Nová registrace Zapomenuté heslo

Setonův hrnec: Vykopejte jámu a připravte kuře bez trouby i grilu

10. 7. 2025
Setonův hrnec: Vykopejte jámu a připravte kuře bez trouby i grilu

Léto přeje dobrodružstvím. Ať už vyrazíte stanovat, kempovat daleko od civilizace, nebo strávíte víkend na zahradě bez signálu i wi-fi, zkuste to vzít postaru. Jako správný zálesák. Nemluvíme teď o spaní pod širákem a čaji z jehličí, ale o vaření. O takovém, kde nepotřebujete sporák, zásuvku ani moderní vychytávky. Stačí hlína, pár kamenů a chuť zažít trochu dobrodružství. Znáte Setonův hrnec?

Přestože název zní, jako by šlo o nějaký zázračný litinový kotlík, Setonův hrnec je v podstatě důmyslná jáma v zemi. Název dostal po americkém přírodovědci a zálesákovi Ernestu Thompsonu Setonovi, který tento způsob pečení popsal jako jeden z geniálních způsobů vaření v divočině. Inspiroval se přitom u původních obyvatel Ameriky – indiánů, kteří si podobně připravovali maso.

  • Na rozdíl od klasického ohniště se jídlo peče pomalu v zemi. Díky tomu se maso propeče, zůstane šťavnaté a chutě se propojí tak, jak to umí (snad) jen příroda.

 

Setonův hrnec aneb Kuře z jámy

> 60 min
4.5(13x)
Přečíst recept

 

Jak Setonův hrnec funguje

Připravit kuře v zemi možná zní jako složitá záležitost, ale ve skutečnosti je to docela jednoduché. Potřebujete (s mírnou nadsázkou) jen rýč, dobrou kondičku a kuře. Celý postup vám zabere pár desítek minut, zbytek už odvede příroda sama. Tak pojďme na to – od výběru místa až po první sousto.

  1. Připravte kuře: Kuře omyjte, osušte a zevnitř i zvenku osolte. Můžete přidat i pepř. Prstem opatrně uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ni bylinky – ideálně rozmarýn, tymián nebo šalvěj. Do břišní dutiny vložte dva bobkové listy, přepůlený citron a další snítky rozmarýnu. Nohy svažte provázkem nebo je překřižte a přetáhněte kůží.
  2. Podle zálesáků maso obalte kopřivami. Ochrání kuře před popelem a dodají masu jemnou vůni. Klidně jich použijte víc – čím delší, tím lépe se s nimi pracuje. Několik můžete vložit i dovnitř kuřete.
  3. Zabalte a dejte odpočinout: Kuře zabalte do pečicího papíru, klidně ve dvou vrstvách. Odložte ho na chvíli do lednice nebo na chladné místo. Mezitím si připravte oheň – ideálně v blízkosti jámy. Hořet by měl dost dlouho na to, abyste získali pořádnou dávku žhavého popela a nahřáli ploché kameny.
  4. Najděte vhodné místo a vykopejte jámu: Zvolte klidné místo dál od stanů, ale ne tak daleko, abyste za kuřetem běhali přes půl lesa. Jáma by měla mít asi 50–60 cm průměr a hloubku zhruba 60–80 cm. Pomůže vám rýč nebo lopata. Do dna zapíchněte dřevěný kůl (cca 5–8 cm tlustý). Až budete mít vše hotovo, kůl vytáhnete a vznikne vám malý komín pro nalití vody.
  5. Vytvořte teplé dno: Na dno jámy dejte trochu trávy, navrch vrstvu žhavého popela a asi polovinu rozžhavených kamenů. Pracujte rychle, ale opatrně.
  6. Na kameny položte kuře v papíru. Klidně přidejte i brambory ve slupce nebo zabalené houby. Navrch dejte další trávu, popel a zbytek horkých kamenů. Nakonec zahrňte hlínou a pořádně udusejte – ať teplo zůstane uvnitř. Kůl zatím nechte na místě.
  7. Přidejte páru: Po 10 minutách kůl opatrně vytáhněte. Touhle cestou nalijte do jámy asi dva litry vody – pomůže vytvořit páru, která maso zvláční. Otvor po kůlu rychle zacpěte a přitlačte hlínu.
  8. Teď přichází ta nejlepší část – dvě hodiny si můžete dělat, co chcete. Když se vrátíte, opatrně kuře vyhrabejte. Dávejte pozor, papír i kameny jsou velmi horké. Balíček rozbalte, odstraňte kopřivy a maso naporcujte jako obvykle. Podávejte s bramborami – třeba těmi, které jste pekli společně s kuřetem.

 

 

Kolik času to zabere? Odhad pečení v zemi není snadný – ale jde to

Nejtěžší bývá odhadnout čas. V zemi se nevaří na minuty, ale podle typu suroviny a velikosti porce. Tady je orientační přehled:

  • Kuřecí, krůtí nebo vepřové maso: počítejte zhruba 1,5 hodiny.
  • Brambory: zhruba stejně jako maso, tedy 1,5 hodiny.
  • Ryby a zelenina: hotovo máte už za 30 minut.
  • Hovězí maso: podle velikosti, tedy klidně i 2 hodiny.

 

Na Setonově hrnci je nejlepší to, že si u něj dáte pauzu. Není to žádný kuchyňský sprint. Stačí vykopat jámu, připravit oheň a pak už jen čekat – s kávou v ruce, s knížkou nebo jen tak pohledem do lesa.

Zdroje: Top recepty, Atana - pro Vás, Apetit

 

Sdílet článek

Jak na to Kuřecí maso Drůbeží maso

Související články