Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovo chimichanga původně zastoupilo nadávku při nehodě v kuchyni. Kterému jídlo dalo název a co do něj patří?

17. 8. 2024
Chimichanga
ImageProfessionals

Exotický název Chimichanga může znít jako jazykolam. Skrývá se za ním však lahodný pokrm s fascinujícím příběhem. Tento mexický poklad vznikl víceméně náhodou, ale rychle si získal srdce lidí po celém světě. Co je chimichanga vlastně zač a proč byste ji měli ochutnat?

Chimichanga je v podstatě smažené burrito. Burrito je samo o sobě skvělé, a pravděpodobně ho už znáte. Co se s ním stane, když ho usmažíte do křupava?

Chimichanga namísto nadávky

Chimichanga je dílem náhody. Podle legendy se vše odehrálo v restauraci El Charro Cafe v Tucsonu, Arizoně.

Majitelka restaurace Monica Flin jednoho dne připravovala burrita, když jí jedno z nich omylem spadlo do horkého oleje. Překvapená kuchařka chtěla začít nadávat, ale protože byly poblíž děti, místo toho vykřikla „chimichanga!“ – nesmyslné slovo, které dnes známe jako název tohoto mexického jídla.

Burrito s rýží a uzeným kuřetem

Burrito s rýží a uzeným kuřetem

< 10 min
3.3(31x)
Přečíst recept

Výsledek této nehody byl překvapivě tak skvělý, že se chimichanga rychle stala stálicí v nabídce její restaurace a postupně si získala popularitu po celém světě. Až si tedy příště budete vychutnávat chimichangu, nezapomeňte si vzpomenout na Moniku a její příběh.

Jak se připravuje chimichanga?

Chimichanga se nejprve připravuje jako běžné burrito naplněním moučné tortilly různými přísadami. Obvykle se jedná o rýži, sýr a maso. Může to být kuřecí, hovězí a méně pak vepřové.

Do burrita se často přidávají pálivé jalapeños, které pokrmu dodají říz. Hotové zavinuté burrito se pak smaží v horkém tuku dokřupava.

Quesadilly s papričkami jalapeño

< 30 min
4.2(13x)
Přečíst recept

Od svačiny po hlavní chod

Chimichanga se dá jíst jednoduše jako svačina s trochou zakysané smetany a v této jednoduché formě se nabízí v mnoha stáncích rychlého občerstvení a pouličních food trucků.

Jako hlavní chod v restauraci se chimichanga podává na talíři spolu s rýží a různými přílohami, jako je guacamole, zakysaná smetana nebo salsa omáčka.

Fajitas

Fajitas

> 60 min
4.5(11x)
Přečíst recept

  • Typickým rysem mexické kuchyně, který se promítá i do chimichangy, je však láska k tortillám. Tyto tenké placky z kukuřičné nebo pšeničné mouky jsou základem mnoha pokrmů – od tacos přes enchiladas až po quesadillas. V případě chimichangy je tortilla základní ingrediencí, která drží pohromadě všechny chutné ingredience.

Zdroje informací: Just Eat, Apetit, Britannica

Sdílet článek

Mexická kuchyně Tex-mex kuchyně Světová kuchyně

Související články