Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové saláty patří na stůl po celý rok! Vyzkoušejte naše recepty a vyberte si svého favorita

3. 4. 2025
Bramborový salát se slaninou a modrým sýrem
Olive Magazine/Immediate Media
Bramborový salát s okurkou Bramborový salát ve stylu newyorských deli Bramborový salát s bylinkovou zálivkou à la vinaigrette Další
3 fotky

Bramborový salát nemusí být jen o majonéze, sterilované zelenině a vzpomínkách na Vánoce. Může být sytou přílohou i samostatným jídlem, které obstojí na rodinné večeři stejně jako na letním pikniku. Stačí pár nových surovin, jiný dresink nebo nečekaná kombinace chutí – a z obyčejných brambor vznikne neobyčejný salát, který vás bude bavit.

Vybrali jsme pro vás sedm receptů, které dokazují, že brambory umí být mnohem víc než jen příloha. Některé jsou lehké, jiné krémové, některé překvapí kombinací chutí. Společné ale mají jedno – stojí za vyzkoušení.

Bramborový salát s okurkou

Lehký, svěží a ideální na jaro i léto. Jogurt, křupavá salátová okurka, trocha kefíru a čerstvý kopr – léty prověřená kombinace, která nezklame. Skvěle se hodí k pečenému nebo grilovanému kuřeti, ale obstojí i jako jednoduchá večeře třeba s vařeným vejcem.

 

Bramborový salát s okurkou

Bramborový salát s okurkou

< 30 min
4.5(12x)
Přečíst recept

 

Bramborový salát s křenem a ředkvičkami

Jemně pikantní varianta pro všechny, kdo mají rádi říz. Křen dodá salátu šmrnc, ředkvičky zase svěžest a barevnost. Výborně ladí s pečeným masem nebo grilovaným steakem. A když zbyde, dejte si ho klidně druhý den ke snídani – chutě se krásně rozleží.

 

Bramborový salát s křenem a ředkvičkami

Bramborový salát s křenem a ředkvičkami

> 60 min
4.4(12x)
Přečíst recept

 

Bramborový salát s citronem a ančovičkami

Trochu jiný, ale neskutečně dobrý. Slané ančovičky dodají salátu intenzivní chuť, citron ho osvěží a kvalitní olivový olej všechno krásně propojí. Funguje jako efektní příloha k vínu, ale i jako hlavní chod s pečenou zeleninou. Připravujte z ještě teplých brambor – chuť dresinku pak nasáknou mnohem lépe.

 

 Bramborový salát s ančovičkami a citronovou šťávou

Bramborový salát s ančovičkami a citronovou šťávou

< 60 min
2.8(13x)
Přečíst recept

 

Bramborový salát à la korunovační kuře

Krémový, jemně nasládlý a nečekaně návykový. Jogurt, kari, mangové čatní a brambory – zní to možná netradičně, ale věřte, že tato kombinace funguje perfektně. Skvělý je jako samostatné jídlo třeba na oběd do práce nebo jako lehká večeře ke grilovanému kuřecímu steaku.

 

Bramborový salát à la korunovační kuře

Bramborový salát à la korunovační kuře

< 20 min
5(8x)
Přečíst recept

 

Bramborový salát se slaninou a modrým sýrem

Pro všechny milovníky výrazných chutí: Křupavá slanina, modrý sýr, brambory a jarní cibulka – tohle není salát, kterého si nikdo na stole nevšimne. Je výborný k masu i zelenině. Když k němu rozpečete camembert, můžete jej podávat jako plnohodnotnou večeři.

 

Bramborový salát se slaninou a modrým sýrem

Bramborový salát se slaninou a modrým sýrem

< 20 min
5(7x)
Přečíst recept

 

Bramborový salát s bylinkovou zálivkou à la vinaigrette


Francouzská elegance na český způsob. Zálivka z dijonské hořčice, vinného octa a bylinek udělá i z obyčejných brambor noblesní přílohu. Hodí se k rybám, pečenému kuřeti, tofu nebo jako lehký oběd s vejcem. Dobrý zpráva je, že se dá připravit dopředu – a pak si jen vychutnat každé sousto.

 

Bramborový salát s bylinkovou zálivkou à la vinaigrette

Bramborový salát s bylinkovou zálivkou à la vinaigrette

< 10 min
5(8x)
Přečíst recept

 

Bramborový salát ve stylu newyorských deli

Klasika z amerických lahůdkářství: brambory, kopr, majonéza, kyselá okurka a špetka pepře. Krémový, sytý a zároveň překvapivě svěží. Skvělý k roastbeefu nebo jen tak k vínu nebo pivu. Autentická chuť z New Yorku, kterou si snadno připravíte i doma. Právě v tamních „deli“ – lahůdkářstvích původně vlastněných židovskými přistěhovalci – vznikla celá řada ikonických receptů. A nějaký bez cibule, okurky a majonézy byste hledali opravdu těžko.

 

Bramborový salát ve stylu newyorských deli

Bramborový salát ve stylu newyorských deli

< 10 min
3.8(8x)
Přečíst recept

 

Tip navíc: Jak uvařit brambory, aby se nerozpadly?

Základem každého dobrého bramborového salátu jsou správně uvařené brambory. Sáhněte po varném typu A (pevné) nebo B (polopevné), které si udrží tvar a nepromění se v kaši. Nejlepší je vařit je ve slupce – zachovají si chuť, nevpijí zbytečně vodu a po oloupání se s nimi lépe pracuje.

Po uvaření je nechte chvíli zchladnout – i vlažné se krájí líp a nerozpadnou se. A salát? Ten chutná nejlíp, když se nechá alespoň hodinu rozležet v lednici. Chutě se propojí a vy si tak  pochutnáte ještě víc.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Brambory Bramborové recepty

Související články