Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrušky naslano i nasladko: Přidejte je ke kotletám nebo uvařte hrušková povidla

13. 10. 2021
Hrušky naslano i nasladko: Přidejte je ke kotletám nebo uvařte hrušková povidla

Homér v Odyssee hrušky nazývá „Božským darem“. A není daleko od pravdy. Existuje jen málo lidí, kteří odolají vůni hruškového koláče. Toto lahodné ovoce můžete však využít na tisíce způsobů. Lze z něj uvařit povidla, hodí se k sýrům, do salátu i k masu. Na pošírovaných hruškách si zase rádi smlsnou děti i dospělí. Už víte, co s letošní úrodou? My ano!

Hrušky a smetana

Geniálně jednoduchý koláč, který si musíte na podzim upéct alespoň jednou. Doporučujeme nepodceňovat přípravu a nechat hrušky se smetanou v lednici opravdu přes noc, výsledek bude stát za to! Pokud si chcete vyzkoušet pošírování, jděte do receptu na cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou!

Hruškovo-smetanový koláč

Hruškovo-smetanový koláč

> 60 min
3.7(68x)
Přečíst recept

Originální povidla

Povidla se nejčasteji připravují ze švestek. Originální varinatou jsou povidla hrušková! Příprava není náročná, jen trochu dlouhá. Stačí očistit 2,5 kg hrušek a pak už jen vařit několik hodin do zhoustnutí. Výsledná voňavá dobrota se ale ničemu nevyrovná. Těžko říct, pro kolik je osob...

Voňavá hrušková povidla

Voňavá hrušková povidla

> 60 min
4.1(150x)
Přečíst recept

Zapečené hrušky

Asi by bylo pěkné jíst tuhle dobrotu lehce vychladlou a elegantně – dezertní vidličkou. Ve skutečnosti si na to po prvním přivonění vezmete velkou lžíci a budete každé sousto foukat, abyste si nepopálili pusu.

Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

> 60 min
3.7(32x)
Přečíst recept

Máte rádi netradiční kombinace chutí?
Potom vyzkoušejte i recept na vepřové kotlety s hruškami

     

    Podzim na talíři

    Podzim na talíři, tak by se mohl jmenovat salát, ve kterém najdete vlašské ořechy i hrušky. Pro milovníky sladko-slané chutě hotová poezie. Nemusíte se přesně držet našeho receptu, zkuste trochu improvizovat. Místo zálivky můžete salát pokapat jen olivovým olejem a balzamikovým octem!

    Hruškový salát s vlašskými ořechy

    < 30 min
    4.5(17x)
    Přečíst recept

    Hrušky se sýrem

    Vynikající předkrm nebo chuťovka na party. Spojení pikantního sýra s lahodnou hruškou je přímo delikátní! A hlavně je velmi rychle hotový. Hrušky není potřeba tepelně upravovat, stačí je jen oloupat, podélně rozpůlit a vykrojit jádřince. Trochu dužiny pak utřete s sýrem. 

    Hrušky s rokfórem

    < 20 min
    4.3(6x)
    Přečíst recept

    Hrušky a švestky

    Potřebujete zpracovat nejen hrušky a švestky? Tak to se vám bude hodit na švestkovo-hruškový krambl. Drobenka na povrchu každého dostane, ale pokud chcete, můžete ji ještě vylepšit třeba nadrcenými ořechy nebo strouhaným kokosem.

    Švestkovo-hruškový krambl

    Švestkovo-hruškový krambl

    < 60 min
    4.9(21x)
    Přečíst recept

    Švestky a vepřové

    Šťavnaté maso a slaďoučké hrušky jsou překvapivě sehrané duo, které na talíři vytvoří hotovou symfonii. Stačí přidat vařené, pečené či šťouchané brambory a dokonalá hostina může začít!

    Vepřové kotlety s hruškami

    > 60 min
    5(7x)
    Přečíst recept

    Zajímavosti o hruškách:

    • Evropská hrušeň pochází z jihovýchodní Asie a v Evropě byla poprvé vypěstována kolem roku 1000 př. n. l.
    • Asijské druhy hrušní se pěstovaly v Číně již v roce 1134 př. n. l. 
    • V Americe byla první hrušeň vysazena až v roce 1620.
    • Na světě se pěstuje více než 3000 odrůd hrušek. 
    • Hrušky jsou plné vlákniny a obsahují vitamíny C, K, B2, B3, B6 a minerální látky – vápník, hořčík, draslík, měď a mangan.  

    Sdílet článek

    Související články