Říkáte si, že vánoční trhy už vás ničím nepřekvapí? Že jste viděli všechno – od Vídně po Drážďany? Tak to jste ještě nebyli v Basileji. Švýcarské město, které jinak působí klidně a uhlazeně, se v prosinci promění v pohádku, kde se mísí vůně skořice, svařáku a (hodně výrazné vůně) sýra, mezi stánky blikají světýlka a Santa se tu projíždí na Harleyi.
Není divu, že basilejské vánoční trhy letos získaly (podle žebříčku CNN) titul druhých nejhezčích na světě – hned po Vídni. A upřímně? Stačí pár kroků mezi dřevěnými stánky na Barfüsserplatz nebo Münsterplatz a pochopíte proč. Od svařáku přes fondue až po jablka v županu… Všechno má svůj příběh. A většinou i pořádnou cenovku.
Trhy, kde párek v rohlíku nenajdete
Basilej je důkazem, že i vánoční trhy můžou být i gastronomickým zážitkem. Tady se neprodává langoš ani klobása s kečupem, ale jídla, která mají do jisté míry styl. Místo párku v rohlíku dostanete Wurst s domácím chlebem, místo smaženého sýra v housce fondue-dog – bagetu naplněnou tekoucím sýrem, která se jí jen s jistou dávkou odvahy (a nejlépe i s náhradním oblečením v batohu).
Přepadla vás chuť na sladké? Místo trdelníku dostanete jablka v županu – tak voňavá, že jim tu cenu kolem 250 korun skoro odpustíte. A upřímně, po prvním soustu zapomenete, že nějaké trdelníky vůbec existují (i když, kdo hledá najde).
Fondue pro dva, nebo nic
Na sýrové speciality je Švýcarsko vyhlášené. V takzvaných Stube (dřevěných chatkách) si můžete dát raclette nebo fondue a na chvíli se ohřát u stolu, jenže, jak už to ve Švýcarsku bývá, romantika něco stojí. Za fondue pro dva dáte v přepočtu asi 1400 korun, s lanýži klidně i přes 1800. A zapomeňte na to, že byste si objednali porci pro jednoho – fondue se prostě nejí o samotě.
Je libo něco na zahřátí?
Bez svařeného vína by to nebyly trhy, ale svařák tu stojí zhruba 150 korun, s panákem navíc kolem 230. Dostanete ho do krásného keramického hrnku, který si můžete nechat jako suvenýr a v nabídce je i horký Aperol, cider s jablkem a skořicí nebo punč s pomerančem a vanilkou.
Objev roku: Bauern Brot
Zatímco fondue je stará známá klasika, za kterou si možná rádi připlatíte, Bauern Brot je pro nás nečekaný objev letošních trhů. Křupavý, voňavý chléb s cibulí, slaninou a sýrem – něco mezi Flammkuchen a pizzou. Prodává se horký, a i když za něj dáte něco kolem 300 korun, budete litovat jen toho, že jste si nevzali dva.
Niggi Näggi, Mikuláš po švýcarsku (a na Harleyi)
Zapomeňte na Mikuláše s andělem a čertem. V Basileji se o rozruch postará Niggi Näggi – a když se Santové na motorce prohání městem už víc než pětadvacet let, dá se říct, že i tahle „benzínová“ tradice tu má své místo. Upřímně? Tohle by se u nás v Česku taky docela ujalo, co myslíte?
Tipy, které se hodí
- Kdy vyrazit: Nejhezčí atmosféra bývá po setmění, ale pokud se nechcete prodírat davy, dorazte mezi 11. a 15. hodinou.
- Kde se ohřát: Ve „Stube“ – malé dřevěné chatce s fondue nebo raclette (pozor, jsou potřeba rezervace) nebo v improvizovaných chatičkách s kamny, které jsou volně přístupné.
- Co si přivézt: Keramický hrnek z trhu, sýry nebo místní výrobky.
- Ceny: Počítejte s 5–8 CHF za punč, 10–12 CHF za porci raclette a 15–18 CHF za teplé jídlo.
- Doprava: Z Basilejského nádraží se na trhy dostanete i pěšky do 15 minut. Z tramvaje vystupte na zastávce Bankverein a jděte rovnou za nosem.
Takže… stojí to za to? Rozhodně. I když vás možná bude trochu bolet při placení, Basilejské trhy mají atmosféru, kterou prostě jinde nezažijete. A pokud se vám po návratu zasteskne po sýrech, vyzkoušejte si fondue udělat doma, není to žádná věda!
Zdroj: CNN, Apetit