Připravte si dnes večeři na zítra či pozítří! Na vás zůstane jen sehnat dobrý chléb, maso se totiž upeče bez větších zásahů samo v troubě.
Suroviny
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky
Chybí vám suroviny?
Další recepty níže
Nutriční hodnoty
Na recept
- Energie 12722 kcal
- Bílkoviny 1050 g
- Sacharidy 0 g
- Tuky 943 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit Pečená vepřová kýta
Přidat hodnocení
Hodnocení
2,6/5
Vytisknout
Sdílet
Komentáře
Mám k tomuto receptu dotaz - údajně se maso musí zavařovat nadvakrát kvůli nebezpečí vzniku botulotoxinu. To u tohoto receptu neplatí? Nebo co je na tom pravdy? Na netu jsem nenašla úplně relevantní oficiální zdroje. Díky!
Dobrý den,
máte pravdu, před časem jsme toto téma řešili s odborníky na slovo vzatými. Požádali jsme o vyjádření k tématu zavařování masných výrobků (v našem případě se jednalo o paštiku) Ing. Pavla Nového, Ph.D., z katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity a doc. Ing. Rudolfa Ševčíka, Ph.D., z Ústavu konzervace potravin VŠCHT.
Oba odborníci potvrdili, že pokud je paštika zavařena jen jednou, nedochází ke sterilizaci, protože doma nedosáhneme teploty nad 100 °C. Dvouhodinovým vařením docílíme pouze pasterizace, při níž zahubíme případné bakterie, nikoli ale jejich spory, které mohou později vyklíčit a zamořit potravinu toxiny. Získáme tedy pouze polokonzervu, kterou je nutné uchovávat v lednici. Dobré je zavařit paštiku ještě jednou.
INŽENÝR NOVÝ K TOMU DODAL: „U nekyselých surovin, např. masných výrobků, se
uplatňuje tzv. tyndalace, což je opakovaná pasterizace v průběhu jednoho i více dnů. První pasterizaci přežijí spory, po zchladnutí vyklíčí a jsou zničeny další pasterizací.“
DOCENT ŠEVČÍK ALE PODOTKL: „Ani dvojí tepelné ošetření však nemusí stačit. I tak doporučuji paštiku skladovat v lednici a spotřebovat do 14 dnů.“
Opatrnosti v tomto směru opravdu není nazbyt a určitě bychom se doporučením odborníků řídili.
Přejeme krásný den, redakce Apetitu