Nová registrace Zapomenuté heslo

Borůvky v hlavní roli: Tipy na zavařování, mrazení i recepty, ve kterých opravdu zazáří

25. 7. 2025
Lesní borůvky
Shutterstock
Nezralé borůvky připomínají růžové lampionky Zralé lesní borůvky Květ borůvky Dalších
5 fotek

Lesní borůvky patří k nejvyhledávanějším a nejvyužívanějším letním plodům – skvěle chutnají syrové, ale výborně se hodí například také do ovocných knedlíků, moučníků, smoothie i k přípravě marmelád. Jak borůvky využít naplno? Jak je zamrazit či zavařit a jaké množství tohoto oblíbeného ovoce zařadit do jídelníčku?

Lesní borůvky (rod Vaccinium) asi netřeba dlouze představovat, každý ví, že jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. U nás rostou zejména v lesích a dozrávají od června do září. Vyšlechtěné borůvky, například kanadské, lze pěstovat na zahradě, a dokonce také na balkóně. Dnes se ale podíváme na šťávu především těm rostoucím divoce v lese, které barví ruce i pusy do temně fialové barvy.

Lesní borůvky rostou na polokeřích, které dorůstají do výšky až 50 cm, kanadské vyrůstají až do 2 m. Plody mají velikost hrášku, kanadské borůvky jsou až dvakrát větší.

Co se dá připravit z borůvek

Lesní borůvky nevydrží příliš dlouho, většinou se konzumují syrové, ale využijete je i při pečení.

  • Zkuste borůvky přidat do jogurtů, ovesných kaší a smoothie – skvěle je dochutí a dodají přirozenou sladkost.
  • Výborný a osvěžující je i borůvkový koktejl – stačí umixovat 200 ml mléka a 40 g borůvek. Můžete ale také přidat buď 1 zralý banán, nebo trochu levandulového sirupu, případně 2 kopečky vanilkové zmrzliny.
  • Borůvky se skvěle hodí při pečení – výborně chutnají v muffinech, ovocných chlebíčcích, koláčích či buchtách, ale využijete je i do pečených a nepečených cheesecaků.
  • Famózní jsou také borůvkové omáčky a přelivy, které zužitkujete například na palačinky, lívance či vafle.
  • Přidat je můžete do ovocných i zeleninových salátů, kde si rozumí snad s každým ovocem a s většinou zeleniny.
  • Velice oblíbená je také borůvková zmrzlina. Zkuste naši zmrzlinu z borůvek a limetek nebo náš borůvkový sorbet.
  • Rozhodně nezapomeňte na borůvkové knedlíky – můžete jimi naplnit kynuté i tvarohové těsto. A pokud knedlíky nesníte naráz, zamrazte je.
  • Abyste borůvky uchovali po celý rok, připravte z nich džemy a marmelády, kompoty i zavařeniny.

Jak uchovat borůvky na zimu

Čerstvé borůvky vydrží v lednici jen několik dní, ale lze je uchovat i delší dobu.

  • Zmrazení – nejčastější způsob, který uchová přírodní chuť i výživné látky. Bez výkyvů v teplotě vydrží borůvky v mrazáku až 12 měsíců.
  • Konzervace – zavařování v cukru nebo bez něj a kompotování jsou také oblíbeným způsobem, jak borůvky uchovat.
  • Sušení – v domácích podmínkách je tento způsob méně běžný. Sušené borůvky jsou vhodné pro pečení a do kaší.

Jak správně zmrazit borůvky

Na správném postupu zamrazení není nic složitého, přesto se vyplatí dodržet pár pravidel.

  1. Vybírejte pouze pevné, zdravé borůvky. Odstraňte měkké a zejména plesnivé či nahnilé plody.
  2. Před zmrazením borůvky neumývejte. Je-li nutné, abyste je i přesto umyli, pak je důkladně osušte (snížíte tím tvorbu ledu).
  3. Za ideální způsob mražení borůvek se považuje ten, kdy je v jedné vrstvě rozložíte na podklad a necháte je 1–4 hodiny v mrazničce. Tento způsob je vhodný, pokud budete chtít z nádoby ubírat – jednotlivé kuličky se totiž nepřimrazí k sobě.
  4. Poté je vyndejte a rychle přesuňte do uzavíratelných nádob, které popište a uložte zpět do mrazáku. Mražené borůvky můžete skladovat až 12 měsíců.

Jak zavařit borůvky

Borůvky můžete zavařit samozřejmě s cukrem – tak jak jste zvyklí, nicméně jsou to plody, které si vystačí i samy, tedy bez cukru a ve vlastní šťávě. Jak zavařit borůvky bez cukru?

  1. Čerstvě sklizené borůvky důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechejte okapat.
  2. Poté borůvky nasypejte do čistých sklenic a setřepejte, aby se dostaly až na dno a aby mezi nimi byl co nejmenší prostor. Nechejte je chvíli (ideálně přes noc) odstát v chladu a doplňte sklenice po okraj.
  3. Sklenice uzavřete, vložte do hrnce s vodou a zavařujte při teplotě 90 °C cca 25 min.

TIP: Borůvky ve vlastní šťávě uchovávejte v chladu a temnu, nejlépe ve sklepě či komoře.

Kolik sníst borůvek, kdy si je vychutnat a jaký je jejich přínos

Podle webu healthline.com se obecně doporučuje konzumovat cca 1 šálek borůvek denně (asi 150 g). Výhodné je jíst je pravidelně v průběhu celého dne – ráno do müsli či smoothie, na svačinu i jako dezert po obědě. V létě jsou ideální samozřejmě čerstvé, mimo sezonu klidně zmrazené.

Podle webu nzip.cz borůvky obsahují mnoho prospěšných látek, například železo, vápník či draslík, ale také vlákninu, která příznivě působí na trávení. Při střevních potíží mohou pomoci nejen plody, ale i listy. Borůvky se podle webu využívají i v přírodním léčitelství. Mohou pomáhat při léčbě zánětů močových cest a také mohou zlepšovat imunitu. Sušené borůvky mohou příznivě působit proti průjmovým onemocněním. Jsou doporučovány také na problémy s aftami.

Díky své univerzálnosti se borůvky hodí jak do sladkých pokrmů, tak k uchování na zimu. Naučíte-li se borůvky správně skladovat a využívat, stane se z nich nejen sezonní pochoutka, ale i praktická zásoba, kterou využijete kdykoli.

Zdroj informací: Apetit, nziphealthline

Doporučujeme recept s videem

Kynuté borůvkové knedlíky

Sdílet článek

Borůvky Sezona Ovoce Sezónní ovoce

Související články