lučním čajem

< 30 min
5(2x)
Přečíst recept

 

Noky se strouhankou a ostružinami

Sladká tečka, která voní koncem léta. Noky obalené ve strouhance s máslem a doplněné čerstvými rozmačkanými ostružinami – prosté a přitom tak dobré! Dokonalý příklad toho, že i obyčejné suroviny mohou chutnat slavnostně. Potěší hlavně děti a zvládnete je připravit z minima, co máte doma.

Noky se strouhankou a ostružinami

Noky se strouhankou a ostružinami

< 15 min
5(2x)
Přečíst recept

Naše recepty vám ukážou, že rozloučení s prázdninami nemusí být smutné. Naopak – je to šance vychutnat si poslední letní dny naplno. Ať už u ohně, nebo doma v kuchyni, vždycky jde hlavně o to, aby jídlo mělo atmosféru a chuť, na kterou se vzpomíná. I obyčejný víkend může chutnat výjimečně.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Bramboráky

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Slovenská kuchyně Česká kuchyně Letní tipy

Související články