Nová registrace Zapomenuté heslo

Loupání rajčat za 30 sekund? Ano, je to možné – a my vám ukážeme jak!

2. 9. 2025
Loupání rajčat
Shutterstock

Rajčata milujeme především pro jejich šťavnatost. Jenže když přijde na omáčku, polévku nebo domácí kečup, slupka už tak vítaná není. Umí se odchlipovat, kazí texturu a někdy i chuť. Dobrá zpráva je, že loupat rajčata není žádná věda – stačí znát pár jednoduchých triků.

 

Křížek a horká lázeň

Klasická metoda, kterou používaly už babičky, je velmi jednoduchá a nepotřebujete k ní nic speciálního.

  1. Na spodní straně rajčete nařízněte nožíkem malý křížek (pozor, abyste neporušili dužinu).
  2. Vložte do mísy a zalijte horkou vodou.
  3. Nechte v lázni asi půl minuty a poté jablíčka vyberte naběračkou a ihned vložte do studené lázně (nejlépe ještě s kostkami ledu).
  4. Slupka se sama v místě řezu začne odchlipovat a jde stáhnout téměř jedním tahem.

Funguje to nejlépe u dobře zralých, šťavnatých a hlavně pevných rajčat. U příliš přezrálých tuto metodu raději nepoužívejte. Dužina je měkká a mohla by se během spaření „uvařit“, ještě víc změknout a při loupání i popraskat.

Jak loupat rajčata rychle a jednoduše?

Pokud se chystáte na větší dávku kečupu nebo rajčatové passaty, vyplatí se mít po ruce malou kuchyňskou pomůcku – loupací stroj. Není to věc, kterou by člověk potřeboval každý den a investici je třeba zvážit, ale když před vámi leží bedýnka rajčat, dokáže práci znatelně ulehčit.

  • Většinu loupacích přístrojů využijete i na jiné plodiny, ať už jde o brambory, citrusy nebo třeba jablka.

Jak na loupání rajčat bez vařící vody? Dejte je do trouby

Další možnost, která má bonus v podobě intenzivnější chuti je následující: rajčata stačí rozpůlit, položit na plech a na chvíli vložit do rozpálené trouby. Slupka se začne kroutit a oddělovat, a jakmile trochu vychladnou, jde stáhnout skoro sama. Navíc získáte rajčata s lehce zkaramelizovanou chutí, ideální třeba do omáčky k těstovinám nebo teplého salátu.

Kdy loupat rajčata?

Upřímně, ne vždy má smysl rajčata loupat. Do salátu nebo na bruschettu je lepší nechat je tak, jak jsou – slupka jim dává strukturu a směs je tak víc výrazná než bez ní. Ale jakmile přijde na polévku, pyré, omáčku nebo delší vaření, je to krok, který oceníte. Chuť bude jemnější a slupka nebude kazit výsledný dojem.

Loupání rajčat postup
Loupání rajčat postup

Kdy je loupání rajčat zbytečné

Tuto fázi určitě přeskočte v případě, že budete pokrm na závěr pasírovat. Byl by to zbytečný krok navíc, kterým byste si jen přidělali práci a ve výsledku neocenili. Proto už při čtení receptu zvažte, jestli rajčata loupat či nikoliv.

Malý tip na závěr

Pokud chcete rajčata ještě navíc zbavit semínek, oloupaná jablíčka rozpulte a lžičkou lehce vyškrábněte semeník. U omáček pak nehrozí, že budou příliš řídké nebo nahořklé. Takto upravená rajčata lze i snadno naplnit oblíbenou pomazánkou a servírovat jako studený předkrm nebo lehkou svačinku v teplých dnech.

Rajčata jsou surovina, která umí být buď obyčejná, nebo naprosto skvělá. A někdy rozhodují právě maličkosti, jako je to, jestli jim před vařením věnujete minutu navíc a zbavíte je slupky.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Rajčata Jak na to Tipy pro domácnost

Související články