Nová registrace Zapomenuté heslo

Tenký rýžový papír, křupavá zelenina a voňavé bylinky: Vyzkoušejte náš recept na vietnamské letní závitky, které vás vezmou rovnou do Asie

20. 8. 2025
20250730_Vietnamské_letní_závitky_foto-1.jpg
Apetit

Lehké, svěží a plné barev – přesně tak chutná léto zabalené do tenkého rýžového papíru. Vietnamské letní závitky v sobě spojují křupavou zeleninu, jemné maso a voňavé bylinky, to vše doplněné o výraznou omáčku, která celému pokrmu dodá jiskru. Připravíte je bez smažení a také je můžete snadno přizpůsobit vlastní chuti – od tropických tónů manga až po pikantní arašídovou fúzi. Ideální jsou jako lehký oběd, večeře nebo efektní pohoštění pro přátele.

Vietnamské letní závitky patří mezi oblíbené pokrmy jihovýchodní Asie, kde se tradice stolování opírá o čerstvost surovin, kontrast textur a harmonii chutí. Jemný rýžový papír se stává plátnem, na němž se skládají barevné ingredience a balí se do úhledných závitků, které se jedí rukama a vždy je doprovází výrazná omáčka.

 

Jak připravit vietnamské letní závitky:

Jak připravit vietnamské letní závitky

Množství: 4–6 porcí
Čas a obtížnost: cca 90 min., snadná příprava

Ingredience na závitky: 2 větší mrkve, 1 velká kedlubna, 1 balení rýžových skleněných nudlí, 500 g kuřecích prsou, 5 cm čerstvého zázvoru, 1 lžička glutasolu, 2 menší salátové okurky, 1 svazek jarní cibulky, 1 lžička cukru, 1 lžička octa, 1 ledový salát, 1 svazek čerstvého koriandru, 1 balení rýžového papíru

Ingredience na omáčku: 1 palička česneku, 4 lžíce vietnamské rybí omáčky, 2 lžíce octa, 1 ½ lžíce cukru, 3 čerstvé feferonky, 1 hrnek horké vody

  • Čerstvý koriandr můžete nahradit hladkolistou petrželkou.
  • Místo kuřecích prsou můžete použít vepřovou panenku nebo hovězí svíčkovou.
  • Čerstvý zázvor i česnek oloupejte.

 

Postup:

  1. Mrkev a kedlubnu nakrájejte na nudličky, nasypejte do mísy, promíchejte a jemně osolte.
  2. Skleněné nudle namočte do hrnce nebo misky s teplou vodou.
  3. Kuřecí prsa nakrájejte přes vlákna na co nejtenčí plátky a pak je ještě překrájejte na co nejjemnější kostičky.
  4. Oloupaný zázvor také nakrájejte na co nejtenčí plátky a poté ho překrájejte na co nejmenší kostičky.
  5. Zázvor smíchejte s masem a směs poprašte glutasolem.
  6. Okurku oloupejte, ale ne úplně – měly by na ní zůstat jemné proužky slupky. Potom okurku příčně překrájejte, špalíčky rozkrájejte na čtvrtky a z nich odkrajujte co nejtenčí plátky.
  7. Cibulku očistěte, s kouskem zelené nati překrojte na čtvrtky a z těch odkrajujte opět co nejjemnější plátky.
  8. Stroužky česneku silně zmáčkněte plochou stranou nože a pak je nakrájejte nebo nasekejte najemno.
  9. Ocet smíchejte s cukrem.
  10. Posolenou mrkev s kedlubnou propláchněte a promíchejte s cukrem a octem z předchozího bodu.
  11. Připravte omáčku. Smíchejte vietnamskou rybí omáčku, ocet a cukr. Přidejte nasekaný česnek a 3 nasekané čerstvé feferonky. Směs zalijte horkou vodou. Poté přidejte lžíci nasekané mrkve s kedlubnou.
  12. Nudle sceďte a na minutku ponořte do vařící vody. Poté je vyjměte a nechte okapat.
  13. Nakrájené maso dejte do cedníku a také je na chvilku ponořte do vařící vody.
  14. Hlávku salátu rozčtvrťte a jednotlivé listy překrájejte na menší kousky.
  15. Koriandr rozdělte na větvičky, případně jenom na lístky.
  16. Připravte si ještě jednu misku s teplou vodou.
  17. Na pracovní plochu si položte rýžový papír, kousek salátu namočte do teplé vody a použijte ho jako mašlovačku – papír jím potřete.
  18. Použitý salát položte doprostřed horní třetiny placky, přidejte svazeček nudlí, trochu masa a všechny další suroviny.
  19. Rýžový papír začněte pevně rolovat podobně jako palačinku. Vzniklé okraje přeložte dovnitř a dokončete rolování.
  20. Závitky podávejte s omáčkou, kterou rozdělte do mističek.

Variace a chuťové twisty

  • Tropical twist: Přidáním manga a avokáda získáte příjemné sladko-krémové tóny.
  • Crunchy upgrade: Před rolováním přidejte najemno nakrájené šalotky nebo drť arašídů – získáte příjemnou křupavou texturu.
  • Barevný twist: Použijte červenou řepu k obarvení vody pro změkčení rýžového papíru – výsledkem jsou růžové závitky, které vypadají efektně a stylově.
  • Gado-gado letní verze: Vegetariánská fúze vietnamských letních závitků a indonéského salátu gado-gado působí velmi svěže. Závitky obsahují tempeh, tofu, zeleninu, vařená vajíčka a pikantní arašídovou omáčku.

Díky variabilitě ingrediencí a rychlé přípravě se vietnamské letní závitky hodí pro běžné stolování i slavnostní příležitosti. Stačí rýžový papír, čerstvá zelenina, bylinky a omáčka, která vše propojí – a máte na talíři kousek léta, které chutná svěže a lehce.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Letní zelenina Vietnamská kuchyně Sezona Rýže Závitky Letní tipy

Související články