Nová registrace Zapomenuté heslo

Tvarohové nočky s rozmačkanými jahodami: Užijte si chuť léta a dětství. A s našimi variacemi si je dopřejte i mimo sezonu

30. 7. 2025
20250524_Tvarohové_nočky_s_rozmačkanými_jahodami_foto-1.jpg
Apetit

Voňavé jahody (nebo jiné letní ovoce), nadýchané nočky z tvarohu a smetana, která všechno jemně propojí – tenhle recept vrací do bezstarostných časů prázdnin, které jsme si užívali jako děti. Přitom ho zvládnete za půl hodiny a s minimem surovin. A co když zrovna není sezona jahod? Nevadí. Ukážeme vám, jak nočky oživit meruňkami, malinami nebo třeba pečenými švestkami s medem.

Jemné, vláčné a hotové raz dva – tvarohové nočky jsou ztělesněním jednoduché, ale poctivé domácí kuchyně. Základ tvoří jen pár surovin, ale výsledkem je příjemně sytý pokrm, který neurazí jako sladký oběd ani jako odpolední pokušení.

 

Jak připravit tvarohové nočky s rozmačkanými jahodami:

Jak připravit tvarohové nočky s rozmačkanými jahodami

Množství: 3–4 porce
Čas a obtížnost: cca 20 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 1 balení měkkého tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce), 1 vejce, 4 lžíce pšeničné hrubé mouky, sůl, 500 g jahod, 150 ml smetany ke šlehání, krupicový cukr dle chuti, 1 snítka máty na ozdobení

Postup:

  1. Tvaroh promíchejte s vejcem, hrubou moukou a špetkou soli. V případě potřeby ještě přisypejte mouku, ale buďte opatrní, aby nebyly nočky tuhé.
  2. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, kterou lehce osolte.
  3. Z těsta vytvarujte 2 lžičkami nebo lžícemi nočky a vkládejte je do vroucí osolené vody, dokud nevyplavou.
  4. Jahody rozmačkejte se smetanou a oslaďte dle chuti, pár jich můžete jen nakrájet na čtvrtky a přidat do jahodové omáčky.
  5. Omáčku rozdělte do misek, přidejte horké nočky a ozdobte snítkou máty.

Tip: Jahody můžete rozmačkat s mlékem, jogurtem, zakysanou smetanou, případně můžete výše zmíněné i nakombinovat. Dochutit můžete citronovou šťávou nebo vanilkou.

Variace a chuťové twisty

  • Meruňky s meduňkou nebo tymiánem: Rozmačkané nebo rozmixované zralé meruňky lze dochutit trochou medu a nasekanou čerstvou meduňkou. Skvěle funguje i špetka tymiánu – v této kombinaci nočky připomínají moderní francouzský dezert.
  • Maliny a bílé víno: Maliny krátce povařené s trochou bílého vína a cukru vytvoří lehce nakyslou omáčku, která krásně kontrastuje s jemností tvarohu. Omáčku lze doplnit vanilkou nebo lístky máty.
  • Borůvky a citronová kůra: Rozmačkané borůvky v kombinaci s trochou citronové kůry a zakysané smetany vytvářejí šťavnatý a svěží přeliv.
  • Pečené jablko se skořicí a ořechy: Nejen na podzim a v zimě lze použít jablka podušená s máslem, skořicí a troškou cukru. Přidáním nasekaných ořechů (vlašské nebo pekanové) vznikne teplá a výživná varianta.
  • Višně nebo třešně s griotkou: Zavařené nebo čerstvé višně či třešně můžete proměnit ve výraznou omáčku přidáním kapky griotky (višňového likéru).
  • Ostružiny a karamel: Ostružiny smíchané se lžičkou karamelového sirupu vytvoří intenzivní přeliv – ozvláštnění, které oceníte zejména na konci léta.
  • Se skořicovým cukrem a máslem: Místo jahod můžete nočky podávat s rozpuštěným máslem, posypané směsí moučkového a skořicového cukru – jde o osvědčenou sladkou klasiku, jak ji známe i z receptů na tvarohové knedlíky.
  • S pečenými švestkami a medem: Mimo sezonu lze jahody nahradit pečenými švestkami – nakrájejte je, zlehka opečte s trochou másla, skořice a medu. Výsledkem bude hřejivá a jemně karamelová omáčka, která nočkům dodá nový rozměr.
  • Citrusový akcent: Do tvarohového těsta přidejte jemně nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru (ideálně z bio citrusů). Osvěží celý dezert a krásně kontrastuje s mléčně smetanovou chutí.
  • Vanilka nebo levandule: Do rozmačkaných jahod můžete přidat pár kapek přírodní vanilkové esence, případně jemný nálev z květů levandule – obojí dodá pokrmu elegantní voňavý twist, inspirovaný provensálskými dezerty.
  • Jogurt místo smetany: Pro odlehčenou verzi nahraďte smetanu hustým bílým jogurtem. Přidejte trochu medu a vanilky, výsledkem bude svěží dezert.
  • Slaný twist s bylinkami: Pokud nočky nechcete podávat nasladko, dají se servírovat i naslano – třeba s čerstvým kozím sýrem, máslem a nasekanou pažitkou nebo estragonem. Inspirací je tu rakouská i slovenská kuchyně, kde se tvaroh používá v různých slaných úpravách.

Díky jednoduché přípravě, dostupným surovinám a širokým možnostem obměn se k tomuto jídlu budete rádi vracet – nejen v časech jahodové sezony.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Jahody Tvaroh Sezona Sezónní ovoce Ovocné dezerty Ovocné knedlíky

Související články