Prázdniny se někdy (obzvláště dospělým) zdají být nekonečné… A najednou je tu poslední srpnový víkend! Ideální chvíle, kdy se zastavit, vzít rodinu nebo přátele a ještě si užít pár okamžiků venku. Rozlučka s létem totiž nemusí být jen o ohni a buřtech. Máme pro vás recepty, které voní dětstvím i prázdninovým dobrodružstvím – a přitom je možná ještě neznáte.
Poslední srpnový víkend má zvláštní kouzlo. Už je cítit podzim, ale pořád si můžete užít teplé večery. A právě teď se hodí recepty, které možná ještě neznáte. Některé si připravíte venku u ohně, jiné doma, když se počasí trochu zvrtne. Všechna tato jídla ale mají něco společného: voní po dětství a svobodě prázdnin.
Bramborové placky na kameni
Retro v tom nejlepším smyslu slova. Stačí brambory, mouka, špetka soli – a rozpálený kámen. Placky chutnají po kouři a je to jídlo, které spojuje i neodolatelně voní. Pokud se obáváte, že nenajdete vhodný kámen, přibalte ešus a upečte je na víčku. Skvěle pomůže i trocha tuku – sádlo nebo máslo dodají plackám ještě víc chuti.

Bramborový prívarok s fašírkami
Slovenská klasika, kterou možná znáte jen z vyprávění. Jemně nakyslý prívarok s bramborami a k tomu křupavé masové kuličky – talíř, který zasytí a zahřeje. Nenechte se zmást jeho nenápadným vzhledem – chutná báječně! Fašírky jsou navíc univerzální, skvělé i s kaší a hlávkovým salátem. A prívarok si příště klidně zkuste doplnit opečenou uzeninou nebo zbytkem sekané.

Nudle s tvarohem naslano
Zapomeňte na „nudné“ nudle s mákem (ač přiznáváme, že je taky máme rádi). V téhle verzi ale dostanou prostor sůl, pepř a máslo – jednoduchý talíř, který vás vrátí do dětství, jen v propracovanější podobě. Je to rychlovka z pár surovin a patří do maďarské kuchyně, kde se používají domácí těstoviny – můžete si je připravit dopředu, nasušit a mít po ruce. Ostatní ingredience najdete skoro v každé domácnosti, a když ne, seženete je i v malé večerce.

Sladcí hadi na klacku s lučním čajem
Tohle není jen recept, to je hra i zážitek. Kousek těsta natočíte na klacek, opečete nad ohněm a podáváte s čajem z lučního býlí. Kombinace, která spojí děti i dospělé – a večer u ohně se rázem promění v kouzelný zážitek na závěr prázdnin. Sladcí hadi s bylinkovým čajem můžou být jak dezert, tak svačina na výletě.

Noky se strouhankou a ostružinami
Sladká tečka, která voní koncem léta. Noky obalené ve strouhance s máslem a doplněné čerstvými rozmačkanými ostružinami – prosté a přitom tak dobré! Dokonalý příklad toho, že i obyčejné suroviny mohou chutnat slavnostně. Potěší hlavně děti a zvládnete je připravit z minima, co máte doma.

Naše recepty vám ukážou, že rozloučení s prázdninami nemusí být smutné. Naopak – je to šance vychutnat si poslední letní dny naplno. Ať už u ohně, nebo doma v kuchyni, vždycky jde hlavně o to, aby jídlo mělo atmosféru a chuť, na kterou se vzpomíná. I obyčejný víkend může chutnat výjimečně.
Zdroj: Apetit