Když se zima zakousne do tváří i rukou, je čas na něco, co spolehlivě prohřeje tělo i duši. Přesně takovým lékem na mráz je vařonka, tradiční horký nápoj z Moravskoslezského kraje, bez kterého si jen těžko představit advent nebo zimní rodinné sešlosti. Má lahodnou karamelovou chuť a voní jako perníčky v tekutém stavu.
Původně se vařila v hornických a horských oblastech a sloužila jako způsob, jak přečkat zimu. Směs pálenky, karamelu a voňavého koření dodávala sílu a teplo. Dnes už naštěstí nemusíme fárat do dolů nebo čekat na kruté mrazy, abychom si mohli vychutnat tuto autentickou pochoutku s jedinečnou karamelovou sladkostí a kořeněnou vůní.
Duše Moravskoslezských Beskyd v jednom hrnku
I když existují různé regionální varianty – například ostravská, těšínská, frenštátská či místecká – všechny spojuje karamelový základ. Právě ten dává vařonce typickou barvu a lahodnou sladkohořkou chuť. V některých variantách je nápoj spíše světlejší, v jiných medovější. Záleží na tom, jak připravíte karamel, zda použijete máslo, tuzemák či čirou pálenku a v neposlední řadě také rozhoduje, jakým kořením základ ovoníte. Podává se vždy pořádně horká, ideálně v menších šálcích nebo skleničkách, a pije se, dokud má plnou sílu a hřeje. Studená zkrátka nemá ten správný říz.
Variant je spousta – stejně jako bramborových salátů, vanilkových rohlíčků či vaječných likérů. Každý přísahá na tu svou a ostatní mu nechutnají. Nevadí. Sto lidí – sto chutí. Zkrátka a jednoduše se regionální varianty připravovaly podle preferencí, možností i dostupných surovin.
Recept na domácí vařonku
Příprava je překvapivě snadná a nezabere vám víc než 15 minut.
Co budete potřebovat: 50 g krystalového cukru, 200 ml vody, 1 kus celé skořice, 6 hřebíčků, ½ pomeranče a ½ citronu (dužinu i kůru), 2 dcl pálenky (slivovice, tuzemáku apod.)
- Citronovou a pomerančovou kůru nakrájejte na malé kousky.
- V receptech z horských pohraničních oblastí najdete i máslo nebo sádlo, na kterém zkaramelizujete cukr a koření. Nebo zkuste do každé sklenice přidat malou lžičku másla. Horký nápoj ho okamžitě rozpustí a chuť bude neuvěřitelně jemná.
Postup:
- V kastrůlku za stálého míchání připravte z cukru zlatavý karamel.
- Opatrně ho zalijte vodou, rozmíchejte a přidejte skořici, hřebíček i citronovou a pomerančovou kůru. Krátce povařte na mírném ohni.
- Přilijte pálenku a na mírném plameni přiveďte téměř k varu, ale nevařte, abyste nevyvařili alkohol.
- Vařonku přeceďte, podávejte teplou a s plátky citronu i pomeranče.
Zatímco tuzemák podtrhne karamelové tóny, slivovice nebo dobrý rum dodají nápoji plnější aroma.
Tipy a triky pro tu nejlepší vařonku
Chcete svou vařonku vyladit k dokonalosti? Můžete si hrát s regionálními obměnami.
- Recepty na vařonku z Ostravska často sází na kombinaci medu, vodky nebo tuzemáku. A pozor! Místní jí nářečně říkají vařunka.
- Místo vody můžete použít bylinkový čaj.
- Některé varianty obsahují i badyán, modernější verze pak vanilkový cukr či extrakt.
- V některých oblastech se používala režná, slivovice, meruňkovice, calvados a jiné pálenky – zkrátka to, co bylo k dispozici.
TIP: Pokud máte rádi moderní chutě, zkuste místo pálenky použít medovinu.
Pamatujte, že vařonka je i přes svou sladkou chuť velmi silný alkoholický nápoj. Jelikož se nesmí vařit, alkohol v ní zůstává. Patří k dlouhým zimním večerům, nikoli k rychlému „panáku“ na ex, který se vám může vymstít.
Zdroj: Apetit, regiony.rozhlas, ostrava.rozhlas, ehutnik, medovelikery, novojicinsky.denik