
Jakmile se z kuchyně začne linout vůně majoránky, zelí a sádla, víte, že se chystá něco dobrého, poctivého a tradičně českého. Zelné placky! Žádné složité postupy, jen pár surovin, které se promění v křehký, voňavý kousek nostalgie a tradice. Prosté jídlo, které má charakter a chuť, na jakou se nezapomíná.
Zelné placky neboli zelníky či zelňáky jsou snadné na přípravu. Potřebujete jen základní ingredience a za necelou hodinu máte hotové placky, na kterých si pochutnáte jen tak – třeba ke svačině, případně je můžete servírovat jako přílohu k polévce či si je dopřát s lehkým salátkem.
Jak připravit zelné placky:
Jak připravit zelné placky krok za krokem
Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 60 min., snadná příprava
Ingredience: 500 g pšeničné hladké mouky, 150 g sádla, 400 g kysaného zelí, 2 vejce, 1 hrst drhnuté majoránky, sůl
- Kysané zelí vymačkejte a pokrájejte na menší kousky.
- 1 vejce rozšlehejte.
Postup:
- Na vále zpracujte mouku se sádlem, pokrájeným zelím, solí a jedním nerozšlehaným vejcem.
- Vypracujte kompaktní těsto a přeneste ho na pečicí papír.
- Vyválejte placku asi půl centimetru silnou.
- Pomocí válečku přeneste placku i s pečicím papírem na plech a nakrájejte ji na čtverečky.
- Připravené čtverečky potřete rozšlehaným vejcem a rovnoměrně posypejte majoránkou.
- Pečte při 200 °C do zlatohněda, tedy cca 25 minut.
- Po upečení jednotlivé čtverečky od sebe oddělte nožem.
Chuťové variace
- Bramborovo-zelné placky: Část mouky nahraďte vařenými, oloupanými a nastrouhanými brambory (cca 200 g). Placky budou vláčnější a jemnější. Hodí se například i jako příloha ke guláši.
- Škvarkové zelníky: Do těsta vmíchejte hrst jemně nasekaných škvarků. Tato verze je sytější.
- Celozrnné zelné placky: Polovinu bílé mouky nahraďte žitnou nebo špaldovou. Placky budou hutnější a získají lehce oříškovou chuť.
- Zelníky s kmínem a česnekem: Do těsta přidejte lžičku drceného kmínu a dva stroužky prolisovaného česneku.
- Pikantní placky s chilli a uzenou paprikou: Malá pikantní variace pro milovníky výraznějších chutí je vhodná i jako snack k pivu.
- Bylinkový dotek: Nahraďte majoránku špetkou tymiánu nebo směsí provensálských bylinek. Tato varianta je skvělá k bílému vínu nebo jako doplněk k sýrovému prkénku.
- Sýr navrch: Před pečením posypejte placky strouhaným čedarem, goudou nebo nivou, získáte lehce křupavou krustu.
- Zelníky se slaninou: Na povrch každé placky přidejte drobné kostičky slaniny, které se při pečení vypečou a dodají vůni i chuť.
Zelné placky jsou lahodnou a rychlou možností, jak si vychutnat kysané zelí, navíc nabízejí množství různých variací a kombinací, které potěší jak milovníky tradiční kuchyně, tak i ty, kteří rádi experimentují s novými příchutěmi. Stačí jen zvolit svou oblíbenou verzi.
Zdroj informací: Apetit