
Rajčata milujeme především pro jejich šťavnatost. Jenže když přijde na omáčku, polévku nebo domácí kečup, slupka už tak vítaná není. Umí se odchlipovat, kazí texturu a někdy i chuť. Dobrá zpráva je, že loupat rajčata není žádná věda – stačí znát pár jednoduchých triků.
Křížek a horká lázeň
Klasická metoda, kterou používaly už babičky, je velmi jednoduchá a nepotřebujete k ní nic speciálního.
- Na spodní straně rajčete nařízněte nožíkem malý křížek (pozor, abyste neporušili dužinu).
- Vložte do mísy a zalijte horkou vodou.
- Nechte v lázni asi půl minuty a poté jablíčka vyberte naběračkou a ihned vložte do studené lázně (nejlépe ještě s kostkami ledu).
- Slupka se sama v místě řezu začne odchlipovat a jde stáhnout téměř jedním tahem.
Funguje to nejlépe u dobře zralých, šťavnatých a hlavně pevných rajčat. U příliš přezrálých tuto metodu raději nepoužívejte. Dužina je měkká a mohla by se během spaření „uvařit“, ještě víc změknout a při loupání i popraskat.
Jak loupat rajčata rychle a jednoduše?
Pokud se chystáte na větší dávku kečupu nebo rajčatové passaty, vyplatí se mít po ruce malou kuchyňskou pomůcku – loupací stroj. Není to věc, kterou by člověk potřeboval každý den a investici je třeba zvážit, ale když před vámi leží bedýnka rajčat, dokáže práci znatelně ulehčit.
- Většinu loupacích přístrojů využijete i na jiné plodiny, ať už jde o brambory, citrusy nebo třeba jablka.
Jak na loupání rajčat bez vařící vody? Dejte je do trouby
Další možnost, která má bonus v podobě intenzivnější chuti je následující: rajčata stačí rozpůlit, položit na plech a na chvíli vložit do rozpálené trouby. Slupka se začne kroutit a oddělovat, a jakmile trochu vychladnou, jde stáhnout skoro sama. Navíc získáte rajčata s lehce zkaramelizovanou chutí, ideální třeba do omáčky k těstovinám nebo teplého salátu.
Kdy loupat rajčata?
Upřímně, ne vždy má smysl rajčata loupat. Do salátu nebo na bruschettu je lepší nechat je tak, jak jsou – slupka jim dává strukturu a směs je tak víc výrazná než bez ní. Ale jakmile přijde na polévku, pyré, omáčku nebo delší vaření, je to krok, který oceníte. Chuť bude jemnější a slupka nebude kazit výsledný dojem.

Kdy je loupání rajčat zbytečné
Tuto fázi určitě přeskočte v případě, že budete pokrm na závěr pasírovat. Byl by to zbytečný krok navíc, kterým byste si jen přidělali práci a ve výsledku neocenili. Proto už při čtení receptu zvažte, jestli rajčata loupat či nikoliv.
Malý tip na závěr
Pokud chcete rajčata ještě navíc zbavit semínek, oloupaná jablíčka rozpulte a lžičkou lehce vyškrábněte semeník. U omáček pak nehrozí, že budou příliš řídké nebo nahořklé. Takto upravená rajčata lze i snadno naplnit oblíbenou pomazánkou a servírovat jako studený předkrm nebo lehkou svačinku v teplých dnech.
Rajčata jsou surovina, která umí být buď obyčejná, nebo naprosto skvělá. A někdy rozhodují právě maličkosti, jako je to, jestli jim před vařením věnujete minutu navíc a zbavíte je slupky.
Zdroj informací: Apetit