Nevyhazujte tvrdý chleba. Proměňte ho v letní salát, který se dnes podává i v nejlepších bistrech – panzanellu. Zvládnete jej připravit bez složitého vaření, vystačíte si s pár základními surovinami a ještě využijete to, co by jinak skončilo v koši. Stačí dobrá rajčata, pár kapek oleje, vinný ocet a špetka citu na vyladění chutí. Každá panzanella chutná trochu jinak. A právě to je na ní nejlepší.
Italové by vám řekli, že dobrá panzanella nestojí na receptu, ale na citu. Přesná váha tady nemá šanci – záleží na chlebu, rajčatech i tom, co máte po ruce. O to víc se s ní dá vyhrát. Ať už hledáte letní oběd bez vaření, nebo přílohu, která zastíní hlavní chod, tohle je přesně ono.
Co jste o panzanelle možná nevěděli
Panzanella pochází z Toskánska a jde o jeden z nejtypičtějších receptů italské cucina povera – chudé kuchyně. Místo toho, aby se tvrdý chleba vyhodil, smíchal se s tím, co dalo léto: rajčaty, cibulí a bylinkami.
Původní verze byla bez rajčat – ta se v Evropě začala běžně pěstovat až od 19. století (do té doby to byla pro mnohé okrasná rostlina a její plody se považovaly za jedovaté). Dřív se panzanella připravovala jen z chleba, cibule, okurek, vinného octa a olivového oleje.
V Toskánsku dodnes používají nesolený chléb – pane sciocco. Název v překladu znamená „hloupý“ nebo „bez chuti“, ale nejde o urážku. Jen připomínku doby, kdy byla sůl drahá a chléb se pekl bez ní. Právě tenhle typ chleba skvěle nasaje rajčatovou šťávu a nerozpadne se. A přesně to od panzanelly chcete. Chléb má v tomhle salátu hrát hlavní roli – ne se rozmočit na kaši.

Malé fígle, díky kterým bude panzanella ještě lepší
- Vytáhněte starší chleba: Italský, venkovský, kváskový – hlavně ať má kůrku a drží tvar. Nadýchaný toust protentokrát nechte stranou. Nakrájejte ho na kostky a nechte buď přes noc oschnout, nebo ho krátce opečte na suché pánvi či v troubě.
- Vsaďte na dobrá rajčata: Tohle není salát na zimu. Vybírejte zralá, sladká rajčata, která pustí šťávu. Ta je totiž základní součástí zálivky. Nakrájejte je a prosolte – nechte chvíli stát, ať z nich dostanete to nejlepší.
- Přidejte „pár kroků“ navíc: Okurka, bazalka, kapary, černé olivy nebo ančovičky – všechny tyto suroviny salát krásně vyladí. Nedržte se zuby nehty žádného pravidla, u panzanelly stejně žádná neplatí.
- Zálivka? Rajčatová šťáva, vinný ocet a olivový olej: Když rajčata pustí šťávu, přidejte červený vinný ocet a kvalitní olivový olej. Promíchejte zvlášť a až pak přidejte chléb.
- Promíchat, počkat, vychladit: Nechte panzanellu chvíli odstát. Ideálně v lednici. Chléb nasaje chuť zálivky, ale ještě úplně nezměkne.
Bavte se obměnami: panzanella není jen o rajčatech
- Panzanella s melounem: Klasický rajčatový salát panzanella jsme obohatili o meloun, který z něj udělal letní pecku. Chuť melounu ještě více vynikne, když jej budete podávat posypaný krystalky kvalitní soli nebo i trochou chilli!
- Panzanella s nektarinkami: Vyzkoušejte letní ovocnou variaci na známý italský salát ze staršího pečiva a rajčat. Věříme, že tahle klasika s novým nápadem se stane hitem prázdninových večeří!
- Panzanella s chřestem: Do jarní verze můžete použít chřest (ale třeba i ředkvičky nebo hrášek). Základem je opečený chleba, svěží zelenina a bylinky podle chuti.
- Panzanella s grilovanými cuketami: Božská příloha pro 4 nebo lehký oběd pro 2! Cukety rozříznete, opečete dozlatova, naplníte do lodiček směsí z rajčat, chleba, cibule, bazalky a zálivky z oleje, octa a rajčatové šťávy. Máte hotovo!
Panzanella je kompletní jídlo, ale klidně ji podávejte jako přílohu ke grilovanému masu, rybě nebo pečenému kuřeti. Hodí se i na piknik – chuť se během cesty jen prohloubí. Panzanella je zkrátka salát, na který chcete mít v létě recept vždy po ruce.
Zdroj: Apetit