Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýně: Do polévky, koláče i jako strašák na verandu. Dokážete si bez ní letošní podzim představit?

10. 10. 2025
Dýně
Shutterstock

Dýně už patří k podzimu stejně samozřejmě jako spadané listí nebo vůně skořice. A jen málokdo si tohle období bez nich dokáže představit. Ať už vám rostou na zahradě, nebo si je nosíte domů z trhu, využití najdou všechny – od podzimních dekorací až po skvělé sladké i slané recepty.

Co udělat z dýně?

Co udělat z dýně, když jich máte doma plnou bedýnku? Některé druhy, jako třeba „goliáš“, jsou vhodné na vydlabání a vytvoření známých halloweenských strašáků. Jiné, drobnější, doplní podzimní aranžmá. Hokkaidó, máslová, špagetová a další pro změnu uvítáte v kuchyni – dají se upéct, rozmixovat do krémové polévky, zapéct se sýrem, nebo přidat do těsta na koláč.

Jak připravit dýňovou polévku?

Základní recept na dýňovou polévku je prostý – na másle nebo olivovém oleji orestujte cibuli, přidejte na kousky nakrájenou dýni (nejčastěji Hokkaidó, která se nemusí loupat) a zalijte vývarem. Po změknutí rozmixujte dohladka. Pokud chcete jemnější chuť, přidejte smetanu nebo kokosové mléko, před servírováním přidejte opečené krutony.

Jaké koření použít do dýňové polévky?

Vždy záleží na tom, jak má polévka ve výsledku chutnat. Muškátový oříšek, kari, zázvor a pepř jsou klasika. Skvělý je také tymián, a to především v kombinaci s rajčaty. V chladnějších dnech můžete přidat i špetku chilli nebo sušené chilli vločky pro pikantní chuť a jeho prohřívací vlastnosti.

Jak upéct dýni Hokkaidó?

Dýni pořádně omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky. Pokapejte olivovým olejem, osolte a dle chuti přidejte koření – tymián, rozmarýn nebo italské bylinky. Pečte na 190 °C asi 30 minut. Pečenou dýni použijete jako zeleninovou přílohu, do salátů i jako ochucený základ pro další jídla.

Jak dlouho péct dýni?

Záleží na velikosti kousků. Menší kostky jsou hotové za 25–30 minut, větší měsíčky za zhruba 40 minut. Povrch by měl být lehce zlatavý a měkký.

Jak udělat dýňové pyré?

Očištěnou a nakrájenou dýni dejte péct do alobalového balíčku nebo pekáčku do úplného změknutí. Další způsob je kousky dýně uvařit ve vodě a přebytečnou tekutinu následně slít, její chuť je pak ale méně výrazná. Měkkou zeleninu rozmixujte dohladka a základ pro další dýňová jídla máte hotový. Pyré lze i zamrazit po menších porcích, abyste ho měli po ruce, kdykoli dostanete chuť na dýňové dobroty.

Zapečená dýně

Zapečená dýně je jednoduchý sezonní recept, který nevyžaduje přesný recept, a přesto vás zachrání, když chcete něco jednoduchého, ale zároveň sytého. Nakrájenou dýni smíchejte s bramborami, cibulí, sýrem, zalijte trochou smetany a zapečte dozlatova. Můžete přidat i mleté maso, špenát, cizrnu i žampiony.

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

< 60 min
3.8(117x)
Přečíst recept

Jak připravit dýňové rizoto?

Na másle orestujte nakrájenou cibulku, přidejte rýži Arborio a postupně zalévejte vývarem. Vmíchejte pečenou dýni a trochu parmazánu. Rizoto bude krémové, s jemně nasládlou chutí. Pokud máte dýňové pyré, použijte ho místo části vývaru.

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

< 60 min
4.2(168x)
Přečíst recept

Jak udělat dýňový koláč?

Receptů na dýňový koláč je celá řada a vždy záleží, na který zrovna máte chuť nebo dostupné suroviny. Tento dýňovo-jablečný koláč s drobenkou připomíná jednoduchou buchtu na plech, která voní po másle a vanilce. Naopak celozrnný koláč s krémovou dýňovou náplní působí elegantně i na slavnostně prostřené tabuli. Pokud máte chuť experimentovat, zkuste i další sladké recepty z dýně – muffiny, lívance nebo dýňový cheesecake.

Jak udělat dýňové latté?

Další recept, ve kterém využijete předem připravené dýňové pyré. To smíchejte s trochou cukru, skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Přidejte teplé mléko a espresso. Tento podzimní nápoj zvládnete doma během pár minut a voní lépe než v kavárně.

Jak správně vydlabat dýni na Halloween?

Vyberte si kulatou, pevnou dýni, odřízněte horní část a vydlabejte dužinu i semínka. Nožem opatrně vyřežte obličej nebo libovolný vzor. Pokud chcete, aby vydržela déle, potřete vnitřní stěny octem nebo citronovou šťávou. Dýňová semínka určitě nevyhazujte a upečte si z nich výtečné sladkoostré křupání.

Jak zamrazit dýni?

Nakrájejte dýni na kostky, krátce spařte nebo upečte a po vychladnutí zamrazte v uzaviratelných sáčcích. Nebo si rovnou připravte dýňové pyré, které už má jemnou konzistenci a po rozmrazení je ihned připravené k použití.

Zdroj informací: Apetit

Doporučujeme článek s videem

Dýňové pyré: Jak ho připravit a využít v kuchyni plus ověřený recept na dýňové tiramisu

Sdílet článek

Dýně Jak na to Podzim Sezona Zelenina

Související články