Nová registrace Zapomenuté heslo

Masové závitky krok za krokem: Jak je správně naplnit, zabalit a uvázat, aby držely tvar a skvěle chutnaly

26. 6. 2025

Aby závitek držel tvar a náplň zůstala tam, kde má, je klíčová technika balení a vázání. V našem videu vás naučíme, jak postupovat krok za krokem. V článku navíc poradíme, jaké maso zvolit. A máme pro vás i několik dalších zajímavých tipů, díky nimž bude masový závitek vždy perfektně držet (i chutnat).

Masové závitky patří do široké skupiny pokrmů, které označujeme také jako roulade. Obecně to jsou rolády a závitky z masa, ryb, zeleniny či těsta plněné nejrůznějšími náplněmi. Z masových rolád a závitků se v české kuchyni nejčastěji setkáte se španělskými ptáčky, tedy hovězími plátky plněnými slaninou, cibulí, okurkou apod., které jsou svázané a následně dušené nebo pečené.

Výběr a příprava masa

  • Druh masa: Ideální volbou pro masové závitky jsou hovězí či vepřové plátky (např. z kýty nebo falešné svíčkové), ale hodí se i kuřecí a krůtí prsa. Maso by mělo být silné cca 0,5–1 cm, bez šlach a kostí.
  • Technika plátkování: Maso mírně rozklepejte, aby bylo vláčnější, ale stále pevné natolik, aby udrželo náplň.
  • Zajištění závitku: Používají se dřevěná párátka, kovové jehly, kuchyňský provázek nebo moderní silikonové proužky – umožňují, aby závitek držel svůj tvar i během tepelné úpravy.

Masové závitky involtini

Italské závitky zvané involtini

< 60 min
4.3(44x)
Přečíst recept

Jak uvázat masový závitek?

Základem je zvolit vhodnou náplň, která nebude příliš tekutá, protože by se špatně balila a během tepelné úpravy by mohla vytéct.

  1. Připravte si vhodný masový plátek.
  2. Náplň dejte do středu plátku a maso přeložte nejprve ze stran.
  3. Poté plátek rolujte a utahujte odspodu (strana blíže k vám).
  4. Kuchyňským provázkem ovažte závitek nejprve na jednom konci a vytvořte uzel.
  5. Pomocí prstů vytvořte smyčku a provlékněte jí závitek. Smyčku utáhněte.
  6. Postup z 5. bodu opakujte až do konce závitku.
  7. Na konci provázek podvlékněte pod závitkem. Ostřihněte tak, abyste na závitku zanechali dostatečně dlouhý kus, který svažte s koncem provázku na protější straně.

Záhorácký závitek

Záhorácký závitek

< 75 min
4.2(67x)
Přečíst recept

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Maso osolte a opepřete před plněním. Pokud máte rádi voňavé pokrmy, lze přidat česnek nebo čerstvé bylinky.
  • Kombinujte chuťové kontrasty. Výborně ladí slanina se sýrem, špenát s česnekem, sušená rajčata a mozzarella.
  • Přílohy k masovým závitkům zvolte podle chuti. Většina závitků skvěle chutná v kombinaci s rýží, bramborovou kaší, šťouchanými bramborami či čerstvým zeleninovým salátem.

Krůtí závitky s jablky a oříšky

Krůtí závitky s jablky a oříšky

> 60 min
4.3(12x)
Přečíst recept

Masové závitky umožňují vytvoření chutného jídla plného kontrastu a kreativity. Základem je kvalitní maso, správná technika balení a výběr vhodné náplně. Výsledek pak vynikne s klasickými přílohami i moderními přístupy.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Syrové maso Hovězí maso Jak na to

Související články