Tradiční kovové, nebo moderní silikonové? Do Vánoc sice ještě zbývá dostatek času, ale právě teď je ideální čas začít se pomalu připravovat – a to nejen přemýšlet nad recepty, ale také chystat si potřebné náčiní. A protože pracny, ořechy i košíčky jsou velmi oblíbené, zaměřili jsme se na výběr správných formiček na cukroví. Výhody a nevýhody, které je dobré před pečením vědět.
Kovové formičky – klasika s duší tradice
Kovové formičky známe z kuchyní našich babiček a mají své nezaměnitelné kouzlo. Nejčastěji se setkáte s tvary na košíčky, ořechy, rohlíčky a pracny. Ovšem možná naleznete i takové poklady, jako jsou mašličky, panáčci nebo motýlci. Kovové formičky drží tvar, dobře vedou teplo a cukroví z nich je křehké a zlatavé. Díky tomu, že se kov rychle zahřeje i ochladí, můžete péct jednu várku za druhou, což se při vánočním maratonu rozhodně hodí.
Kovové formičky na cukroví a jejich nevýhody
Nevýhodou je, že se k formičkám může těsto přichytávat, zejména pokud jsou starší nebo mají poškozený povrch. To pak dělá neplechu při vyklepávání – cukroví se láme nebo se nevyklepne celé. Proto je dobré je alespoň před prvním pečením vymazat máslem nebo olejem, někdo doporučuje i vysypat moukou. Po upečení je nutné formičky očistit a důkladně osušit, aby nezrezivěly. Na oplátku vám ale vydrží i pro příští generace.
Silikonové formičky – moderní pohodlí bez složitostí
Silikonové formičky zažívají v posledních letech velký boom. Výrobci přicházejí s nejrůznějšími tvary především pro tradiční vánoční cukroví. Formičky jsou lehké, ohebné a nepřilnavé, takže těsto z nich po upečení opravdu velmi jednoduše „vyloupnete“, aniž byste museli složitě jednu po druhé vyklepávat. Skvělé jsou zejména pro tvary, které se z kovových formiček lámou – rohlíčky, banánky nebo košíčky. Ušetří vám čas u pečení, ale také úklidu – není třeba je vymazávat, nerezaví a po použití je klidně vložte do myčky a poté schovejte na příští rok.
Silikonové formičky na cukroví – na co si dát pozor
Je však potřeba počítat s tím, že silikon se zahřívá pomaleji než kov, takže pečení trvá o pár minut déle. Cukroví zůstává jemné, ale u některých těst vás může překvapit, že okraje nejsou tak zlatavé jako z kovových formiček. Protože je silikon měkký materiál a při manipulaci se s ním hýbe, je dobré formu ještě před plněním položit na plech, se kterým ji poté vložíte do trouby. Nejen, že si s tím ušetříte složité přendávání, ale také pečení na rovném podkladu zajistí, že se cukroví nezdeformuje.
- Silikonové formičky se používají také na nepečené cukroví, jako jsou vosí úly, kdy do každého důlku vložíte odměřené množství těsta, zatlačíte tvořítkem a rázem máte připravených několik úlků k okamžitému plnění krémem.
Silikonové nebo kovové formičky?
Některé cukrářky a cukráři silikonu příliš nefandí z toho důvodu, že tento materiál je někdy trochu cítit, což se do jisté míry může odrazit i na výsledné chuti cukroví. A tak i přes všechny výhody se raději drží klasiky. Konečné rozhodnutí necháme pochopitelně na vás, jestli vyzkoušíte moderní materiál, tradiční postup nebo dokonce kombinaci obojího?
Zdroj informací: Apetit, Decodoma.cz