Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajčatové sugo: Jak připravit italskou omáčku, která povýší nejen pizzu a těstoviny?

22. 8. 2025

Sladké, šťavnaté a s pořádnou dávkou středomořské chuti – takové je pravé rajčatové sugo. Jednoduchá, ale chuťově výrazná omáčka, která voní česnekem i oreganem, patří k nejoblíbenějším základům italské kuchyně. Připravíte ji během chvilky a využijete téměř na všechno – od pizzy a těstovin přes masové ragú až po jemně dušené ryby či mořské plody. V roli hlavní hvězdy talíře i jako dochucovací tečka vždy dodá pokrmu sytou barvu, sametovou konzistenci a chuť, na kterou se nezapomíná.

Rajčatové sugo je esencí jednoduchosti a důkazem, že pár kvalitních surovin dokáže vykouzlit chuťový zázrak, který pozvedne desítky pokrmů. Základ suga tvoří pomalu dušená rajčata s cibulí, česnekem a oreganem. Díky pozvolnému vaření získává omáčka hedvábnou strukturu a vyváženou chuť, která se skvěle doplňuje s těstovinami, masem, rybami i zeleninou. V italských domácnostech patří sugo mezi stálice, které se připravují ve velkém, protože musí být vždy po ruce.

Jak připravit rajčatové sugo

Množství: na 12 pizz
Čas a obtížnost: cca 45 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 3 konzervy krájených rajčat (tj. 1200 g), 3 velké cibule, sůl, mletý pepř, sušené oregano, 2 lžičky krupicového cukru, 1 lžíce červeného vinného octa

  • Oloupaný česnek nakrájejte na plátky.
  • Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno.

Postup:

  1. V menším kastrůlku na rozehřátém olivovém oleji pomalu opékejte cibuli doměkka (asi 3 minuty).
  2. Poté přidejte česnek a krátce ho prohřejte. Nesmí zhnědnout, protože by zhořkl.
  3. Vlijte rajčata a nechte je asi 20 minut dusit.
  4. Pak směs rozmixujte, propasírujte přes síto, osolte, opepřete, dochuťte oreganem, cukrem a octem a nechte svařit do hustší omáčky, která se bude dobře roztírat na pizzu.

Rajčatové základy

Rajčatové základy neboli 4 varianty rajčatové omáčky na pizzu

< 20 min
4.3(45x)
Přečíst recept

Jak využít rajčatové sugo

Rajčatové sugo patří k nejuniverzálnějším pokladům italské kuchyně, ale jeho využití zdaleka nekončí u obyčejných špaget. Díky své plné chuti a sametové konzistenci se stává skvělým základem pro desítky jídel – od tradičních těstovin a masových omáček přes zeleninové speciality a pizzy až po mořské plody.

  • Pasta (různé formy): Rajčatové sugo je klasickou základní omáčkou pro těstoviny, jako jsou lasagne, pappardelle nebo jednoduchá těstovinová jídla s burratou či ricottou. Sugo slouží jako univerzální základ pro mnoho pokrmů v italské kuchyni.
  • Základ pro další omáčky (např. boloňská): Sugo je často výchozím bodem pro komplexnější omáčky jako ragú či bolognese, kdy se přidává maso nebo další přísady a vzniká chuťově bohaté jídlo.
  • Eggs in Purgatory a také Shakshuka: Jednoduchá a oblíbená varianta vajíček, která se pomalu vaří přímo v rajčatové omáčce.
  • Ratatouille a zeleninové dušené pokrmy: Sugo slouží jako hustý základ pro zeleninové pokrmy (např. ratatouille), které se v něm dusí doměkka.
  • Ryby (např. treska): Filé z ryb, jako je například treska, se ve sladkém sugu pomalu dusí – výsledek je jemný a aromatický.
  • Sloppy Joes a jiné (nejen) masové sendviče: Sugo omáčka se směsí masa (případně jeho alternativ) se servíruje v housce – šťavnaté, pikantní a výživné jídlo je ideální jako rychlá večeře.
  • Masové směsi a pečené pokrmy (např. masová sekaná): Sugo dodává šťavnatost a chuť. Masové směsi i pečené pokrmy jím můžete přelít, případně je sugem doplnit.
  • Dušení mořských plodů (např. mušle, škeble): Rajčatové sugo je výtečným základem pro dušení mušlí či škeblí – vzniká šťavnaté, aromatické ragú.

Díky své univerzálnosti a intenzivnímu aroma má sugo v italské kuchyni pevné místo. Stačí si připravit dávku navíc, uložit ji do lednice či zavařit a budete mít jistotu, že voňavý kousek Itálie je vždy po ruce.

 

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Rajčatová omáčka Rajčata Italská kuchyně

Související články