Připravte sklenice! Grilování je ideální čas, kdy přidat k masu něco ostřejšího, sladkokyselého nebo přímo naloženého. Ať už zvolíte čatní, kvašenou zeleninu nebo zeleninovou čalamádu, všechny tyto doplňky dodají jídlu jiskru – a vám pomůžou využít přebytky ze zahrady nebo nákupy z trhu.
Když ke kvalitnímu masu přidáte výrazné suroviny jako jsou nakládané cukety, květák v kari nálevu nebo voňavé ovocné čatní, nemusíte řešit další ochucování. Stačí otevřít sklenici. Skvělé jsou i jako jedlé dárky nebo součást hostiny, kde si každý může nabírat podle chuti.
Než začnete nakládat…
Pár chytrých fíglů vám ušetří čas, nervy a často i obsah sklenic. Poradíme jakou sůl vybrat, co se sklenicemi i na co si dát pozor při kvašení:
- NEJODIDOVANÁ SŮL: Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
- STERILIZACE A STERILOVÁNÍ: Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100 °C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak polít vroucí vodou. To platí také pro víčka.
- POZOR! Při kvašení se uvolňuje CO₂, což může vést v krajním případě i k explozi. Bouřlivě kvasící produkt uklidní přesun do chladničky. Přesto buďte opatrní při otevírání nádob. Používejte sklenice určené k fermentování nebo s odnímatelnou gumou. Šroubovací sklenici lze rovněž uzavřít na dobu kvašení několika vrstvami plastové fólie a uložením do chladničky přes ně našroubovat víčko nebo jen počítat s kratší dobou uložení.
- ZÁTĚŽ: Zelenina ke kvašení musí zůstat ponořená v láku. Jako zátěž lze použít čistý těžší porcelánový talířek s neporušeným povrchem anebo nový plastový sáček naplněný osolenou vodou (dobře uzavřený). Výhodou sáčku je, že ho vmanévrujete i do nádob s poměrně úzkým hrdlem. Prodávají se však i speciální závaží.
- RYCHLOKVAŠKY DAGMAR LÁNSKÉ: Okurky nakládačky naskládejte do sklenic a proložte je koprovou natí (na 1 litr objemu nádoby přidejte 2–3 stroužky česneku). Zalijte solným roztokem – na 1 litr vody 30 g soli. Povrch zatižte a nechte 2 týdny kvasit.
Naložte to!
Ne vždy je potřeba vymýšlet k masu složité přílohy. Někdy stačí otevřít sklenici. Máme pro vás tipy, kterými se můžete nechat inspirovat:
- Cuketová čalamáda: hitovka, která se podle nás hodí skoro ke všemu – od doprovodu ke grilovanému či pečenému masu až po omáčku k těstovinám nebo k namazání na toust. Až okusíte, pochopíte! S tímto receptem už může cuketová sezóna v klidu začít.
- Květák s mrkví v kari nálevu: Kombinace jemného květáku, nasládlé mrkve a výrazného koření promění obyčejnou zeleninu v orientální pokušení. Dejte pozor, ať to nepřeženete s ochutnáváním už během přípravy. Po rozležení je totiž opravdu ještě lepší.
- Kvašená zelenina: Zdravá, kyselá, probiotická – fermentace slaví úspěch i u grilu. Tento recept inspirovaný arménskou kuchyní sází na sílu přírody a funguje na podobném principu jako rychlokvašky: do jedné sklenice naložte vše, co vám zahrada dá: květák, ředkvičky, zelí nebo mrkev. Koření a bylinky můžete obměňovat podle chuti.
- Nektarinkovo-fenyklové čatní: Sladké ovoce, ostré cibulky a jemná vůně fenyklu. To všechno v jednom voňavém čatní, které perfektně doplní grilovaný sýr, pečené maso nebo i obyčejný toast. Překvapivá kombinace, která funguje: tohle čatní si na focení totiž pochvalovali i ti, kdo se jindy na fenyklu vyhýbají obloukem.
Chcete, aby to u vás vonělo jako v orientálním bistru? Stačí naložit! Až otevřete hotovou sklenici plnou chuti, nebudete litovat.
Zdroj: Apetit