Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si jarní závitky - křupavou vietnamskou klasiku s masem i ve vegetariánské verzi

7. 5. 2025
Smažené jarní závitky
Shutterstock

Závitky jsou ikonickým pokrmem, zpravidla předkrmem vietnamské kuchyně. Na rozdíl od letních, které se podávají čerstvé, jsou jarní závitky smažené. Křupavé rolky si můžete připravit jak v masové, tak i vegetariánské verzi. Poradíme vám, co do závitků patří a jak je správně zamotat.

Jarní závitky najdete na menu vietnamských restaurací pod názvem chả giò nebo nem rán. Tyto křupavé rolky se vyznačují pestrostí barev a chutí, ostatně jako celá vietnamská kuchyně. Zajímá vás, jaké ingredience do jarních závitků patří, jak je správně zarolovat a smažit, a s čím je podávat? Pokud si na nich rádi pochutnáváte ve vietnamských bistrech a restauracích, ale nevíte, jak na přípravu, máme pro vás hned několik osvědčených tipů. 

Tradiční ingredience vietnamských jarních závitků

Smažené jarní závitky nesmí chybět na žádných tradičních hostinách, banketech a oslavách ve Vietnamu. Náplň závitků se může mírně lišit v závislosti na regionu a tato směs se následně obaluje, resp. roluje do rýžového papíru. Připravené rolky se smaží v oleji, často je používán arašídový olej pro zvýraznění chuti.

  • Na tradiční jarní závitky budete potřebovat: rýžový papír, uvařené rýžové nudle, mleté vepřové maso, krevety, namočené a slité houby (shitake, jidášovo ucho nebo jiné asijské houby), mrkev nakrájenou na julienne, vejce, sůl, koriandr, rybí omáčku a klíčky (např. mungo). Přidat můžete ještě jinou nakrájenou zeleninu, jako například papriku nebo kedlubnu. Připravte si také olej vhodný na smažení.
  • Přestože smažené jarní závitky se tradičně připravují s masem a krevetami, obojí můžete bez problému vynechat a připravit si závitky jen z hub, zeleniny, bylinek a klíčků. 

Jarní závitky z rýžových placiček

Jarní závitky z rýžových placiček

< 30 min
4.1(15x)
Přečíst recept

Jak závitky zarolovat a smažit?

Pokud vás také někdy přepadá bezmoc v kuchyni u přípravy nových výzev, nezoufejte, má to tak každý. Ať už jde o krájení, servírování nebo právě rolování závitků, chce to jen trochu cviku a zachování chladné hlavy. Jaké jsou tipy od profesionálů?

  • Rýžový papír krátce namočte do vlažné vody. Jakmile změkne, rozprostřete jej na pracovní plochu. 
  • Ve spodní polovině rýžového papíru začněte tvořit váleček z připravených ingrediencí. Na bočních stranách nechte asi 2 cm volného místa pro snadné uzavření závitku ze stran (jako v případě závinu).
  • Spodní část rýžového papíru přehněte přes náplň. Rukama opatrně utahujte a papír zaviňte až pod náplň. Opatrně rolujte a utahujte až k vrchnímu konci papíru.
  • Na závěr zahněte i boční strany, čímž závitek uzavřete. 
  • Smažte pozvolna na vyšší vrstvě středně rozehřátého oleje tak, aby bylo maso uvnitř propečené. Obvykle to trvá 3–4 minuty z obou stran. 

Smažené jarní závitky se podávají teplé s omáčkou nước chấm z rybí omáčky, limetové šťávy, cukru, a vody. 

Lákají vás spíše letní čerstvé závitky? Vyzkoušejte je podle našeho receptu nebo vyzkoušejte i jiné varianty dle receptů pod tímto článkem. 

Zdroje informací: ZasadneZdrave.cz, Delightfulplate.com, Apetitonline.cz, Rasamalaysia.com

Doporučujeme recept s videem

Vietnamská křupavá placka

Sdílet článek

Vietnamská kuchyně

Související články