Nová registrace Zapomenuté heslo

10+ zeleninou nadupaných receptů, když vás salát začne nudit

Jana Kopřivová
16. 9. 2022
Letní veganské závitky
Apetit

Saláty jsou lehké, křupavé a plné zeleniny a dají se jíst každý den. Možná jste ale právě zatoužili po změně. Máme pro vás nápady na snadná jídla, ve kterých je zelenina hlavní hvězdou. Budou vás bavit.

Ať už hledáte zdravou a sytou variantu jídla k obědu nebo prostě potřebujete menší změnu v každodenní rutině, následující recepty představují nápaditou alternativu, když potřebujete vyměnit svůj obvyklý salát za něco sytějšího. Sendviče, polévky, wrapy i pestré misky představují způsob, jak si snadno dopřát kdykoliv během dne jídlo doslova nadupané zeleninou.

1. Bageta plná křupavé zeleniny

Ukryjte salát do pečiva, získá nový rozměr. Svěží a sytou bagetu můžete pokaždé připravit jinak. Krémový dresink je díky ančovičkám a bylinkám plný výrazných chutí, zelenina jídlu dodá příjemnou křupavost.

  • Úplně stejně můžete připravit i klasický sendvič.
  • Pro obměnu můžete k zelenině mezi plátky pečiva přidat i malé řízečky nebo oblíbený sýr.

Bageta s marinovanou zeleninou

Bageta s marinovanou zeleninou

< 20 min
5(4x)
Přečíst recept

2. Lilkový sendvič z izraelského fastfoodu

Plochý chléb plněný grilovanými lilky, vařenými vejci, zeleninou a tahini patří k pilířům izraelského fastfoodu. Jeho ingredience vycházejí z tradiční rychlé snídaně iráckých Židů a v Izraeli ho připravují s laffou – plochým chlebem, kterému se přezdívá irácká pita. Oproti ní je však silnější a má žvýkavější strukturu. Vy ale klidně použijte pitu, výsledek bude stejně skvělý

Sabich

Sabich s bylinkovým tahini

< 60 min
5(7x)
Přečíst recept

3. Obložené chlebíčky

Tyto chlebíčky připomínají dánský smørrebrød – otevřený sendvič z plátku hutného žitného chleba s rozmanitou oblohou z čerstvé i nakládané zeleniny. My pro vás máme rovnou tři nápady, jak si chlebíček ke svačině vychutnat. Zvolit ale můžete i dánskou klasiku čerstvý sýr–marinovaný losos nebo rostbíf s nakládanou zeleninou.

3x chlebíček k svačině

3x chlebíček k svačině

< 20 min
5(7x)
Přečíst recept

4. Svěží závitky

Pestré jídlo kombinuje zeleninu s bylinkami a ovocem a pro zdravé tuky přidává avokádo. Pokud netrváte na veganské verzi, klidně náplň obohaťte o kuřecí maso nebo vaječnou omeletu.

Letní veganské závitky

Letní veganské závitky

< 30 min
4.4(11x)
Přečíst recept

5. Rýžové nudle do misky

Tato varianta rýžových závitků bez rolování šetří čas (a někomu i nervy). Pokud ale máte chuť, klidně náplň zabalte do rýžových plátů jako v předchozím receptu.

  • Jídlo plné zeleniny můžete jíst teplé i studené, hodí se tedy vzít kamkoliv s sebou v krabičce.
  • Zálivku však dejte do skleničky stranou a jídlo zalijte až těsně před podáváním.

Letní závitky do misky

Letní závitky do misky

< 20 min
4.2(22x)
Přečíst recept

6. Wrap plný zeleniny

Jídlo, které můžete obměňovat donekonečna podle toho, jaký salát, zeleninu, sýry a maso máte zrovna po ruce. Příprava wrapu je tak jednoduchá, že jej snadno sestaví i děti.

  • Tortillová placka udrží opravdu bohaté množství náplně. Kromě naší barevné verze do ní můžete zabalit třeba i naprostou klasiku tuňák–majonéza–zelenina–cibule nebo zeleninu doplnit sýrem a hummusem a wrapy podávat s krémovým dresinkem k namáčení.

Wrap s krůtím masem

Wrap s krůtím masem

< 20 min
4.1(7x)
Přečíst recept

7. Miska hojnosti

Nic zelenějšího už pro vás nemáme.

Miska Zelené bohyně

Miska Zelené bohyně

< 30 min
0(0x)
Přečíst recept

8. Vietnamská bageta

Slavný vietnamský sendvič se inspiroval francouzskou kuchyní. Základ tvoří maso a masová paštika, které doplňuje hojné množství křupavé nakládané zeleniny, kterou je vietnamská kuchyně proslulá.

Reuben sendvič

Bánh mì thit

> 60 min
4.9(7x)
Přečíst recept

9. Quesadilla se sýrem a kadeřávkem

Tortilly zapečené se sýrem jsou lahodné samy o sobě, se zeleným listy kadeřávku dostanou další chuťový rozměr.

  • Pokud nemáte po ruce kadeřávek, stejnou službu vám udělá i špenát.
  • Kromě čedaru se k zapékání hodí i gouda a další tučnější sýry.

Quesadilly s kadeřávkem

Quesadilly s kadeřávkem

< 30 min
5(7x)
Přečíst recept

10. Těstoviny s pečenou zeleninou

Jídlo se samými plus: bezmasé, bezpracné a hravě do něj ukryjete přebytky ze zahrady nebo zeleninu, kterou už potřebujete rychle zpracovat, od rajčat až po cukety.

Těstoviny s pečenou zeleninou

Těstoviny s pečenou zeleninou

< 45 min
4(39x)
Přečíst recept

11. Italská polévka minestrone

Sytou polévku plnou vitaminů vaří každá italská kuchařka podle svého. Základ z kořenové zeleniny mívá spoustu obměn – v zimě v minestrone najdete kadeřávek nebo kapustu, v letních dnech rajčata a cuketu.

  • Variantu plnou bílkovin zajistí přidané fazole, čočka nebo cizrna.

Hrstková polévka minestrone

< 20 min
4.1(25x)
Přečíst recept

12. Pizza z polenty

Bezlepkový korpus z kukuřičné polenty jsme obložili pečenými paprikami, brokolicí a rajčátky. Vy si na ni dejte, co máte zrovna po ruce: báječné jsou i houby se špenátem a cibulí.

Pizza z polenty

Pizza z polenty

< 10 min
3.8(15x)
Přečíst recept

13. Sladce pálivé sendviče s dýní a halloumi

Pokud hledáte nějaký nový recept, jak si na podzim vychutnat dýni, právě jste ho našli. Nadýchaný plochý chleba skrývá neobvyklou náplň z pečenou dýně a sýra halloumi, skvěle s nimi ladí sladký chilli džem z červené řepy.

Sendviče z plochého chleba s dýní, halloumi a sladkým chilli džemem z červené řepy

Sendviče z plochého chleba s dýní, halloumi a sladkým chilli džemem z červené řepy

< 60 min
4.1(7x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Eatingwell, Yotam Ottolenghi: Plenty, Edice Apetit: Bez masa

Sdílet článek

Související články