Nová registrace Zapomenuté heslo

Polenta: Italský poklad, který u nás stojí v koutě. Připravíte z ní skvělou snídani, přílohu i pizzu

9. 10. 2025
Masové ragú s polentou
Apetit
Kachna s červeným zelím, jablkovým pyré a polentou - příprava polenty Polenta v kastrolu polentové jednohubky.jpeg Dalších
7 fotek

Polenta je jídlo, které v Itálii milují už stovky let. Vyrábí se z kukuřičné krupice, je přirozeně bezlepková a můžete ji připravit na nespočet způsobů. Jako krémovou kaši, grilovanou přílohu, alternativu k těstovinám i sladkou snídani. Možná vás překvapí, jak snadno se připravuje a jak moc se dá obměňovat. Dejte polentě šanci!

Polenta je kukuřičná kaše, která se vaří z hrubě mleté kukuřice. Původně šlo o jídlo chudých – stejně jako u nás brambory nebo kroupy. Dnes ji v Itálii najdete v restauracích i domácnostech a díky své univerzálnosti se stala jednou z kultovních italských příloh.

Základní recept je jednoduchý: kukuřičná krupice se vaří ve vodě nebo vývaru, dokud nezhoustne. Podle chuti se přidává sůl, máslo, olivový olej nebo sýr. Výsledkem může být hebká kaše, která se hodí k masu, nebo pevnější polenta, která se po ztuhnutí krájí a opéká.

Polenta

Polenta

< 60 min
4.1(53x)
Přečíst recept

Kde je polenta doma?

Polenta je doma hlavně v severní Itálii – v regionech Lombardie, Benátsko nebo Friuli. Tam se tradičně podává s ragú, sýrem, houbami nebo rybami. V některých oblastech Itálie dokonce nahrazuje těstoviny. Oblibu si získala i v Chorvatsku, Slovinsku, Rakousku i švýcarském Ticinu.

Proč dát polentě šanci?

Polenta je základ, se kterým si můžete hrát donekonečna. Naučíte se připravit surovinu, která dokáže zastoupit knedlík, těstoviny i brambory.

  • Je přirozeně bezlepková.
  • Dá se připravit na sladko i na slano.
  • Je levná a přitom variabilní.
  • Hodí se jako příloha, hlavní chod i dezert.
  • Kukuřičnou krupici, ze které se připravuje, můžete mít ve spíži pořád – je vždycky po ruce.
     

Opilá zvěřina se sýrovou polentou

Zvěřina na povidlech a jalovci je ideální volbou pro sváteční chvíle. Omáčka s kapkou vína dodá masu hloubku, povidla zase jemně sladkou chuť. Sýrová polenta funguje jako dokonalá příloha – krémová, voňavá a výrazná. Pokud vaříte pro děti, alkohol vynechte, přidejte víc povidel a maso podlijte vodou nebo vývarem.

Opilá zvěřina se sýrovou polentou

Opilá zvěřina se sýrovou polentou

> 60 min
4.5(8x)
Přečíst recept

Boloňská omáčka s extra krémovou polentou

Boloňské ragú si většina lidí spojuje s těstovinami. Ale když ho naservírujete s polentou, získá úplně jiný rozměr. Krémová polenta nasaje omáčku, zjemní její chuť a celé jídlo působí vydatněji a luxusněji. Vyzkoušejte tuto klasiku v novém kabátě – osvěží váš kuchařský repertoár a ukáže, že polenta je plnohodnotná alternativa k těstovinám.

Boloňská omáčka s extra krémovou polentou

Boloňská omáčka s extra krémovou polentou

> 120 min
4.3(12x)
Přečíst recept

Grilovaná polenta s balzamikovými houbami

Polenta nemusí být jen krémovou kaší. Pokud ji necháte ztuhnout, nakrájíte na plátky a ogrilujete, získáte křupavý základ podobný opečeným bramborovým knedlíkům. Balzamikové houby dodají celému pokrmu sladkokyselý kontrast, který k polentě skvěle ladí.

Grilovaná polenta s balzamikovými houbami

Grilovaná polenta s balzamikovými houbami

> 60 min
3.6(15x)
Přečíst recept

Pizza z polenty

Polenta může nahradit i těsto na pizzu. Stačí ji uvařit, nechat ztuhnout a použít jako základ. Ozdobte ricottou, rajčaty, zeleninou nebo uzeným masem – fantazii se meze nekladou. Je to skvělá bezlepková alternativa pizzy, která chutná lehce a přitom zasytí.

Pizza z polenty

Pizza z polenty

< 10 min
3.8(15x)
Přečíst recept

Polentové lívanečky

Sladká varianta, která vás potěší hlavně z rána. Polentu můžete připravit večer, ráno z ní udělat lívanečky a ozdobit ovocem, jogurtem nebo medem. Výsledek? Neotřelá a výživná snídaně.
Navíc si každý den můžete připravit jinou variantu.

Polentové lívanečky

Polentové lívanečky

< 20 min
3.3(8x)
Přečíst recept

Vychutnejte si polentu naplno: od krémové kaše přes grilované plátky až po sladké lívanečky. Možná jste ji dosud míjeli, ale věřte, že když jí dáte šanci, rychle se zabydlí i ve vaší kuchyni.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Pravá boloňská omáčka

Sdílet článek

Polenta Italská kuchyně

Související články