
Ujela vám ruka s chilli a nechcete pracně uvařené jídlo vyhodit? Ani nemusíte. Známe pár jednoduchých triků, jak tuto „katastrofu v kuchyni“ zažehnat. Často stačí jen drobnost – a většinou ji máte běžně ve spíži nebo v lednici.
Každý, kdo rád vaří, už si tím prošel. Chvíle nepozornosti, příliš štědrá ruka s chilli vločkami nebo nová odrůda papriček, která se ukáže být ostřejší, než jste si mysleli. Talíř před vámi pak místo lákavého jídla připomíná ohnivou zkoušku odvahy. Jenže ne všechno je ztraceno. Existují osvědčené způsoby, jak zachránit jídlo, aniž byste ho museli vyhodit.
1. Tuk jako nejúčinnější záchrana
Pálivost chilli způsobuje látka zvaná kapsaicin. A ta má jednu zásadní vlastnost – nerozpouští se ve vodě, ale v tucích. Pokud je tedy omáčka nebo polévka neúnosně ostrá, přidejte smetanu, kokosové mléko, trochu jogurtu nebo másla, do asijských jídel vyzkoušejte tahini pastu nebo arašídové máslo. Tuk obalí kapsaicinové molekuly a tím chuť zjemní. Proto je třeba indické kari tak dobře snesitelné, když se podává s jogurtovým dipem.
2. Sladká protiváha
Sladkost funguje jako „vyvažovací prvek“. Do příliš pálivého jídla můžete vmíchat lžičku medu, špetku cukru nebo nastrouhanou mrkev. Sladká složka sice ostrost zcela nevymaže, ale zjemní její vnímání. Často to stačí k tomu, aby jídlo působilo přívětivěji.
3. Další suroviny
Pokrm můžete také jednoduše naředit tím, že přidáte další suroviny. Do polévky více vývaru, do ragú víc zeleniny nebo luštěnin, do těstovinového pokrmu více těstovin. Výborně fungují také brambory nebo rajčata. Pálivost se tím rozprostře do většího objemu a výsledkem je mírnější chuť. Navíc si tím navýšíte počet porcí.
4. Kyselý prvek pro zjemnění
Osvědčenou cestou je také nějaký kyselý prvek, např. kapka citronu, limetky, octa nebo trocha rajčatového pyré. Kyselé chutě dokážou ostrost zklidnit a jídlo zároveň odlehčit. Díky tomu se i hodně výrazný pokrm stane snesitelnější. Tento trik využívají i asijské kuchyně, kde se ostré pokrmy často dolaďují limetovou šťávou.
Když už je pozdě a pálí pusa
Co ale dělat, když už jsme si nabrali plnou lžíci a v ústech nastal požár? Voda nepomůže, naopak pálivost rozšíří. Sáhněte po mléce, kousku chleba, hrsti rýže nebo sýru. Tuk a škrob působí jako neutralizátory a pálivý pocit zmírní mnohem účinněji než sklenice vody. Proto také v mexické kuchyni ostré tacos často doprovází sýr a zakysaná smetana (tedy nejen jako kombinace chutí, ale i praktická ochrana).
Pálivá jídla mají své kouzlo, ale jen do té míry, že ještě víte, co jíte. Když se to přežene, není třeba panikařit. Tuk, sladká nebo kyselá chuť, případně prosté naředění dokážou udělat divy. A i kdyby se vám jednou podařilo připravit něco „ohnivějšího“, než jste chtěli, berte to jako zkušenost. V kuchyni platí, že i malá chyba se dá obrátit ve výhodu a někdy vás třeba dovede k novým a zajímavějším receptům, které jinde nenajdete.
Zdroj informací: Apetit