Zmrzlina je fajn. Ale zmrzlinový dezert? Ten je ještě o něco lepší. Neolizujete ho z kornoutu, ale servírujete na talíř. Nezmizí za pár sekund, ale zanechá dojem. Zmrzlinové dezerty umí osvěžit i okouzlit – a navíc je zvládnete připravit bez velkého cukrářského umění i zmrzlinovače.
Všichni ji milujeme – klasickou kopečkovou, točenou, domácí i kupovanou. Ale co takhle povýšit zmrzlinu na plnohodnotný dezert, který se dá krájet, servírovat na talíř a je často k nerozeznání od dortu ze špičkové cukrárny?
Ať už připravíte dort, roládu, sendviče nebo profiterolky, zmrzlina v nich nebude jen osvěžující složkou. Bude tím, co drží chuťově i vizuálně celý dezert pohromadě. A navíc: když ji spojíte s pečeným korpusem, ovocem nebo polevou, můžete ochutnat něco, co vám obyčejný kornout nikdy nenabídne.
Zmrzlinový dort s ovocem
Nadýchaný, barevný, plný chuti. Kombinace několika druhů zmrzliny, křehkého korpusu a letního ovoce je prostě klasika, která funguje. A když ho připravíte den předem, v den oslavy už jen krájíte a sbíráte pochvaly.

Malinovo-citronový dort
Na pohled připomíná nepečený tvarohový dort, ale chutí všechny ohromíte – zmrzlinový dort je úžasně krémový a díky citronu i osvěžující. Při přípravě dortu se obejdete bez zmrzlinovače: báječná krémová zmrzlina totiž vznikne ztuhnutím našlehaného krému v mrazáku. Ovoce můžete obměnit podle sezony a chuti, kromě malin, které jsme použili, budou skvělé i jahody, borůvky či ostružiny.

Tříbarevné zmrzlinové řezy
Sladké exotické mango, krémový jemný kokos a příjemně nakyslé ostružiny tvoří harmonické zmrzlinové trio, které je nejlepší dostat na lžičku pohromadě. Každé sousto tak bude dokonalý gurmánský zážitek.

Kávová zmrzlina v máslové sušence s malinami
Dokonalý letní dezert? Tenhle! Jsou to tři potěšení v jednom. Sladká sušenka, osvěžující kávová zmrzlina a čerstvé maliny. Tak akorát sladké, tak akorát křupavé. Sendviče z máslových sušenek, jemné kávové zmrzliny a čerstvých malin jsou ideální na víkendové posezení na terase. A pokud je ještě namočíte jedním koncem do čokolády… no, nebudeme vám kazit překvapení.

Schwarzwaldská zmrzlinová roláda
Tomuhle říkáme velká cukrářská fúze! Spojili jsme hned tři oblíbené dezerty – dort Schwarzwald, piškotovou roládu a zmrzlinu. Vznikla hříšně skvělá a osvěžující schwarzwaldská zmrzlinová roláda. Je v ní všechno, co máme na klasickém dortu rádi – jen mražené a více osvěžující.

Churros sendviče s mandlovou zmrzlinou
Kdo miluje churros, ten tenhle dezert potřebuje vyzkoušet. Skořicové těsto, uvnitř jemná mandlová zmrzlina… a vystačíte si i bez talířku! Servírujte s karamelem nebo jen tak posypané cukrem, funguje obojí. A pokud dostanete chuť na zmrzlinu i v zimě, tato může být jasná volba číslo jedna.

Profiterolky s karamelovou zmrzlinou a čokoládovou polevou
Profiterolky, tedy malé větrníčky z odpalovaného těsta, nemusíte plnit pouze nadýchanou šlehačkou. V létě zazáříte i s těmi plněnými zmrzlinou. Pozor ale, karamelová zmrzlina kvůli tekutému cukru taje rychleji než jiné druhy. Pracujte proto rychle a naplněné profiterolky odkládejte rovnou do mrazáku.

Tipy, aby se dezert neroztekl dřív, než ho donesete na stůl
- Používejte zmrzlinu s vyšším obsahem tuku – ty se neroztékají tak rychle
- Dezerty si připravte den předem – a nechte dobře ztuhnout
- Krájejte ostrým nožem namočeným v teplé vodě
- Podávejte z vychlazených talířků nebo tácu z mrazáku
Zdroj: Apetit