
Zapečte si podzimní jablíčka. Tepelnou úpravou příjemně změknou a zvýrazní se jejich sladkost. Doplňte je o voňavé koření, med, krémové mascarpone nebo je třeba posypte křupavými oříšky. Pečená jablka vám budou chutnat nejen v sychravých dnech!
Které druhy jablek se na zapečení například hodí:
- Rubín
- Gala
- Jonagold
- Šampion
Jablka a rum
Rum, jablka, skořice a med si spolu velmi rozumí. V tomto receptu najdete ještě pomeranče, banány a mango. Nic ale nezkazíte tím, když zůstanete jen u čtyř tradičních ingrediencí. Jen upozorňujeme, že vůně, která se při pečení line z trouby, je silně návyková.

Smetanová láva
Vzhledově připomínají sopku, ze které vytéká láva v podobě smetany. Z jablek stačí vykrojit jadřinec a do otvoru nasypat rozinky se skořicí. Oříškovou drobenku budete mít hotovou raz dva. Podávat je můžete s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.

Jablka a mascarpone
Mimořádně harmonické spojení jablek se skořicí a rozinkami znáte ze závinu, taštiček i koláčů. Díky kopci mascarpone ovoněného vanilkou i jedlým jablečným dezertním talířkům získáte body jak za jednoduchost, tak za originalitu.

Jablka po francouzsku
Zapékaná jablka jsou ve Francii velmi oblíbeným dezertem hlavně v zimě, ale pochutnáte si na nich i v teplejších měsících. Lichotivého názvu se mu dostalo prý podle hladkých líček oloupaných jablek, která jen čekají na další zkrášlení – tady sladkým vanilkovým krémem.

Jablka, cider a pomerančová kůra
Cider se z jablek vyrábí, takže se v jablečných dezertech cítí doslova jako doma. Při výběru se zaměřte na kvalitu, měl by být vyrobený z čerstvě vylisovaného moštu, se zbytkovým cukrem (dezertní). A nezapomeňte přidat pomerančovou kůru!

- První záznam o receptu na pečená jablka pochází pravděpodobně z londýnské kuchařky „The Accomplisht Cook“ z roku 1685.
- Recept zahrnoval oloupaná jablka překrojená na čtvrtky, která se pekla na červeném víně, citronu, kandovaných ořeších a pomerančích.
- U nás mají recepty na pečená jablka v různých podobách také dlouhou historii. Do svých kuchařek je zahrnuly Magdalena Dobromila Rettigová i Anuše Kejřová, která jablka doporučila podlít smetanou.
Zdroj: Apetit
Recepty








