
Závitky jsou ikonickým pokrmem, zpravidla předkrmem vietnamské kuchyně. Na rozdíl od letních, které se podávají čerstvé, jsou jarní závitky smažené. Křupavé rolky si můžete připravit jak v masové, tak i vegetariánské verzi. Poradíme vám, co do závitků patří a jak je správně zamotat.
Jarní závitky najdete na menu vietnamských restaurací pod názvem chả giò nebo nem rán. Tyto křupavé rolky se vyznačují pestrostí barev a chutí, ostatně jako celá vietnamská kuchyně. Zajímá vás, jaké ingredience do jarních závitků patří, jak je správně zarolovat a smažit, a s čím je podávat? Pokud si na nich rádi pochutnáváte ve vietnamských bistrech a restauracích, ale nevíte, jak na přípravu, máme pro vás hned několik osvědčených tipů.
Tradiční ingredience vietnamských jarních závitků
Smažené jarní závitky nesmí chybět na žádných tradičních hostinách, banketech a oslavách ve Vietnamu. Náplň závitků se může mírně lišit v závislosti na regionu a tato směs se následně obaluje, resp. roluje do rýžového papíru. Připravené rolky se smaží v oleji, často je používán arašídový olej pro zvýraznění chuti.
- Na tradiční jarní závitky budete potřebovat: rýžový papír, uvařené rýžové nudle, mleté vepřové maso, krevety, namočené a slité houby (shitake, jidášovo ucho nebo jiné asijské houby), mrkev nakrájenou na julienne, vejce, sůl, koriandr, rybí omáčku a klíčky (např. mungo). Přidat můžete ještě jinou nakrájenou zeleninu, jako například papriku nebo kedlubnu. Připravte si také olej vhodný na smažení.
- Přestože smažené jarní závitky se tradičně připravují s masem a krevetami, obojí můžete bez problému vynechat a připravit si závitky jen z hub, zeleniny, bylinek a klíčků.

Jak závitky zarolovat a smažit?
Pokud vás také někdy přepadá bezmoc v kuchyni u přípravy nových výzev, nezoufejte, má to tak každý. Ať už jde o krájení, servírování nebo právě rolování závitků, chce to jen trochu cviku a zachování chladné hlavy. Jaké jsou tipy od profesionálů?
- Rýžový papír krátce namočte do vlažné vody. Jakmile změkne, rozprostřete jej na pracovní plochu.
- Ve spodní polovině rýžového papíru začněte tvořit váleček z připravených ingrediencí. Na bočních stranách nechte asi 2 cm volného místa pro snadné uzavření závitku ze stran (jako v případě závinu).
- Spodní část rýžového papíru přehněte přes náplň. Rukama opatrně utahujte a papír zaviňte až pod náplň. Opatrně rolujte a utahujte až k vrchnímu konci papíru.
- Na závěr zahněte i boční strany, čímž závitek uzavřete.
- Smažte pozvolna na vyšší vrstvě středně rozehřátého oleje tak, aby bylo maso uvnitř propečené. Obvykle to trvá 3–4 minuty z obou stran.
Smažené jarní závitky se podávají teplé s omáčkou nước chấm z rybí omáčky, limetové šťávy, cukru, a vody.
Lákají vás spíše letní čerstvé závitky? Vyzkoušejte je podle našeho receptu nebo vyzkoušejte i jiné varianty dle receptů pod tímto článkem.
Zdroje informací: ZasadneZdrave.cz, Delightfulplate.com, Apetitonline.cz, Rasamalaysia.com