
Festival Colours of Ostrava už dávno není jen o hudbě. Kromě fantastických koncertů nabízí návštěvníkům i pestré kulinární zážitky – ať už máte chuť na rychlé občerstvení, lokální speciality, nebo vyhledáváte novinky ze světa street foodu.
Jakmile vstoupíte do festivalového areálu, je jasné, že tady o pestrost a rozmanitost nebude nouze. Jí se zdravě i nezdravě, menší i větší porce, a ačkoliv si za některá jídla možná připlatíte víc než v centru Ostravy, rozhodně stojí za to ochutnat. Vzhledem k letošnímu lehce vrtkavému počasí možná budete hledat místo, kde se dá v suchu a v teple něco zakousnout. Přesně takovým místem je Gong: tady si můžete vychutnat pizzu přímo z pece, skvělou kávu a spoustu dalších jídel. S jídlem v ruce můžete klidně putovat po celém areálu – nikde vás nevyženou, ani když jste si jídlo přinesli odjinud.
Novinky na festivalu: Foodtrucková inspirace
Letní festivaly jako Colours of Ostrava jsou ideální místo pro objevování nových chutí. Letos tu můžete poprvé ochutnat například americký sendvič s grilovaným sýrem, vietnamské palačinky bánh xeo nebo korejské corndogy. Street food scéna už dávno není jen o burgerech a hranolkách (natož o klobásách a langoších) – trendy z celého světa míří do Ostravy stejně jako hudebníci.
Grilování na všechny způsoby i misky plné chutí
Na několika stanovištích narazíte na žhavé grily, kde se připravuje indické, korejské i mongolské grilované maso. Typické aroma salsy, omáček a marinád vytváří atmosféru, která láká ochutnat specialitu z každého koutu světa. Hitem letošní sezóny jsou misky – poke bowls. Dáte si do nich nejen svěží poke s čerstvou zeleninou a rybou, ale také vydatnou porci brambor, masa a nakládané zeleniny, zasypané ostravským sýrem z food trucku nebo bistra Vaše prasátko. Zdravá jídla mají ve festivalovém průvodci vlastní označení, takže pro zdravější volbu nemusíte nic složitě hledat.
Trendy chleby: Svačina jako od maminky
Chleby s pomazánkou ozdobené podle vlastní fantazie si v poslední době získaly popularitu nejen v kavárnách, ale i na festivalech. Připravit si vlastní svačinu s originálními surovinami je zážitkem samo o sobě. Pro sladkou tečku můžete zamířit třeba do olomoucké cukrárny Ollies, která má letos na festivalu hned několik stánků. Jejich zmrzlina mizí rychlostí blesku, a to bez ohledu na počasí. Komu chladné dezerty nesedí, může sáhnout po kávě a ke kávě třeba po originálních makronkách nebo po měkkém zmrzlinovém kornoutu s jahodovou náplní, mascarpone a pistáciemi.
Večerní festivalový šrumec: Kde je nejdelší fronta?
Na tu úplně nejdelší frontu možná narazíte večer – záleží, kam se zrovna přesune hlavní dav. Jisté je, že stánků s dobrým jídlem je po areálu rozmístěno dost na to, aby nikdo neměl hlad. Colours i na talíři potvrzují svou pověst multikulturní události: hranolky si dáte vedle gruzínského chačapuri, tradiční bramborák můžete zajíst belgickými vaflemi třeba na dvacet různých způsobů.
Za videoreportáž moc děkujeme Tereze Pavcové.