Nová registrace Zapomenuté heslo

Září na talíři: Radek David z Vinografu se těší na houby, dýni i jednu naloženou specialitu z lesa, kterou byste měli vyzkoušet

Se svolením Vinografu
Dýňové risotto Dančí hřbet Carne cruda Dalších
7 fotek

Kalendářně sice ještě stále kraluje léto, ale pro mnohé je září už měsícem podzimním. A podle toho také vypadají menu restaurací. Naším šéfkuchařem měsíce září se stal Radek David, který šéfuje kuchyni ve Vinografu, a ten má zcela jasno o surovinách i dobrotách, které bude připravovat.

Když se řekne „září v kuchyni“, mnohým se vybaví návrat k teplejším a sytějším pokrmům, kdy po salátovém létě začínáme víc péct, dusit a vařit polévky. Patří sem neodmyslitelně i zavařování a sušení, chystání zásob na zimu. A pak také návrat ke školním svačinám, ale o těch zase jindy. 

Přejedení zmrzlinami se těšíme na koláče a štrúdly, které voní skořicí a vanilkou. Přepití limonád a letních koktejlů se těšíme na bylinkové čaje a burčák. Vymýšlíme houbová menu a o dýních se nám už i zdá, užíváme si polévky, risotta i dezerty. Obecně je září tak trochu o návratu do kuchyně, užíváme si tu společný čas s rodinou.

Jak vypadá září na talíři a v kuchyni podle uznávaného šéfkuchaře Radka Davida

Září na talíři podle Vinografu

V restauraci Vinograf se září stalo měsícem, kdy se kuchyně plně ponoří do barev, vůní a chutí podzimu. Kreativní šéfkuchař Radek David společně s šéfkuchařem Andrejem Mišutkou letos připravili speciální menu, které je poctou sezónním surovinám a oslavou jejich rozmanitosti. „V září plánujeme ve Vinografu pracovat se sezónními surovinami, které nám dá příroda a les,“ říká Radek David a vyjmenovává suroviny, které k září patří: hrozny, fíky, švestky, lesní houby, lanýže, kořenová zeleninu, dýně, ale i zvěřina, to vše se k tomuto období krásně hodí. A použijí i jehličí, které si předem naložili.

Na co se můžete těšit a co ochutnáte?

  • „Například hovězí tatarák s morkem, dýňový hummus se stracciatellou, supreme z perličky s raviolami plněnými houbami, presované uzené šunkové koleno s fermentovanou zeleninou či cremeux z čokolády Manjari a oříškového másla s různě připravenými citrusy,“ vyjmenovává Radek David.
  • Každý chod je pečlivě spárován s víny z bohaté vinotéky Vinografu a umocňují tak sezónní charakter pokrmů. „Podzim je pro nás obdobím, kdy můžeme pracovat s nádherně zemitými chutěmi a hřejivými kombinacemi. Chtěli jsme, aby si hosté odnesli nejen kulinářský zážitek, ale i pocit, že se podzim usadil přímo na jejich talíři,“ říká šéfkuchař.

Dýňové risotto podle Radka Davida

Jestli má něco skutečně všestranné využití, je to dýně – a vy máte celý podzim na to, abyste zkusili všechny recepty, kolem kterých se jen oranžová krasavice mihne. Co začít dýňovým risottem podle Radka Davida?

Na dýňové pyré budete potřebovat: 300 g dýně hokkaido bez semínek, 20 g olivového oleje, 10 g zázvoru, 2 g citronové kůry, 60 g cibule, 20 g cukru krupice, sůl, 50 g zeleninového vývaru

  • Dýni nakrájejte na kostky a pečte při 180 °C 25 minut.
  • Na olivovém oleji cibuli a zázvor nakrájené na kostičky lehce orestujte, přidejte cukr, zkaramelizujte ho, přidejte upečenou dýni na kostky a zeleninový vývar.
  • Vývar pozvolna vyvařte a vše rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
  • Dle potřeby dosolte a můžete pro jemnost propasírovat přes jemný cedník

Na risotto si připravte: 20 g olivového oleje, 200 g rýže Carnaroli, 50 ml bílého vína suchého, 400 ml zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, 60 g másla, 20 g olivového oleje

  • V rendlíku rozpalte olivový olej, vhoďte nepropláchnutou rýži a krátce ji zarestujte. Přidejte bílé víno a vyvařte ho.
  • Pak přidávejte postupně zeleninový vývar a pomalu vařte. Míchejte, podlévejte, až je rýže al dente.
  • Poté přidejte dýňové pyré, provařte, aby risotto mělo příjemnou konzistenci.
  • Nakonec přidejte parmazán, nechte ho rozpustit, míchejte, stáhněte rendlík z tepla a úplně nakonec přidejte máslo a olivový olej.
  • Promíchejte a dle potřeby dochuťte solí.

Ingredience na pečenou dýni: 400 g dýně hokkaido bez semínek, olivový olej, rozmarýn, tymián, sůl

  • Dýni nakrájejte na kostky, promíchejte s olivovým olejem, osolte, přidejte nasekaný tymián a rozmarýn.
  • Znovu promíchejte, dejte na plech a pečte při 180 °C asi 15 minut do zlatova.

Dýňová semínka: 50 g dýňových semínek, 10 g dýňového oleje

  • Dýňová semínka dejte na plech a pečte při 180 °C 4 minuty. Poté přidejte dýňový olej a promíchejte.

Na straciatellu: 280 g stracciatelly (italský čerstvý sýr), bylinky na ozdobu, dýňový olej

Podávání: Do talíře nejprve dejte krémové dýňové risotto, na něj rozložte pečenou dýni, stracciatellu, pražená dýňová semínka. Ozdobte bylinkami a pokapejte dýňovým olejem.

Sdílet článek

Sezona Šéfkuchaři a šéfkuchařky Podzim Houby Houbové recepty

Související články