Na čem u jídla nejvíc záleží? Na vyvážené chuti, způsobu servírování i emocích, které umí vyvolat. To všechno je zcela jistě pravda, ale hodně udělá i jeho název. Jsou totiž jídla pojmenovaná tak nějak klasicky, až obyčejně. Ale také jídla, jejichž názvy rozhodně zaujmou: zní jako ze hry od Járy Cimrmana, z lechtivého filmu nebo jako peprná nadávka. A to pak dodá jejich konzumaci nový, zábavný rozměr. V našem kvízu otestujte, jestli se v jídlech s vtipnými a legračními názvy orientujete.
Vejmrda, sloní žrádlo, kucmoch nebo chlupaté knedlíky? To jen zlomek jídel, které ukazují, jak je čeština hravá a gastronomie má smysl pro humor. A když na tuto jazykovou hru přistoupíte, zjistíte, že má česká kuchyně nejen zajímavou duši a skvělou chuť, ale umí být i zábavná a nebere se smrtelně vážně. V našich jídelních lístcích a kuchařkách se ukrývá poetika, nadsázka a jazyková hravost, což může neznalé či cizince mást a možná i děsit, ale byla by škoda se jídel pojmenovaných kočičí tanec nebo kakánek bát. Je to důkaz lidové tvořivosti, která z obyčejného oběda umí udělat kulturní zážitek.
- Každý z těchto netradičních názvů pokrmů má svůj příběh. Někdy poetický, jindy praktický, často ukazující, že jestli Češi mohou být na něco hrdí, tak na svůj smysl pro humor.
- Dnes netradiční pojmenování mají různý původ, někdy vznikly podle vzhledu, jindy podle způsobu přípravy nebo vnitřní souvislosti s nějakou věcí apod. „Tak například osúchy, to byly placky suché, obyčejné, zato křehance byly určené pro sváteční příležitost z křehkého těsta. Pak tu máme podplamenice nebo podplameníky, což byly placky ze zbytků chlebového těsta, které se pekly s chlebem, ale na kraji pece u plamene,“ říká jazykovědkyně Dagmar Magincová pro Český rozhlas Pardubice.
Vyzkoušejte v našem kvízu, jak na tom s vtipně pojmenovanými jídly jste a zda je znáte všechny!
Zdroje: Apetit, Pardubice.rozhlas.cz, Culinabotanica.cz, Kucharkaprodceru.cz, Toprecepty.cz