Nová registrace Zapomenuté heslo

Vejce na tvrdo, trdelník i domácí housky. 7 překvapivých tipů, k čemu se hodí horkovzdušná fritéza + jak vybrat tu pravou

13. 11. 2025
Horkovzdušná fritéza
Philips

Možná ji máte doma a používáte ji jen na hranolky. Nebo kolem ní pořád obcházíte a nevíte, jestli se vyplatí. Ať už je to jakkoli, horkovzdušná fritéza dnes zvládne mnohem víc, než by vás napadlo. Vejce natvrdo, nadýchané bulky, zeleninu jako z restaurace nebo dokonce trdelník. Funguje rychle, úsporně, bez výparů a (velkého) nepořádku. Pokud ji máte, naučte se ji využít naplno. A pokud ne, možná vás právě tenhle článek přesvědčí, že by se ve vaší kuchyni neztratila. Nebo že by se mohla hodit třeba jako vánoční dárek.

Ještě před pár lety byla horkovzdušná fritéza považovaná za alternativu k té klasické. Ideálně na hranolky – a tím to tak trochu končilo. Jenže technologie šla rychle dopředu, fritézy se zvětšily, zefektivnily a dnes už připomínají spíš mini troubu, která se ale chová daleko svižněji. Zahřeje se během minuty, zvládá pečení, smažení, zapékání i sušení. A zvládá to dobře.

Jídlo se v ní připravuje prouděním horkého vzduchu, takže se obejdete bez velkého množství oleje. Na rozdíl od běžné trouby se navíc nahřeje během chvíle, a protože teplo cirkuluje ve velmi malém prostoru, vše se dělá rychleji a rovnoměrně. Navíc bez mastnoty na sporáku a bez čekání, kdy už se trouba konečně rozehřeje.

Vajíčka natvrdo? Bez vody a bez hrnce?!

Ano, opravdu. A možná vás to překvapí víc než všechno ostatní. V horkovzdušné fritéze se dají velmi snadno připravit vejce natvrdo, nahniličko nebo naměkko – bez jediného litru vody, bez prasklých skořápek a bez nutnosti hlídat čas u plotny. Stačí vložit vejce přímo do koše, nastavit teplotu (většinou kolem 170 °C) a počkat pár minut. Osm minut na vejce naměkko, deset minut na hniličku, dvanáct na natvrdo. Funguje to a výsledek je překvapivě přesný.

Maso, které je křupavé a přitom šťavnaté

Fritéza není jen na experimenty s vejci nebo pečivem. Když víte, jak na to, zvládnete v ní upéct kuře, které se křupe jako z KFC, klasický řízek i rybu. U kuřete i řízků stačí maso lehce potřít olejem, okořenit a vložit do fritézy – důležité je jen to, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly a mohl mezi nimi proudit vzduch. V polovině pečení maso otočíte, aby byla kůrka rovnoměrně vypečená. Dokonce i ryby jako losos zvládne fritéza líp než mnohé pánve – křupavá kůže a měkké maso vás překvapí.

Brambory a zelenina, jak má být

Co se týče příloh, tam fritéza doslova září. Hranolky samozřejmě zvládá dokonale – stačí je promíchat s trochou oleje, osolit, přidat bylinky nebo koření a během 15 minut máte hotovo. Fungují i batátové hranolky, které se v běžné troubě rády připálí nebo zůstanou gumové. V horkovzdušné fritéze jsou rovnoměrně opečené a chutnají přesně tak, jak od nich očekáváte.

  • Kromě klasických příloh ale zvládne i pečené brambory na způsob wedges, zapečené brambory s česnekem nebo třeba květák s parmazánem, papriky plněné sýrem, cuketové chipsy nebo pečenou mrkev.

Muffiny, bulky i trdelník

A teď přijde část, která překvapí asi nejvíc. Horkovzdušná fritéza si totiž poradí i se sladkým pečením. Malé bábovky, muffiny, lívance, skořicové šneky nebo mini koláčky? Stačí silikonové nebo papírové košíčky a výsledek je na světě do pár minut. Muffiny se pečou kolem 8–10 minut, bábovka zvládne být hotová za půl hodiny, navíc bez nutnosti rozehřívání trouby. Zvládnete v ní upéct i domácí housky, bulky na burgery nebo menší chleby.

A co nádobí?

V zásadě platí jednoduché pravidlo: co zvládne klasická trouba, to můžete dát i do fritézy. Skleněné zapékací misky, keramické formičky, silikonové nádoby i malé plechy. Jen si dejte pozor, aby nádoba neblokovala proudění vzduchu – fritéza potřebuje cirkulaci.

  • Pokud chcete péct bez formy, dobře fungují i košíčky z pečicího papíru. Stačí si je koupit v domácích potřebách nebo si z pečicího papíru nastříhat čtverce a vytvarovat je podle potřeby.

Nejčastější chyby (a jak se jim vyhnout)

  1. Možná největší chyba je fritézu přecpat. Jídlo musí mít kolem sebe prostor, jinak se dusí a nepeče. Platí to pro hranolky, maso, zeleninu i pečivo.
  2. Další častá chyba? Neotáčení masa. Pokud připravujete něco, co potřebuje propečení z obou stran, nezapomeňte zhruba v půlce času pokrm otočit.
  3. Spousta lidí si také myslí, že čím víc oleje, tím lepší výsledek. Ale opak je pravdou. Stačí pár kapek, ideálně v rozprašovači – výsledek bude stejně křupavý, ale bez mastnoty.
  4. A nakonec: nebojte se zkoušet různé časy a teploty. Každá fritéza se chová trochu jinak a chce to trochu praxe, ale jakmile si zapamatujete ideální nastavení, už ji budete používat automaticky.

Jak vybrat tu pravou?

Pokud fritézu teprve vybíráte, zaměřte se hlavně na objem a tvar. Pro jednoho člověka stačí 2–3 litry, ale pro rodinu se hodí alespoň 5litrová. Kulaté koše vypadají hezky, ale praktičtější jsou čtvercové nebo obdélníkové – líp se do nich vejde forma, plech nebo pečicí papír.

Důležitá je také jednoduchost ovládání. Někomu vyhovují přednastavené programy, jiný ocení ruční nastavení času a teploty. A nezapomeňte na čištění – ideálně by měl jít koš snadno vyjmout a umýt. Některé modely umožňují i mytí v myčce, což se při častém používání rozhodně hodí.

A teď už jen vařit

Horkovzdušná fritéza zvládne možná víc, než zvládne vaše trouba. A navíc to udělá rychleji a s menším množstvím tuku. Ať už s ní začínáte, nebo už ji doma máte, ale pořád pečete jen hranolky, dejte jí šanci. Zkuste v ní ráno vajíčka, na oběd kuře a večer si upečte domácí housky. Možná zjistíte, že se z ní opravdu stane váš nový nepostradatelný kuchyňský pomocník. A kdybyste si náhodou přece jen nevěděli rady, mrkněte taky do kuchařky Horkovzdušná od oblíbené blogerky Báry Charvátové alias Mámy v kuchyni. Po úspěšné knize Loudavé vaření věnované pomalému hrnci to bude další hit!

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Smažené uzle (kroucance)

Sdílet článek

Horkovzdušná fritéza Tipy pro domácnost Kuchyňští pomocníci Kuchyňské spotřebiče

Související články