Vosí hnízda jsou symbolem sladké zimní nostalgie, ale když je připravíte správně, umí být i malou cukrářskou senzací, kterou si můžete užívat po celý rok třeba na oslavách či jako sladkou tečku ke kávě. Kakaová vůně, hedvábný krém, jemné křupnutí piškotu – kombinace, která vystřelí vánoční tabuli na úplně jinou úroveň. Stačí pár minut práce a máte hotový dezert, po kterém budou hosté pokukovat ještě dřív, než zavřete dózu.
Toto tradiční české cukroví s kakaovým těstem, voňavým máslovým krémem a piškotovým dnem se vyrábí v malých formičkách, jež dodají typický tvar. Hnízda jsou skvělá i pro začátečníky, protože práce je spíš o trpělivosti než zručnosti. Kromě klasické verze se navíc dá snadno hrát s chutěmi a vytvořit jemnější, výraznější či slavnostnější varianty.
Jak připravit vosí hnízda:
Jak připravit vosí hnízda krok za krokem
Množství: 30–36 hnízd
Čas a obtížnost: cca 90 min., snadná příprava
Ingredience na hnízda: 240 g piškotů, 150 g moučkového cukru, 60 g změklého másla, 1 bílek, 1 lžíce kakaa holandského typu, 2 lžíce tuzemáku + na piškoty, 20–30 g mletých vlašských ořechů, moučkový cukr na obalování a vysypávání
Ingredience na krém: 120 g změklého másla, 2 lžíce tuzemáku, 2 lžíce vanilkového cukru, 2 žloutky
Postup:
- Dejte si stranou 30–36 piškotů. Vyskládejte je na tác a na každý opatrně kápněte rum.
- Dalších 100 g piškotů umelte najemno.
- K rozemletým piškotům přidejte cukr, máslo, bílek, kakao, rum a vlašské ořechy. Zpracujte na jednolitou hmotu.
- Rozdělte ji na 30–36 kuliček a ty důkladně obalte v cukru.
- Suroviny na krém utřete dohladka.
- Tvořítko vysypte cukrem a vtlačte do něj kuličku hmoty. Udělejte do ní obráceným koncem vařečky důlek a naplňte ho krémem.
- Uzavřete rumovým piškotem, lehce přimáčkněte a poté vyklopte z formičky nebo ji otevřete (podle typu).
- Stejným způsobem připravte zbývající hnízda.
TIP: Vosí hnízda můžete zamrazit.
Chuťové variace
- Kávová hnízda: Do těsta přidejte 1 lžíci instantní kávy rozpuštěné v lžičce horké vody. Do krému můžete přidat pár kapek espressa.
- Kokosová verze: Vlašské ořechy nahraďte 30 g jemně strouhaného kokosu. Do krému můžete místo tuzemáku vmíchat lžíci kokosového likéru.
- Ořechová deluxe: Dávku ořechů zdvojte na 40–60 g a použijte směs vlašských, lískových a mandlí. Chuť zintenzivní i lžička ořechového likéru, který v krému použijete místo tuzemáku.
- Citrusová svěžest: Do těsta přidejte jemně nastrouhanou kůru z bio citronu či pomeranče. Do krému vmíchejte místo tuzemáku trochu citronové nebo pomerančové šťávy.
- Čokoládová pokušení: Přidejte do těsta 1–2 lžíce kvalitního kakaa navíc nebo trochu čokoládového likéru. Krém můžete obohatit o lžičku rozpuštěné hořké čokolády.
- Vánoční koření: Do těsta zapracujte špetku skořice, perníkového koření nebo muškátového oříšku.
- Dětská verze bez alkoholu: Rum nahraďte pomerančovým džusem nebo sirupem. Do krému přidejte trochu vanilkové pasty.
- Slaný karamel: Do těsta přidejte lžíci karamelového sirupu, do krému můžete vmíchat trochu slaného karamelu.
A tip na závěr? Pokud chcete hnízdům dodat ještě příjemnější aroma, uložte hotové kousky na jeden den do uzavíratelné dózy společně s půlkou rozkrojeného vanilkového lusku. Sladká vůně se do nich krásně obtiskne a výsledná chuť získá elegantní a příjemně voňavý tón.
Zdroj informací: Apetit