Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 20 min
2,6 (29x)
23. 8. 2014
Pečená vepřová kýta


Velmi snadné
< 20 min
2,6 (29x)

Připravte si dnes večeři na zítra či pozítří! Na vás zůstane jen sehnat dobrý chléb, maso se totiž upeče bez větších zásahů samo v troubě.


Nezhasínat obrazovku
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 12722 kcal
  • Bílkoviny 1050 g
  • Sacharidy 0 g
  • Tuky 943 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit Pečená vepřová kýta

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 2,6/5

Hodnocení receptu

2,6/5
(29 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

Mária Dusová profile image
Mária Dusová
26.10.2020 21:11

Mám k tomuto receptu dotaz - údajně se maso musí zavařovat nadvakrát kvůli nebezpečí vzniku botulotoxinu. To u tohoto receptu neplatí? Nebo co je na tom pravdy? Na netu jsem nenašla úplně relevantní oficiální zdroje. Díky!

Martina Kojzarová
27.10.2020 09:42

Dobrý den,
máte pravdu, před časem jsme toto téma řešili s odborníky na slovo vzatými. Požádali jsme o vyjádření k tématu zavařování masných výrobků (v našem případě se jednalo o paštiku) Ing. Pavla Nového, Ph.D., z katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity a doc. Ing. Rudolfa Ševčíka, Ph.D., z Ústavu konzervace potravin VŠCHT.

Oba odborníci potvrdili, že pokud je paštika zavařena jen jednou, nedochází ke sterilizaci, protože doma nedosáhneme teploty nad 100 °C. Dvouhodinovým vařením docílíme pouze pasterizace, při níž zahubíme případné bakterie, nikoli ale jejich spory, které mohou později vyklíčit a zamořit potravinu toxiny. Získáme tedy pouze polokonzervu, kterou je nutné uchovávat v lednici. Dobré je zavařit paštiku ještě jednou.

INŽENÝR NOVÝ K TOMU DODAL: „U nekyselých surovin, např. masných výrobků, se
uplatňuje tzv. tyndalace, což je opakovaná pasterizace v průběhu jednoho i více dnů. První pasterizaci přežijí spory, po zchladnutí vyklíčí a jsou zničeny další pasterizací.“

DOCENT ŠEVČÍK ALE PODOTKL: „Ani dvojí tepelné ošetření však nemusí stačit. I tak doporučuji paštiku skladovat v lednici a spotřebovat do 14 dnů.“

Opatrnosti v tomto směru opravdu není nazbyt a určitě bychom se doporučením odborníků řídili.

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Související články

Pražská šunka

Pražská šunka: Maso, sůl, kouř – a nic víc. Jak si ji nejlépe vychutnat, radí mistr řezník František Kšána

Šunka patří k vrcholům uzenářského umění, přičemž nejstarší osvědčené postupy využívají pouze maso z kýty, sůl a čas. V průběhu staletí se postupně vyvíjely další a další recepty, a tak vznikly různé druhy šunky. Třeba ta Pražská. Jaký je její příběh a jak si ji nejlépe vychutnáte? O své tipy se s vámi podělí František Kšána, mistr řezník z Amasa.