Když se řekne „severní Morava a Slezsko“, většině z nás se vybaví doly, Beskydy nebo hudební festival Colours of Ostrava. Jenže co když vám řekneme, že právě tady se rozvíjí jedna z nejzajímavějších gastroscén v Česku? Neformální, poctivá, pestrá – a rozhodně ne nudná. Stačí nasednout do auta (nebo do vlaku) a místo předsudků si s sebou vzít chuť objevovat. Je to sice stále „kraj razovity“, ale proč jej neochutnat?
Začalo to úplně nevinně – hledali jsme fajn výlet, kde se dobře najíme a zároveň poznáme něco nového. A narazili jsme na projekt Pojez, který mapuje podniky, farmy a poctivé výrobce v celém Moravskoslezském kraji. A protože jídlo je u nás doma skoro posvátné, vydali jsme se zjistit, jestli tahle mapa není jen pěkný web.
Co je Pojez?
Je to plán na víkend, chuťový itinerář i sbírka míst, kde se o jídlo starají s láskou. A ať už jsme byli v kavárně v Českém Těšíně, lokálním pivovaru nebo jsme stáli ve frontě na zmrzlinu, jedno bylo společné: nikdo to „nešidil“. Detaily projektu najdete na jejich webu pojez.cz, my jsme pro vás osobně odzkoušeli, jestli to funguje.
Snídaně v továrně, pivo v podhůří Beskyd a rajská polévka na hranicích s Polskem
Třeba Cokafe v Dolních Vítkovicích – industriální Ostrava, místo, kde praží ty největší pecky a nejjemnější vejce Benedikt, jaké jsme kdy měli. Nebo byste si snad raději dali ke snídani rajskou polévku? Pak vyrazte do River Café v Českém Těšíně, nebudete litovat.
Kousek dál už na vás čekají řemeslné pivovary, stánky kde se dělá poctivá zmrzlina, uzeniny nebo sýry, kterým by mohly závidět i ty francouzské. Pokud tedy plánujete výlet s dětmi nebo přáteli a nechcete řešit, kam na oběd, tady najdete všechno na jednom místě.
Pojez fest: Když nechcete jen jíst, ale zažít chuť regionu naplno
Pokud jste letos nestihli parádní gastroslavnost v Dolních Vítkovicích, nezoufejte. Projekt Pojez totiž nežije jen na webu nebo v mapě – pořádá i vlastní food festivaly, kde se vaří, jí, ochutnává, ale taky potkává s lidmi, kteří za jídlem stojí.
- Další štace? Karlova Studánka (9. srpna) a Ostravice (6. září). Horské prostředí, poctivá jídla, atmosféra, kvůli které budete litovat, že jste si nevzali větší batoh na všechny ty dobroty, které si budete chtít odnést domů.
Pojez fest není masovka, kde se musíte prodírat davem ke stánku s trdelníkem. Je to promyšlená oslava regionální kuchyně, která stojí na konkrétních lidech a chutích. Přijeďte s prázdným žaludkem – a otevřenou hlavou. Protože tady možná zjistíte, že jídlo je ta nejlepší mapa, jak poznat nový kraj.
Kde jíst? Tam, kde Pojez doporučuje
Mapu jsme brali jako malý bedekr. Ať jsme byli v Ostravě nebo na hranicích s Polskem, našli jsme podniky, které stojí za zajížďku. V mnoha případech jsme byli překvapeni – jak vypadá, chutná a funguje podnik v kraji, který není zrovna synonymem pro „foodie destinaci“. A právě proto nás to tolik bavilo.
Pokud si najdete den nebo víkend, vezměte někoho, kdo má rád jídlo stejně jako vy – a projeďte severní Moravu a Slezsko tak, jak se to opravdu počítá. Podle chuti!
Zdroj: Pojez.cz, Apetit