
Kynuté knedlíky, které kdysi bývaly jednoduchým postním jídlem, dnes evokují hlavně pohodu alpských horských chat. Naplněné povidly, přelité voňavou vanilkovou omáčkou a posypané mákem – kdo by odolal? A pokud vás právě nečekají zasněžené svahy, můžete si je připravit i doma, není to zas tak složité…
Věděli jste, že Germknödel má české kořeny? Tento nadýchaný kynutý knedlík, plněný švestkovými povidly, si to namířil z české kuchyně rovnou do Vídně a Alp. Tam si rychle získal srdce místních i turistů.
- Zajímavé je, že tento knedlík si Rakušané často objednávají na postní pátek. A ne jako dezert, ale rovnou jako hlavní chod!

Jak se z masových koulí staly kynuté knedlíky
Knedlík, jak ho známe dnes, má za sebou překvapivou minulost: historicky totiž nepochází z mouky nebo chleba, ale z masa. „Maso se nakrájelo a tvarovalo do knedlíků, aby ho bylo možné jíst bez příboru,“ vysvětluje historička Ingrid Haslinger. Tento způsob přípravy byl praktický – knedlíky se daly snadno uchopit a sníst rukama.
- Zmínky o masových knedlících najdeme už u Plinia staršího, který popsal jejich oblíbenost ve starověku. „Maso se také krájelo, protože lidé často neměli zuby,“ dodává Haslinger. Tvarování masa do koulí tak bylo nejen praktické, ale i ohleduplné k tehdejším stravovacím potřebám.
Sbírka zajímavostí
- Slovo „Germ“ v rakouské němčině znamená droždí, což odkazuje na kynuté těsto, ze kterého se knedlíky připravují.
- Tento kynutý knedlík je plněný švestkovými povidly a podává se buď s rozpuštěným máslem, nebo vanilkovou omáčkou, vždy posypaný směsí mletého máku a cukru.
- Tradičně se servíruje jako hlavní jídlo i dezert, což svědčí o jeho univerzálnosti a oblibě.
- Na rozdíl od českých ovocných knedlíků je Germknödel opravdu velký – jeden knedlík často zabere celý talíř.
Jak připravit nadýchaný Germknödel
- Suroviny (4 porce): 60 ml mléka, 6 g čerstvého droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 170 g hladké pšeničné mouky, špetka soli, 1 vejce, 1 lžíce změklého másla, 60 g švestkových povidel
- Na dokončení: 40 g mletého máku, 40 g moučkového cukru, 70 g másla, 600 ml vanilkové omáčky
Postup:
- Ve vlažném mléce rozpusťte droždí s lžící cukru a nechte vzejít kvásek.
- V míse smíchejte mouku se špetkou soli, přidejte vejce, změklé máslo a kvásek. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části. Každou část rozválejte, doprostřed dejte lžíci povidel, zabalte a vytvarujte knedlík. Spoje dobře utěsněte.
- Knedlíky nechte ještě 15 minut kynout. Poté je vařte v páře přibližně 15 minut, dokud nejsou hotové.
- Hotové knedlíky přelijte rozpuštěným máslem nebo vanilkovou omáčkou a posypte směsí mletého máku a moučkového cukru.

- Na vanilkovou omáčku prošlehejte 5 žloutků, 100 g krupicového cukru a 1 vanilkový cukr do světlé pěny.
- V rendlíku mírně zahřejte 500 ml smetany ke šlehání se semínky z poloviny vanilkového lusku. Třetinu smetany vmíchejte ke žloutkové směsi, zbytek přiveďte k varu.
- Stáhněte plamen a za stálého míchání vlijte žloutkovou směs, až vznikne hladká vanilková omáčka.
Zdroj: Wikipedia, TopRecepty, varta-guide.de, diepresse.com, Kurier.at, Apetit