
Samostatnost v kuchyni je pro děti skvělý způsob, jak získat sebevědomí, zodpovědnost, základní dovednosti pro život a ještě si uvařit přesně to, co jim chutná. Větší děti, zejména ty okolo 10–13 let, už zvládnou jednoduché večeře samy. Pokud jim vytvoříte bezpečné prostředí, podáte základní instrukce a pro všechny případy budete na blízku, už dnešní večeře se může odehrát pouze pod vaším dohledem.
Od kolika let může dítě vařit samo?
To, kdy je dítě připravené vařit samo, záleží na jeho zručnosti, zodpovědnosti a zkušenostech. Obecně ale platí:
- 4–6 let: pod dohledem rodičů mohou pomáhat s mícháním, omýváním ovoce a zeleniny, mačkáním těsta nebo natíráním pomazánek.
- 7–9 let: zvládnou jednoduché úkony jako krájení měkkých surovin tupým nožem, loupání vajíček, obsluhu toastovače nebo mikrovlnky.
- 10–12 let: zvládnou jednoduchá jídla jako míchaná vajíčka, palačinky nebo sendviče téměř bez dozoru, pokud znají základní pravidla bezpečnosti.
- 13+: Pokud jsou na to děti připraveny, mohou se pustit do vaření na sporáku nebo pečení v troubě.
Co děti potřebují, než začnou vařit?
Než se děti pustí do vaření, je dobré mít připravené základní vybavení, které je bezpečné a snadno použitelné, například plastové misky, nůž, lžíce, prkénko, toastovač nebo mikrovlnku. Větší děti by se měly v kuchyni dobře orientovat, ale i přesto jim pomůže, když si veškeré náčiní připraví předem, aby nemusely nic hledat.
Recepty dětem ideálně vytiskněte ve formě krok za krokem, těm menším můžete přidat i obrázky, větší si snadno poradí i s videoreceptem z mobilu. Ale hlavně, dej jim čas, prostor a podporu. Všichni víme, že první pokusy nemusí být dokonalé, ale mají udělat radost.
Která jídla si starší děti dovedou připravit sami?
1. Jednoduché těstoviny na nejrůznější způsoby
Těstoviny patří k nejvděčnějším jídlům, která zvládne i začínající kuchař, stačí znát postup vaření ve vroucí vodě. K těstovinám stačí přidat jednoduchou omáčku z rajčat nebo sýru a večeře je hotová. Děti mají rády jasný výsledek za krátkou dobu, a přesně to těstoviny splňují dokonale. Špagety s rajčatovou omáčkou a zasypané strouhaným sýrem u vašich dětí jistě zabodují.
2. Pomazánky – rychlé a kreativní
Pomazánky jsou ideální volba, pokud se dětem nechce zapínat sporák. Navíc je to příležitost pro kreativitu, kdy mohou vymýšlet vlastní kombinace chutí. K tomu stačí pár surovin z lednice a tvarohová, vajíčková, ředkvičková nebo dosud ještě neobjevená pomazánka je na světě. Přidejte ještě kousek pečiva a zeleniny, ať je večeře sytější.
3. Teplé sendviče a toasty
Teplý toast nebo zapečený sendvič se šunkou a sýrem zvládne každé dítě, které už se naučilo opatrně zacházet s toustovačem nebo pánví. Kromě toho je to i příležitost, jak se naučit základní manipulaci se spotřebiči a zároveň odhadnout spojení tepla a času. Výhodou je, že takové jídlo působí dojmem „opravdového vaření“, ale zvládne ho i začátečník.
4. Vajíčka na mnoho způsobů
Vajíčka jsou perfektní surovina pro kuchařské začátky. Míchaná, natvrdo, volské oko, tyto všechny varianty se dají připravit rychle a nejsou náročné. Perfektní jsou také nejrůznější vaječné omelety nebo frittaty, které ani nepotřebují konkrétní recept. K nim už si děti mohou přidat, co mají rády – pečivo, zeleninu nebo sýr.
5. Tortilly a „skládací“ večeře
Pšeničná tortilla je jako prázdné plátno, na které si děti mohou dát cokoli, co mají rády. Ať už je to šunka a sýr, zbytky pečeného kuřete od oběda nebo jen zelenina s jogurtovým dipem. Výhodou je, že nemusí nic složitě vařit, stačí naplnit, případně zlehka opéct, a mohou servírovat
Nechte dětem dostatek prostoru, ale buďte nablízku, pro případ, že si nejsou něčím jisté. Pochvala a podpora hrají obrovskou roli a i drobná chyba může být cennou lekcí. A kdo ví, možná právě z těchto malých kuchařských pokusů vznikne budoucí šéfkuchař.
Zdroj informací: Apetit
Recepty




















