Postup na ořechová vosí hnízda vychází z receptu Josefa Maršálka a stojí na poctivém ořechovém těstě, které připomíná marcipán. Pokud hnízda připravujete na Vánoce, zvolte náplň, která dobře vydrží v chladu – pudinky ani syrová vejce nejsou vhodná. Pod hnízda si upečte linecká nebo kakaová kolečka a nebojte se přidat víc krému.
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka jsou přesně ten druh cukroví, u kterého nemá smysl počítat, kolik kousků jste vyrobili. Mizí z táců dřív, než stihnete vyřešit dávný spor „vosí hnízda nebo včelí úly“. Jemná ořechová chuť, dokonale vláčné těsto a špetka nostalgie, to je kombinace, která zkrátka funguje. A i když se jedná o cukroví, které mají mnozí v kategorii „pracné“ (neplést s „pracny“), Josef Maršálek je sázka na jistotu – podle jeho receptu se nemůžou nepovést.
„U nás vosí úlky vůbec nespadají o kategorie vánočního cukroví, děláme je celoročně,“ prozradil známý cukrář. „Tohle jsou za mě nejlepší vosí hnízda, protože jsou vyrobené z takového ořechového marcipánu a ne z drobečků, zbytků a rozemletých sušenek.“
Jak upéct ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka:
Jak upéct ořechová vosí hnízda krok za krokem
Množství: 30 kusů
Ingredience: 200 g mletých vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 1 špetka mleté skořice, polovina vanilkového lusku (vyškrábnutá semínka), 1 špetka soli, 1 bílek (přidejte postupně a množství upravte podle potřeby)
Na krém: 125 g změklého másla, 80 g moučkového cukru, 3 PL vaječného likéru
Korpus: upečená kolečka z lineckého nebo kakaového těsta. Josef Maršálek vzkazuje: Nebuďte líní! :-)
Postup:
- Těsto: V míse promíchejte mleté ořechy, moučkový cukr, skořici, vanilku a sůl. Začněte přidávat bílek – opravdu pomalu, jen tolik, aby vzniklo pevné, spíše sušší těsto, které drží tvar a dá se dobře vtlačit do formiček na vosí hnízda.
- Krém: Máslo utřete s moučkovým cukrem, přilijte vaječný likér a promíchejte do hladkého krému.
- Formičky vysypte moučkovým cukrem, vtlačte kousek těsta, dovnitř zapíchněte tenkou rukojeť vařečky nebo lžičky a vzniklý důlek naplňte krémem. „Nebojte se dát tam krému hodně, klidně ať udělá ozdobnou čepičku mezi korpusem a samotným vosím hnízdem,“ radí Josef Maršálek.
- Hnízda usazujte na připravená linecká kolečka. Nechte ztuhnout v chladu.
Vychytávky a chuťové variace
- Jak na dokonalou konzistenci těsta? Těsto by nemělo být ani lepivé, ani suché. Pokud se drolí, přidejte čajovou lžičku mléka či kapku rumu. Je-li příliš měkké, pomůže lžíce mletých oříšků navíc.
- Obvykle prosíváte jen mouku a moučkový cukr? Prosijete-li tentokrát i ořechy, bude těsto jemnější.
- Upgrade vaječného likéru? Zkuste lžíci mandlového extraktu, pár kapek pomerančového likéru nebo kávový koncentrát.
- Tradičně tvoří základ dětské piškoty, ale Josef Maršálek doporučuje linecká kolečka nebo máslové sušenky. „Nebuďte líní a udělejte si pod úlky kolečka z linecného nebo jiného oblíbeného těsta,“ má jasno Josef Maršálek. „Nedávejte to na dětské piškoty, to je takové... Ponižující.“
- Jak vytunit krém? Například najemno strouhanou čokoládou, která jej zjemní a podpoří i jeho ořechovou chuť.
- Jak úly skladovat, aby byly nejlepší? Úly potřebují čas, prospěje jim 24–48 hodin v chladu, klidně v krabici s lehce otevřeným víkem. Propojí se chutě a těsto zvláční.
Zdroj informací: Apetit