Nová registrace Zapomenuté heslo
2. 8. 2020
matcha cheesecake
Apetit

Komu by se chtělo v horku roztápět troubu? Nepečené cheesecaky nám poskytnou totéž potěšení jako jejich klasický protějšek. A s menší mírou námahy! V létě je zkrátka lednice nejlepší přítelkyní každého cukráře a cukrářky.

 

  • Obvykle připravujeme cheesecake do kulaté dortové formy, pokud ale chcete expresní variantu – třeba proto, že se blíží na poslední chvíli ohlášená návštěva a nemáte čas na dlouhé chlazení –, můžete cheesecake připravit i jako pohár do skleničky. Úspěch je zaručen!

Kulatý tvar cheesecaku není dogma, ani když chystáte větší dezert. Dobře se vám bude dort porcovat, když zvolíte podlouhlou obdélníkovou formu, jako jsme to udělali my v případě cappuccino cheesecaku, když jsme fotili dezerty s příchutí kávy.

  • Potřebujete-li připravit větší množství porcí, můžete místo kulatého tvaru zvolit řezy.  My v redakci Apetitu jsme si nepečené cheesecake řezy s mučenkou vyzkoušeli v březnovém čísle 2019 a ze všech lahodných dezertů s tropickým ovocem, které jsme tehdy připravili, měly největší úspěch. Kombinace lehoučké náplně a sladkokyselého ovocného pyré byla báječně osvěžující.
  • V letní sezoně můžete řezy místo mučenky ozdobit celými či rozmačkanými jahodami, malinovým či borůvkovým pyré nebo jen ozdobně poházet kuličkami rybízu.
  • Zajímavou chuť získáte také, když na sušenkový základ nanesete pod krémovou náplň tenkou vrstvu rybízového rosolu (hezky se bude vyjímat i navrch) či angreštového džemu.

Recepty

Sdílet kolekci receptů

cheesecake dezerty rychlé dezerty tvaroh americká kuchyně

Podobné kolekce receptů

Související články

Kam za nejlepším cheesecakem na světě

Varianty tvarohového dortu, který patří mezi top deset nejoblíbenějších dezertů, najdete snad v každé zemi. Není se čemu divit, vždyť si ho můžete vychutnat s ovocem, čokoládou nebo třeba oříšky. 

New York City – americký cheesecake

Když se řekne cheesecake, většině z nás se vybaví  „Velké jablko“, jak se americkému velkoměstu s oblibou přezdívá. Právě zde se tento dort proslavil a získal klasickou podobu, kterou všichni známe a milujeme. New York a cheesecake tvoří světoznámou dvojici, stejně jako třeba Neapol a pizza. Základem dortu je křupavá krusta ze sušenek, jež příjemně kontrastuje s jemnou texturou náplně. Nejdůležitější je ale právě dobrá náplň, která se skládá z krémového sýra, vajec a cukru. Musí být dokonale hladká, lehká a hlavně krémová, aby se na jazyku doslova rozplývala. Dále pak nemůžeme opomenout pomyslnou třešinku na dortu, většinou se jedná o zdobení ovocem nebo polevami. Tedy závěrečné úpravy, které dort osvěží a učíní z něj opravdu nezapomenutelný gastronomický zážitek. Celý New York je protkán nespočtem podniků, kde můžete ochutnat ten nejlepší cheesecake na celém světě. To alespoň tvrdí samotné podniky. 

Junior’s vás nadchne až pěticentimetrovou krémovou vrstvou s velkými jahodami a želé. Ve Veniero’s dělají dort bez krusty, do základu navíc přidávají zakysanou smetanu, vršek je ozdoben celými jahodami a finální tečkou je meruňková poleva. Mah-Ze-Dahr Bakery vyhrálo ocenění za nejlepší cheesecake v NYC. Jejich dort obsahuje také zakysanou smetanu, citronovou kůru a krustu tvoří sušenky z hořké čokolády. 

[[nid:32091]]

Londýn 

Dříve se říkalo, že anglická kuchyně je jednou z nejhorších na světě. Tomuto přesvědčení už naštěstí dávno odzvonilo. Londýn je gastronomickou metropolí s oceňovanými a uznávanými podniky. Je také velkou křižovatkou kultur, takže zde není nouze o místa, kde sází na fúzi nejrůznějších stylů a národních kuchyní. Cheesecake se zde stal natolik populárním, že ho často dostanete na podnos se sladkým pečivem i k typicky britskému čaji o páté. 

Outside Tart je půvabná pekárna v luxusnější londýnské čtvrti, která nabízí cheesecake brownies s třešněmi. Chriskitch je často označované jako království tvarohového dortu, výborný mají jejich citronový cheesecake nebo polentový s jahodami. V Gail’s Bakery mají jeden z nejvyhlášenějších cheesecaků v celé Anglii, základ tvoří máslové sušenky a náplň obohacuje bílá čokoláda. 

[[nid:30248]]

Tokyo, Osaka, Fukuoka – japonský cheesecake 

Japonský cheesecake se velmi odlišuje od toho, který konzumujeme v České republice nebo jaký miluje celá Amerika. Neobsahuje totiž žádnou krustu, ovoce nebo polevu. Hlavní a také jedinou roli zde hraje neobyčejná náplň. Nejdříve se vyšlehá nadýchaná směs z vaječných bílků a cukru do tuhých špiček. Druhá hmota se skládá z krémového sýra, másla, mléka a vaječných žloutků. Tyto dvě hmoty se pak velmi opatrně smíchají dohromady, nesmí se totiž ztratit lehkost vyšlehaných bílků. Finálním výsledkem je jedinečně nadýchaný cheesecake. Jeho konzistence by se dala přirovnat k suflé.

Uncle Tetsu’s je řetězcem pekáren a asi nejproslulejším výrobcem této lehké varianty cheesecaku, přičemž jeho pobočky naleznete po celém světě. První najdeme v japonském městě Fukuoka, kde dali dortu jeho klasický vzhled s vypáleným znakem navrchu. Podobně andělsky nadýchaný kousek můžete ochutnat i v Rikuro’s Cheesecake v Osace.

Singapur 

Toto město se postupem času stalo synonymem pro dokonalý mix všech možných kultur světa, takže zde najdete odpovídající množství nejrůznějších kuchyní a jejich fúzí. Za výborným cheesecakem se tedy můžete vydat i do tohoto asijského městského státu, protože tak odvážné kombinace jinde na světě neochutnáte. 
Cat & The Fiddle Cakes proslavil pandánový cheesecake s gula melaka (malajsijský palmový cukr) a posypkou ze strouhaného kokosu. Olivia Restaurant & Lounge nabízí opravdu nevšední kombinaci sýrů, do svého cheesecaku přidávají ten klasický ale i sýr s modrou plísní. 

[[nid:36414]]