Jedna z věcí, které na Apetit pikniku milujeme, je kromě jídla i možnost potkat se s našimi milými šéfkuchaři a foodblogery. Probrat, co je u nich nového a domluvit různé spolupráce. A letos se velmi těšíme na Adama Runduse, který se stal vloni objevem roku mezi foodblogery, vydal kuchařku a jede neskutečné bomby. Nechtělo se nám čekat až na sobotu 22. listopadu, kdy vystoupí na hlavní stagi, a pár otázek jsme mu položili už teď.
Adam Rundus na sebe upozornil jako účastník soutěže MasterChef 2023. Tehdy se o něm ještě hodně mluvilo jako mladším bratrovi kuchařky Kamily Kamu Rundusové. Využil toho, že se o něm dozvěděla širší veřejnost? Do puntíku! Získal ocenění Objev roku v soutěži Food blog roku 2024, neustále připravuje nové recepty i recenze různých podniků, na konci loňského roku vydal svou první kuchařskou knihu s názvem SMASH-BA a podtitulem Kuchařka nejen z toustovače. My milujeme jeho zápal pro jídlo a gastro, vášeň, se kterou zkouší nová jídla i s jakou hodnotí zajímavé restaurace. A těšíme se na něj na zimním Apetit pikniku.
Adame, jak se právě teď máš, na čem pracuješ a co ti dělá radost?
Co mi teď dělá radost? Aktuálně to jsou tři věci. Šíleně moc se těším na naši únorovou svatbu na Kostarice, kam už mi pár kamarádů potvrdilo účast. O svatební hostinu se mi postará moje ségra Kamu a co je víc než svatba na pláži a dobrý jídlo? Druhá věc je, že připravujeme nový produkt ve spolupráci s Ondrou z lihovaru a palírny Garage 22 a s Ondrou z Něco jako cola, který dělá „něco jako limonády“ do gastro provozů. Připravujeme úplně nový brand a zcela nový produkt. Ještě se nechte překvapit, ale tenhle nápad jsme vymysleli s mojí Dorotkou, primárně asi hlavně ona, a strašně se na to těším. Jsme ve fázi, kdy ladíme chutě, grafiku, brand, marketing. Dá se říct, že pracujeme na něčem velkým a navíc jsme spojili síly s mými oblíbenci – i to je pro nás nové. A třetí věc je samozřejmě můj individuální projekt a to je další kniha, ale to je zatím v plenkách.
Co a kde ti v poslední nejvíc chutnalo?
Určitě Better than classico na Žižkově v ulici Hartigova 2B. Tohle místo mě dostalo do kolen, co se týče originálních chutí. Jsou to mladí Korejci, kteří se odstěhovali do Prahy a dělají tu revoluci: jde o fúzi světových kuchyní, ale základem je ta korejská. Rozhodně bych si být vámi dal Garlic Shrimp – zní to dost obyčejně, ale větší zážitek si v listopadu nikde nedáte.
Jaké podniky jsou tvoje největší překvápka roku, kam musíme nutně zajít a proč?
Rozhodně LaBuLa – čínská restaurace na Vinohradech, kde vaří mlaďounká majitelka Wen. Dáte si tu třeba prasečí žaludky, kuřecí pařátky nebo stoleté vejce. Pokud rádi experimentujete, tak rozhodně vyrazte právě sem. Navíc používají kvalitní potraviny a to vždy cením. A když vyrazíte mimo Prahu, tak bych být vámi navštívil brněnské BRATRS bistro, což je asi moje nejoblíbenější restaurace v Čechách a na Moravě.
Kdyby sis mohl vybrat pro kooperaci na receptu jakéhokoli kuchaře, který by to byl?
Rozhodně moje ségra Kamu, nikdo na mě není víc napojený. Co se týče chuťových pohárků, jsme na tom úplně stejně.
Jak se daří tvojí kuchařce?
Mám být upřímný? Vždycky by to mohlo být lepší, takže teď řeším a oslovuji nějakého distributora, který by nám poslední kuchařky pomohl dostat do knihkupectví. Takže tak!
Co nikdy nechybí ve tvé kuchyni, co jsou numero uno suroviny? A co bys rád z českých kuchyní jednou pro vždy „vymýtil“?
Jak mám ve svojí knize, tak to je rozhodně sezamový olej warm pressed, jarní cibulka, citronová tráva a nikdy mi nesmí chybět kokosové mléko, kterým mohu nahradit i smetanu a hlavně vydrží ve špajzu několik týdnů. A co bych vyhodil z české kuchyně? Asi nic! Gastro nemá pravidla.
Na co se nejvíc těšíš na Apetit pikniku?
Rozhodně na všechno to dobré jídlo, lidi a na to, že se zase budu pohybovat ve společnosti milovníků jídla.
A když se řeknou Vánoce. Jaké budou ty tvoje letošní?
Po deseti letech budu na Vánoce se svojí babičkou, ona je můj spirit animal a láska na celej život. Budeme samozřejmě i s mojí snoubenkou Dorotkou, jejími rodiči a její babičkou u nás doma. Poprvé budu mít na starost vánoční večeři a fakt se těším, že nebudu v roli dítěte, které čeká, co kdo nachystá. Maminka se ségrou budou na Kostarice, takže mám radost, že nikdo z rodiny nebude sám.