Nová registrace Zapomenuté heslo

Chcete večeřet rychle? Usmažte si vaječnou omeletu jako Italové

18. 7. 2014
omeleta
Pixabay.com

Obyčejná vaječná omeleta? Nenechte se mýlit, frittaty, jak jim říkají Italové, mají spousty obměn, a navíc si vystačíte jen s jednou pánví. Umlčte hladovce!

 

Smažte opatrně

Čerstvá vajíčka, dobrý sýr a pár dalších ingrediencí vám stačí na to, abyste se mohli královsky navečeřet. Frittata je vaječná omeleta, která se opéká spolu s dalšími přísadami. Nesmažte ji zprudka, oproti tenkým omeletám se peče mnohem déle (přibližně 10–15 minut) a pozvolna. Stáhněte tedy plamen, jinak budou vespod připečené a uprostřed syrové.

Obměňujte

U frittaty se fantazii meze nekladou. Zapékat ji můžete s bramborami i jinou pevnější zeleninou (například se zelenými fazolkami, brokolicí nebo se sladkým hráškem). Rozzáří ji nasekané bylinky (pažitka, řeřicha, bazalka, máta, petrželová nať) i listy čerstvého špenátu. V omeletě vám budou chutnat i drobná cherry nebo sušená rajčata. Obměnit můžete i sýry. Vhodný je například kozí sýr, feta, mozarella i parmazán. Provonět můžete omelety také klobásou nebo například uzeným lososem. Jedinou neměnnou ingrediencí jsou vejce.

Omeleta pětkrát jinak

Bazalková frittata vás omámí vůní bylinek. Představu o rychlé bezmasé večeři beze zbytku naplňuje frittata se špenátem. Vejce, smetana, sýr feta a mladý špenát – to je vše, co potřebujete. Variací na čínské menu dim sum jsou elegantní omeletové rolky plněné zeleninou. Nejedná se sice o frittaty v pravém slova smyslu, ale chuť zázvoru a česneku je dělá neodolatelnými. Frittatu se sušenými rajčaty a pancettou můžete také rozkrájet na menší kostky a podávat jako chuťovku na tapas party. Pikantní omeletu s paprikovým salámem a pálivou chilli papričkou ocení především muži. Dopřejte jim ji.

Připravila Jana Kopřivová

Sdílet článek

Související články