Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejjednodušší zelné placky: Voní majoránkou a chutnají tradicí i poctivou českou kuchyní

18. 10. 2025
20250930_Zelné_placky_zelníky_zelňáky_foto-4.webp
Apetit

Jakmile se z kuchyně začne linout vůně majoránky, zelí a sádla, víte, že se chystá něco dobrého, poctivého a tradičně českého. Zelné placky! Žádné složité postupy, jen pár surovin, které se promění v křehký, voňavý kousek nostalgie a tradice. Prosté jídlo, které má charakter a chuť, na jakou se nezapomíná.

Zelné placky neboli zelníky či zelňáky jsou snadné na přípravu. Potřebujete jen základní ingredience a za necelou hodinu máte hotové placky, na kterých si pochutnáte jen tak – třeba ke svačině, případně je můžete servírovat jako přílohu k polévce či si je dopřát s lehkým salátkem.

 

Jak připravit zelné placky:

Jak připravit zelné placky krok za krokem

Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 60 min., snadná příprava

Ingredience: 500 g pšeničné hladké mouky, 150 g sádla, 400 g kysaného zelí, 2 vejce, 1 hrst drhnuté majoránky, sůl

  • Kysané zelí vymačkejte a pokrájejte na menší kousky.
  • 1 vejce rozšlehejte.

 

Postup:

  1. Na vále zpracujte mouku se sádlem, pokrájeným zelím, solí a jedním nerozšlehaným vejcem.
  2. Vypracujte kompaktní těsto a přeneste ho na pečicí papír.
  3. Vyválejte placku asi půl centimetru silnou.
  4. Pomocí válečku přeneste placku i s pečicím papírem na plech a nakrájejte ji na čtverečky.
  5. Připravené čtverečky potřete rozšlehaným vejcem a rovnoměrně posypejte majoránkou.
  6. Pečte při 200 °C do zlatohněda, tedy cca 25 minut.
  7. Po upečení jednotlivé čtverečky od sebe oddělte nožem.

Chuťové variace

  • Bramborovo-zelné placky: Část mouky nahraďte vařenými, oloupanými a nastrouhanými brambory (cca 200 g). Placky budou vláčnější a jemnější. Hodí se například i jako příloha ke guláši.
  • Škvarkové zelníky: Do těsta vmíchejte hrst jemně nasekaných škvarků. Tato verze je sytější.
  • Celozrnné zelné placky: Polovinu bílé mouky nahraďte žitnou nebo špaldovou. Placky budou hutnější a získají lehce oříškovou chuť.
  • Zelníky s kmínem a česnekem: Do těsta přidejte lžičku drceného kmínu a dva stroužky prolisovaného česneku.
  • Pikantní placky s chilli a uzenou paprikou: Malá pikantní variace pro milovníky výraznějších chutí je vhodná i jako snack k pivu.
  • Bylinkový dotek: Nahraďte majoránku špetkou tymiánu nebo směsí provensálských bylinek. Tato varianta je skvělá k bílému vínu nebo jako doplněk k sýrovému prkénku.
  • Sýr navrch: Před pečením posypejte placky strouhaným čedarem, goudou nebo nivou, získáte lehce křupavou krustu.
  • Zelníky se slaninou: Na povrch každé placky přidejte drobné kostičky slaniny, které se při pečení vypečou a dodají vůni i chuť.

Zelné placky jsou lahodnou a rychlou možností, jak si vychutnat kysané zelí, navíc nabízejí množství různých variací a kombinací, které potěší jak milovníky tradiční kuchyně, tak i ty, kteří rádi experimentují s novými příchutěmi. Stačí jen zvolit svou oblíbenou verzi.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Zelí Česká kuchyně Česká klasika Tradiční jídla

Související články