
Zapomeňte na klasiku s hlávkovým zelím – celerový Coleslaw je svěží, křupavý a překvapivě lehký. Kombinace jemně nakrájeného bulvového celeru, šťavnatého jablka a krémové zálivky s dijonskou hořčicí dává vzniknout salátu, který se skvěle hodí jak k řízkům, tak k lehkému obědu s bagetou. Díky variacím s jogurtem, sýrem či ořechy si ho můžete pokaždé připravit trochu jinak, ale vždycky bude stát za to.
Celerový Coleslaw zaujme dokonale vyváženou chutí. Bulvový celer dodává salátu pevnou strukturu a lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s jablkem a krémovým dresinkem. Díky tomu je salát osvěžující, ale zároveň dostatečně výrazný, aby obstál jako samostatná lehká večeře nebo originální příloha k masům. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti, rychlé přípravě a nekonečných možnostech chuťových obměn.
Jak připravit celerový salát à la Coleslaw:
Jak připravit celerový salát à la Coleslaw
Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 20 min., velmi snadná příprava
Ingredience: ½ bulvového celeru, 1 jablko, 5 lžic majonézy, 1 lžička citronové šťávy + na pokapání celeru a jablka, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 hrst nasekané petrželky, sůl, mletý pepř
- Celer pečlivě oloupejte.
- Pro přípravu salátu je ideální jablko odrůdy Granny Smith. Z jablka vykrájejte jádřinec.
Postup:
- Oloupaný celer nakrájejte na tenké nudličky velikosti sirek (tzv. julienne) a ihned je pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
- Vykrájené jablko nakrájejte na tenké měsíčky a také ho pokapejte citronovou šťávou.
- Prošlehejte 5 lžic majonézy s 1 lžičkou citronové šťávy, 1 lžící dijonské hořčice a hrstí sekané petrželky. Osolte, opepřete a zlehka promíchejte s celerem a jablkem.
TIP: Salát bude chuťově výraznější, když ho necháte rozležet – ideálně aspoň jednu, klidně ale až čtyři hodiny. Salát můžete podávat jako rychlou večeři například se smaženými karbanátky či řízky a vařenými brambory. Skvělý je i se šunkou a křupavou bagetou jako lehký oběd.
Variace a chuťové twisty
- Jogurtová verze: Část majonézy nahraďte hustým bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Salát bude lehčí, svěžejší a vhodný i jako příloha třeba k pečenému kuřeti.
- S ořechy: Přidejte hrst nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů, které zvýrazní sladkost jablka.
- Se sýrem: Výborně funguje jemně nastrouhaný parmazán nebo plátky modrého sýra.
- Bylinková obměna: Místo petrželky vyzkoušejte čerstvý kopr, pažitku nebo estragon, které salát provoní a dodají mu jiný charakter.
- Exotický šmrnc: Přidejte hrst rozinek nebo sušených brusinek a špetku kari koření. Salát získá sladko-kořeněnou chuť s orientálním nádechem.
- Pikantní verze: Do zálivky vmíchejte najemno nasekanou chilli papričku nebo kapku tabasca. Pikantní varianta skvěle ladí k smaženým řízkům.
- Křupavější Coleslaw: Kromě celeru přidejte i bílé nebo červené hlávkové zelí, případně kousek mrkve.
Celerový Coleslaw je ukázkou toho, jak snadno lze z pár dostupných ingrediencí vytvořit jídlo, které potěší svěží a jemnou chutí. Variabilita receptu umožňuje přizpůsobit si ho aktuální náladě, chuti i obsahu lednice, takže se nikdy neomrzí. Stačí jen zvolit svou oblíbenou variantu a dopřát si salát, který ozvláštní všední oběd i slavnostní stůl.
Zdroj informací: Apetit