Nová registrace Zapomenuté heslo

Kov, nebo silikon? Porovnáváme formičky: Které vám ušetří čas a kdy se vyplatí držet tradice

26. 10. 2025
Dvoubarevné pracny
Apetit

Tradiční kovové, nebo moderní silikonové? Do Vánoc sice ještě zbývá dostatek času, ale právě teď je ideální čas začít se pomalu připravovat – a to nejen přemýšlet nad recepty, ale také chystat si potřebné náčiní. A protože pracny, ořechy i košíčky jsou velmi oblíbené, zaměřili jsme se na výběr správných formiček na cukroví. Výhody a nevýhody, které je dobré před pečením vědět.

Kovové formičky – klasika s duší tradice

Kovové formičky známe z kuchyní našich babiček a mají své nezaměnitelné kouzlo. Nejčastěji se setkáte s tvary na košíčky, ořechy, rohlíčky a pracny. Ovšem možná naleznete i takové poklady, jako jsou mašličky, panáčci nebo motýlci. Kovové formičky drží tvar, dobře vedou teplo a cukroví z nich je křehké a zlatavé. Díky tomu, že se kov rychle zahřeje i ochladí, můžete péct jednu várku za druhou, což se při vánočním maratonu rozhodně hodí.

Kovové formičky na cukroví a jejich nevýhody

Nevýhodou je, že se k formičkám může těsto přichytávat, zejména pokud jsou starší nebo mají poškozený povrch. To pak dělá neplechu při vyklepávánícukroví se láme nebo se nevyklepne celé. Proto je dobré je alespoň před prvním pečením vymazat máslem nebo olejem, někdo doporučuje i vysypat moukou. Po upečení je nutné formičky očistit a důkladně osušit, aby nezrezivěly. Na oplátku vám ale vydrží i pro příští generace.

Silikonové formičky – moderní pohodlí bez složitostí

Silikonové formičky zažívají v posledních letech velký boom. Výrobci přicházejí s nejrůznějšími tvary především pro tradiční vánoční cukroví. Formičky jsou lehké, ohebné a nepřilnavé, takže těsto z nich po upečení opravdu velmi jednoduše „vyloupnete“, aniž byste museli složitě jednu po druhé vyklepávat. Skvělé jsou zejména pro tvary, které se z kovových formiček lámourohlíčky, banánky nebo košíčky. Ušetří vám čas u pečení, ale také úklidu – není třeba je vymazávat, nerezaví a po použití je klidně vložte do myčky a poté schovejte na příští rok.

Silikonové formičky na cukroví – na co si dát pozor

Je však potřeba počítat s tím, že silikon se zahřívá pomaleji než kov, takže pečení trvá o pár minut déle. Cukroví zůstává jemné, ale u některých těst vás může překvapit, že okraje nejsou tak zlatavé jako z kovových formiček. Protože je silikon měkký materiál a při manipulaci se s ním hýbe, je dobré formu ještě před plněním položit na plech, se kterým ji poté vložíte do trouby. Nejen, že si s tím ušetříte složité přendávání, ale také pečení na rovném podkladu zajistí, že se cukroví nezdeformuje.

  • Silikonové formičky se používají také na nepečené cukroví, jako jsou vosí úly, kdy do každého důlku vložíte odměřené množství těsta, zatlačíte tvořítkem a rázem máte připravených několik úlků k okamžitému plnění krémem.

Silikonové nebo kovové formičky?

Některé cukrářky a cukráři silikonu příliš nefandí z toho důvodu, že tento materiál je někdy trochu cítit, což se do jisté míry může odrazit i na výsledné chuti cukroví. A tak i přes všechny výhody se raději drží klasiky. Konečné rozhodnutí necháme pochopitelně na vás, jestli vyzkoušíte moderní materiál, tradiční postup nebo dokonce kombinaci obojího?

Zdroj informací: Apetit, Decodoma.cz

Doporučujeme recept s videem

Ovocné košíčky s pudinkovým krémem

Sdílet článek

Vánoce Vánoční cukroví Jak na to

Související články