Nová registrace Zapomenuté heslo

Srpen na talíři: Marek Raditsch doporučuje salát z burraty a fíků a lilek alla parmigiana

Se svolením Kampa Park
Dech beroucí výhled z restaurace Kampa Park Zážitek je v Kampa Parku komplexní Avokádový timbal Další
4 fotky

Vaření a jídlo jsou jeho láskou a vášní od mládí, má to rád v moderní a zdravé verzi. Jeho menu v restauracích Kampa Group oceňují nároční gurmáni i slavné osobnosti, ale na Marku Raditschovi je sympatické především to, že podle něj k dobrému jídlu nepotřebujete drahé suroviny, ale spíš nápad. A těch on má spoustu.

Jaký je srpen v kuchyni? Je to král hojnosti, měsíc, kdy zahrady, trhy i lednice praskají ve švech, všechno je voňavé, sladké, šťavnaté a krásné a srpnové pokrmy jsou pak lehké, barevné a často bez účasti sporáku.

V jednoduchosti je krása a v srpnu o to víc platí, že méně je více. Kdy jindy stačí rajče, trochu olivového oleje, špetka soli a dobrý chléb a máte dokonalou večeři? Kdy jindy si dáte meloun s fetou a okamžitě to sdílíte s hashtagem #foodporn? 

  • Zelenina je v plné síle: Rajčata dozrávají na slunci a chutnají jako rajčata. A všem paprikám, lilkům i cuketám to sluší v jednoduché úpravě: grilované, pečené, zapékané i v salátech.
  • Ovoce má žně a vy si užíváte broskve, meruňky, švestky, letní jablka, hrušky, ale i borůvky, maliny a ostružiny. Jednou jen tak v misce na zobání, podruhé v báječném letním koláči s drobenkou.  
  • Bylinky voní o 106 a pozvednou každé jídlo, na které se jen mrknou. A vy si vychutnáváte ten „last touch“, kdy na poslední chvíli přidáte bazalku, tymián, mátu, meduňku nebo kopr – a je to wow.
  • Srpen je ideální čas i na zavařování marmelád, nakládání okurek, výrobu domácích sirupů nebo sušení bylinek na zimu. 

Co v srpnu nejraději připravuje uznávaný šéfkuchař Marek Raditsch z pražské restaurace Kampa Park? Miluje zajímavé saláty jako přílohu ke grilovanému masu, nedá dopustit na svěží marinády a jeho oblíbenou srpnovou ingrediencí je lilek.

Salát jako příloha ke grilovanému masu

„Máme tady léto a grilovací sezóna je plném proudu. Než se my chlapi vrhneme na steaky a vůně opečeného masa se bude linout vzduchem, je potřeba připravit i nějaký salát nebo předkrm,“ říká Marek Raditsch a popisuje, že jeho favoritem je sýr burrata, který je lahodný a svěží. K němu rád servíruje čerstvé fíky, jahody nebo lesní ovoce.

Připravte si: 4 kusy sýru burrata, 4 fíky, 200 g jahod, vaničku salátu rukola, 4 lžíce vyzrálého octu balsamico, 4 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíci piniových semínek, sůl a pepř

Postup:

  • Burratu natrhejte na kousky, fíky a jahody nakrájejte na čtvrtiny, rukolu opláchněte a nechte pořádně okapat.
  • Připravte si dresink smícháním balzamica a olivového oleje, nezapomeňte osolit a opepřit. Promíchejte s rukolou.
  • Rukolu rozdělte na talíře, ozdobte jahodami, fíky a burratou. Nakonec posypte piniovými oříšky.

Kuřecí prsa marinovaná v bílém řeckém jogurtu

„Do horkých letních dnů doporučuji vyzkoušet kuřecí prsa marinovaná v bílém řeckém jogurtu. Nejsou po upečení tak suchá. Používám prsa i s kůží, která je po upečení krásně křupavá a navíc dodá masu větší šmrnc,“ doporučuje Marek.

Budete potřebovat: 4 kuřecí prsa s kůží, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce bílého řeckého jogurtu, špetku sušených chili papriček a solný květ (mořská sůl nejvyšší kvality)

Postup: 

  • Očištěná prsa naložte ideálně přes noc s jogurtem, olejem a chilli.
  • Rozpalte gril a maso pečte nejprve kůží dolů na středním plameni. Otočte a pokračujte. Grilujte dle velikosti 15–20 minut.
  • Posypejte květem soli, která dodá masu díky svému složení specifickou chuť. Uvolňuje totiž tzv. pátou chuť umami.

Lilek alla parmigiana

„Další suroviny, které nám měsíc srpen nabízí, jsou broskve, lesní plody či lilek. Ten rozhodně stojí za vyzkoušení v úžasném vegetariánském italském receptu lilek alla parmigiana,“ dává další tip vyhlášený šéfkuchař.

Nachystejte si: 6 lilků, 300 ml rajčatové omáčky, bazalku, 250 g mozzarelly („já používám fior di latte,“ doporučuje Marek), 200 g sýru provolone, 150 g nastrouhaného parmazánu, sůl, pepř

Postup: 

  • Lilek nakrájejte i se slupkou na cca půl centimetru silné plátky a namočte na chvíli do vody s ledem. Důkladně vyždímejte a osušte.
  • Následně smažte do křupava v oleji. Osušte a dochuťte solí a pepřem.
  • Do pekáče s pečicím papírem dejte první vrstvu rajčatové omáčky a rozložte rovnoměrně lilek. Pak pokračujte opět s omáčkou, přidejte plátky mozzarelly a provolene, lístky bazalky a posypte parmazánem. Takto vrstvy opakujte, až bude pekáč plný.
  • Pečte v troubě 15 minut na 180 °C a dopečte 25 minut na 130 °C.

A pozor, s Markem teprve začínáme!

„Na podzim v Apetitu odstartuje seriál, v němž bude šéfkuchař Marek Raditsch vařit společně se svou osmiletou dcerou Vanesskou. Každý měsíc tak získáte recept na jejich společné oblíbené jídlo, které si můžete uvařit i s vašimi dětmi,“ přináší skvělou zprávu šéfredaktorka Jana Kopecká.

Zdroje: Apetit, Kampa Park

Sdílet článek

Šéfkuchaři a šéfkuchařky Sezona Letní zelenina Trendy

Související články