Nová registrace Zapomenuté heslo

Manuál na vánočku: Nadýchaná, hutná nebo bez pletení? Vyberte si tu svou (jedinou) a naučte se uplést ji „z 9“

21. 12. 2025

Vánočka je královnou českých Vánoc. Každý ji peče trochu jinak – někdo chce nadýchanou jako pírko, jiný hutnou a poctivou, vonící máslem a rumem. Ať už se letos pustíte do tradiční kynuté, nebo zvolíte jednodušší tvarohovou, máme pro vás manuál, díky kterému se vám povede. Slibujeme, že letos se nezamotáte!

Možná vám vánočka uteče z plechu, možná se trochu rozjede nebo připálí – ale to vůbec nevadí. Každá domácí vánočka má svůj příběh, a ten je vždycky lepší než ten, které si s sebou nesou vánočky z obchodu. Připravte si mouku, droždí a nalaďte se na tu nejvoňavější část svátků.

Bojíte se pletení?

Nejste sami. Plést vánočku z devíti pramenů může být pro mnohé noční můra. Ale jde to jednodušeji!

  • Pletení 3 + 2: Spodní cop upleťte ze tří pramenů, vrchní ze dvou. Horní díl udělejte o něco delší a položte ho na spodní cop. Konce zasuňte pod těsto, aby vánočka držela tvar.
  • Vánočka ve formě: Máte řidší těsto nebo prostě nemáte čas? Pečte ji ve formě. Dobře ji vymažte a nechte péct jen dozlatova. Bude mít sice pevnější kůrku, ale vnitřek zůstane krásně vláčný.
  • Zaviňte ji jako štólu: Vykynuté těsto rozválejte na silnější plát, můžete na něj položit i kousek marcipánu. Srolujte jako roládu a nechte znovu nakynout. Výsledek bude nádherně vrstvený, vonící po másle a mandlích.

Máte odvahu a chcete se pustit do pletení vánočky z devíti pramenů? Podívejte se jak na to v našem videu! 

Chci vánočku nadýchanou, jako z obchodu

Lehká, vláčná a tak jemná, že se téměř rozplývá na jazyku. Taková vánočka se povede jen tehdy, když v těstě nebude příliš tuku. Méně másla = víc vzduchu. Těsto s nižším obsahem tuku sice rychleji stárne, ale odmění se vám nadýchanou střídou a jemnou chutí. Použijte kvalitní mouku, čerstvé droždí a nechte těsto opravdu dobře nakynout – dvakrát, ideálně třikrát.

  • Chcete vánočku lehkou jako obláček? Zapracujte tuk až po částečném uhnětení po 10–15 minutách. Použijte povolené máslo nakrájené na kostky, mléko vyměňte za vodu.

Bojíte se kynutého těsta? Upečte vánočku s tvarohem

Nemusíte být pekař, abyste si užili vlastnoručně upečenou vánočku. Pokud vás děsí droždí nebo máte málo času, zkuste tvarohovou vánočku s práškem do pečiva. Těsto můžete udělat buď hutnější, aby šlo zaplést, nebo řidší a upéct ji ve formě. Bude jemná, voňavá, chuťově připomene kynutou, ale zvládnete ji upéct mnohem rychleji.

Rychlá tvarohová vánočka bez kynutí

Rychlá tvarohová vánočka bez kynutí

< 90 min
4(4x)
Přečíst recept

Když chcete vánočku, která (něco) vydrží

Chcete, aby byla čerstvá i po dvou dnech? Pak sáhněte po těstě bohatším na tuk – tedy s vyšším obsahem másla, sádla nebo oleje. Tuk v těstě zpomalí vysychání a vánočka zůstane vláčná déle. Pekař Josef Maršálek dokonce doporučuje olej před máslem: prý je s ním nadýchanější,

  • Perfektně funguje i vánočka ze smetany ke šlehání, která bývá ideálním kompromisem mezi nadýchaností a trvanlivostí. Jen pozor na celkový obsah tuku – těsto by se nemělo mastit, jen být hebké a pružné.

Trvanlivá vánočka krok za krokem

Pokud chcete opravdu dlouhou trvanlivost, držte se několika pravidel:

  1. Máslo částečně nahraďte sádlem nebo olejem. Můžete je i kombinovat – vánočka tak nebude vysychat a přesto si zachová máslovou chuť.
  2. Místo celých vajec použijte jen žloutky. Bílek těsto zpevňuje, ale zároveň vysušuje. Žloutek naopak dodá vláčnost a barvu.
  3. Dejte méně droždí. Těstu nechte část fermentace proběhnout předem – udělejte si malý preferment. Zkuste „omládek“ nebo tzv. tang zhong – moučnou kaši, kterou přidáte do těsta. Pomáhá udržet vláčnost a prodlouží trvanlivost.
  4. Pomalé kynutí v lednici. Těsto nechte vyzrát přes noc při 4 °C. Zpevní se, bude se lépe plést a při pečení krásně naskočí.

Mražené těsto do zásoby

Máte v plánu péct víc menších vánoček? Ulehčete si práci a část těsta zamrazte. Zapletené a nakynuté těsto vložte do mrazáku. Když přijde čas péct, nechte ho částečně rozmrznout, vložte do studené trouby a až poté ji zapněte. Těsto pomalu dokyne a upeče se rovnoměrně. Skvělý trik, jak mít čerstvou vánočku kdykoliv během roku.

Pokud se s vánočkou teprve seznamujete, zkuste minivánočky. Rychleji se upečou, snáz kynou a zvládnete je upéct s větším klidem. Navíc – čerstvě upečená minivánočka k ranní kávě? Lepší start dne snad ani neexistuje.

Zdroj: Apetit, Forbes

Sdílet článek

Vánočka

Související články