Nová registrace Zapomenuté heslo

Kde v Praze mají nejlepší vejce benedikt? Tajný test Robina Nguyena odhaluje vítěze

Vejce benedikt v kavárně Spižírna 1902 Vejce benedikt v bistru Monk 2 Vejce benedikt v Kavárně co hledá jméno Další
2 fotky

Vejce Benedikt jsou snídaňová klasika: jemný toast, zastřené vejce a holandská omáčka miluje každý, kdo ho někdy ochutnal – a podle dobrého „Benedikta“ si leckdo vybírá kavárnu, kam zajde na snídani. Kam tedy v Praze zamířit, až se na vydatnou snídani či brunch budete chystat příště?

Vejce benedikt patří mezi nejnáročnější snídaňové pokrmy – dokonalé pošírované vejce, křupavý toust, šťavnatá šunka a především ta pravá holandská omáčka, která může pokazit nebo povýšit celé jídlo. V Praze najdete tuhle americkou klasiku v desítkách podniků, ale kde ho skutečně umí? Na tuhle otázku se jednou pro vždy rozhodl odpovědět foodie a Master Chef Robin Nguyen

Co hodnotit u vajec Benedikt?

  • Ztracená vejce – pokud nebudou připravená dobře, je jedno, jak chutná zbytek. Ztracená vejce jsou základem tohoto jídla.
  • Holandská omáčka – ať už jako espuma, nebo ne, musí být hladká a dobře dochucená.
  • Maso – někdy je to uzený losos, někdy, šunka, někdy slanina, nikdy ale nesmí chybět. Jak uvidíte i v testu, fantazii se meze nekladou.
  • Pečivo – je základnou vajec Benedikt, na něm doslova vše stojí a leží. Ať už roztékající se vejce, nebo holandská omáčka, vše se do něj vpíjí a pečivo to musí unést bez ztráty hvězdičky – naopak dokonce musí harmonii chutí ještě doladit!

Kde v Praze mají nejlepší vejce Benedikt?

Spižírna 1902, Vinohrady – Korunní

Kavárna Spižírna 1902 je pro milovníky dobrých snídaní klasika. Za vejce Benedikt s uzeným lososem tady zaplatíte 275 Kč. Ztracené vejce je tu udělané perfektně, klasikou je i zdejší holandská omáčka: bohatá, lehce nakyslá chuť, forma espumy jí dodala na nadýchanosti. Masovou složku zde zastupuje uzený losos (obvykle se pak vejce nejmenují Benedikt, ale Royal), který je super, co ale dojem kazí, je použité pečivo. Tím tu je kváskový chléb, který je sice dobrý, ale k pokrmu sepříliš nehodí a i jeho konzistence je příliš tuhá.

  • Výsledek: 31 bodů ze 40

Bistro Monk 2, Malá Strana – Maltézské náměstí

Druhé na řadu přišlo Bistro Monk 2, kde si Robin dal vejce Benedikt carbonara za 285 Kč. Ztracené vejce bylo technicky dobře zvládnuté, bílek byl lehce tužší. „V holandské omáčce jsem opravdu cítil carbonaru, a to i pecorino, také v podobě espumy,“ pochvaluje si Robin. Masová složka byla dle očekávání v podobě slaniny a byla dobrá, z guanciale by to ale bylo ještě o dost lepší. Jako pečivo zde posloužil crumpet, což je takový britský slaný lívanec. Zde byl ogrilovaný a seděl k tomu hezky.

  •  Výsledek: 34 bodů ze 40

Kavárna co hledá jméno, Smíchov – Stroupežnického

Kavárna co hledá jméno nabízí vejce Benedikt ve formě suflé, za které zaplatíte 270 Kč. Vaječné suflé je vzhledově velmi efektivní, ale chuťově nemá žádnou hodnotu„Nechutná to prostě nijak. Žloutek je v pohodě, ale na konci vám zbude hromada bílé hmoty,“ vysvětluje Robin svůj postoj. Holandská omáčka byla klasická, nespíš také espuma, ale bylo jí vzhledem k velikosti porce málo. Masovou složkou byla slanina, která mohla být opečenější, navíc byl ale špenát, který byl opravdu dobrý. Pečivo v podobě opečeného toastu je klasika, nenadchne, ale neurazí a byl prostě fajn.

  • Výsledek: 27 bodů ze 40

Národní 38, Nové Město – Národní

Kavárna Národní 38 je obležení slavnějších podniků, přesto sem má smysl zavítat. Zdejší vejce Benedikt jsou ve fúzi s vietnamskou polévkou pho a stojí 280 Kč. Vejce byla připravená dobře, jen byla malá, holandská omáčka byla klasicky připravená a dobrá. Masovou složku tady zastupovalo trhané hovězí„To mě velmi překvapilo, protože to bylo opravdu výborné, chutnalo jako pho a s ostatními komponenty to hrálo skvěle,“ nešetřil chválou Robin. Pečivo bylo v podobě opečené žemle, připomínalo crumpet z Monk 2 a bylo to super.

Výsledek: 33 bodů ze 40

Kdo je vítězem?

Bodovým vítězem je Bistro Monk 2 – tomu se říká skvělý nápad ve skvělém provedení. Národní 38 má taky skvělý nápad, Robin by se nebál v té fúzi víc přitlačit. Ostatní jsou takové klasiky.

Příští týden se těšte na pad thai!

Sdílet článek

Robin Nguyen Kam v Praze na nejlepší... Kam vyrazit Vejce a pokrmy z nich Vejce benedikt Nejlepší restaurace Nejlepší kavárny

Související články