
Klokana zná průměrný Středoevropan ze ZOO a vtipných videí, málokdo si jej ale spojuje s kulinárním světem. Klokaní maso je přitom úžasně libové a zdravé. Tento týden se dostalo i do nabídky supermarketu Lidl. Než pro tuhle pro nás exotickou surovinu půjdete, zjistěte, k čemu se klokaní svíčková vlastně hodí a jaké jsou tradiční recepty z klokana.
Klokaní maso v Austrálii nemůže nikoho překvapit, v poslední dekádě se ale začíná objevovat i na menu českých restaurací – a konečně i na stolech v českých domácnostech. Někdo možná bude namítat, že se dováží přes celý svět a že je to neekologické a nelogické. S tím v podstatě souhlasíme, leč z Austrálie a Zélandu se k nám ve velkém dováží i jehněčí, což už si uvědomuje málokdo.
Proč jíst klokaní maso?
Klokaní maso je velmi libové, obsahuje méně než 3 % tuku, což je ještě méně než třeba u hovězí svíčkové – a díky tomu má klokan i nízkou kalorickou hodnotu a všeobecně se doporučuje pro sportovce, diabetiky a vlastně pro všechny, kdo se rádi stravují zdravě a přitom chutně. Obsahuje spoustu vysoce kvalitních bílkovin a vitaminů skupiny B stejně jako železa – to má společné i s jiným červenými masy. V Lidlu klokaní svíčkovou nyní koupíte za 49,90 Kč za 100 g, seženete jej ale i na řadě e-shopů a i jiné části, než je svíčková.
Odkud pochází klokaní maso?
Určitě nepřekvapí, že z Austrálie! Nepředstavujte si ale výběhy nebo dokonce chlévy pro klokany, ti se loví výhradně z volné přírody a pouze přemnožené druhy. Lov klokanů je v Austrálii běžný, legální a velmi přísně kontrolovaný. Pokud máte s lovem klokanů etický problém, berte to tak, že u nás se obdobně loví zvěřina, kterou si pak na talíři užijete v podobě srnčí pečeně nebo jeleního steaku. Ekologicky i eticky je lov klokanů méně problematický než evropské velkochovy dobytka a prasat.
Co vařit z klokaního masa?
Cokoliv. Opravdu cokoliv. Klokaní maso je velmi univerzální. Nejčastěji se připravuje jako steak, protože maso je to jemné a šťavnaté, chutí trochu připomíná už zmiňované srnčí. V kuchyni má podobné využití jako zvěřina nebo hovězí, takže se vůbec nebojte experimentovat. Jen pozor: jakmile jednou klokaní steak vystydne, ztuhne tak, že už vám chutnat rozhodně nebude. Klokaní maso obsahuje poměrně dost kolagenu, takže jako stvořené k dušení a pečení: všude, kam byste dali hovězí kližku, to zkrátka bude slušet i klokanovi.
Jak marinovat klokaní maso?
Skvělé na něj jsou marinády z oleje a bylinek, pro zkřehnutí je dobré přidat i trochu citronové šťávy nebo kůry. Skvěle se páruje s česnekem, klasickými středomořskými bylinkami jako je tymián nebo rozmarýn, hořčicí, rajčaty, červeným vínem nebo brusinkami.
-
Klokaní steak s brusinkovou omáčkou: Klokaní maso nakrájejte na asi 1 cm silné, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Opečte na pánvi na střední teplotě. Omáčku připravte z brusinek, červeného vína a bylinek.
-
Klokaní ragú: Na pánvi osmahněte slaninu a cibuli, přidejte kostky masa, opečte je krátce a podlijte červeným vínem a vývarem, přidejte klasické bylinky do bouquet garni jako bobkový list, tymián a petržel a nechte dusit do měkka. Výborné je přidat také drcená rajčata nebo pikantní hořčici.
-
Klokaní guláš neboli roo-lash (zkrácenina anglického kangaroo a goulash) připravíte úplně stejně jako ten hovězí.
-
Grilované klokaní špízy: Nakrájené klokaní maso marinujte s oblíbeným kořením a olivovým olejem, napíchněte na špejle spolu s paprikou a cibulí a grilujte dozlatova.
Zdroj: k-roo.com.au,