Nová registrace Zapomenuté heslo

Co dělat s přesoleným jídlem? 7 osvědčených a praktických tipů, které vám zachrání oběd či večeři

5. 9. 2025
shutterstock_2183938315.jpg
Shutterstock

Stal se váš oblíbený recept někdy obětí malého kulinářského přešlapu v podobě přesolení? Určitě ano! Nemusíte však panikařit nebo vyhazovat celý pokrm. Máme pro vás sedm osvědčených figlů, které vrátí guláš, polévku nebo omáčku zpět do kondice, a vy si pochutnáte stejně dobře jako obvykle.

Ačkoli se už ve slavné české pohádce tvrdí, že sůl je nad zlato, není radno to s ní přehánět. Asi každému se ale už stalo, že pokrm přisolil více, než mu chutnalo. Není třeba věšet hlavu, máme pro vás 7 rad a tipů, jak z této patálie ven. Dobrá zpráva totiž je, že přesolený pokrm lze zachránit!

Zředění – jednoduchý, ale účinný krok

U polévek či omáček funguje nejlépe klasika: přilijte vodu, případně ještě lépe: neslaný vývar. Přilévejte studenou vodu a polévku či omáčku přiveďte znovu k varu. Omáčku bude třeba opětovně zahustit, protože po naředění bude řidší. Jakmile pokrm projde varem, dochuťte ho ještě kořením.

Brambor – zachránce, který je vždy po ruce

Když nepomůže voda, vyzkoušejte dalšího pomocníka, kterého máte jistě běžně doma. Syrová brambora je tak trochu kuchyňský mág. Díky vysokému obsahu škrobu dokáže absorbovat přebytečnou sůl. Stačí 1–2 syrové brambory oloupat, nakrájet na plátky či kostky, vložit do vařícího se pokrmu a nechat zhruba 10–20 minut povařit. Obzvlášť vhodné je toto řešení u přesolených polévek či omáček. Pokud nechcete jídlo plné brambor, po čase je vyjměte – slanost tím spolehlivě vyvážíte.

Pečivo jako univerzální pomocník

Kousek staršího chleba, starší housky nebo bagetky nasákne sůl jako houba – dokonce až třetinu nežádoucí soli. Stačí pečivo ponořit, nechat chvíli povařit, poté vytáhnout. Jen dejte pozor, ať se nevaří příliš dlouho, protože by se rozmočilo a z pokrmu by mohla vzniknout nežádoucí kaše.

Syrový bílek – záchranné lano pro vývary

Pokud vám takzvaně ujela ruka a vy jste přehnali slanost u vývaru, dejte do něj několik (cca tři – podle objemu vývaru) rozšlehaných syrových bílků, nechte pomalu srazit a pak je vyndejte, ideálně děrovanou naběračkou. Opakujte, dokud je to třeba.

Přesolené krémové polévky? Sáhněte po smetaně

Zakysaná smetana nebo sladká smetana či trocha mléka dokážou také snížit slanost pokrmu. Mléčné produkty totiž zmírňují slanou chuť, navíc dodají krémovému jídlu jemnost. Skvěle tento trik využijete například u kulajdy, koprovky a jiných smetanových omáček.

Slanost oklame cukr

Kostka cukru na lžičce, kterou ponoříte do jídla dokáže vyrovnat nežádoucí chuťový dojem. Cukr totiž na sebe naváže část slané chuti. Jakmile se začne kostka cukru na lžičce rozpouštět, vyndejte ji. Postup lze opakovat. Chuť se díky tomuto postupu nenaruší sladkostí.

Kyselá rovnováha: Ocet nebo citrus

Pokud jste pokrm nepřesolili příliš, pomůže kyselá složka. Svěží dotek kyselosti zvládne vyvážit mírnou slanost – záleží ale na charakteru pokrmu. Šťáva z citronu či kapka octa může výsledek skvěle upravit, ale je nutné dát si pozor na přehnané dávky kyselé složky. Někdy se totiž stává, že přesolené jídlo je rázem překyselené.

Kuchyňské nehody se občas stanou každému, ale právě v těchto chvílích se ukazuje, jak užitečné je znát pár jednoduchých triků. Díky nim můžete zachovat nejen chuť jídla, ale i dobrou náladu u stolu. A pokud si příště nebudete jistí, kolik soli přidat, platí staré pravidlo: méně je více – dosolit se dá vždycky.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Jak na to Kuchyňské katastrofy Tipy pro domácnost Triky a vychytávky

Související články