Nová registrace Zapomenuté heslo

Masopustní menu: Vyberete si tradiční, moderní či odlehčenou verzi?

Mezi další masopustní dobroty patří fánky
Se svolením Michaely Smolové

Masopust je tradičně veselý a radostný svátek, k němuž patří průvody, masky i dobré jídlo. Nejlépe to domácí, poctivé. Připravte si dokonalé masopustní menu, po kterém se budou až za ušima olizovat malí i velcí. Máme pro vás několik variant, ze kterých si vyberou i ti nejmlsnější strávníci.

Masopust byl tradičně svátek hojnosti, veselých oslav a skvělého jídla. Bylo to období před delším půstem, tudíž si naši předci dopřávali vydatná a sytá jídla plná hutných polévek, masa, knedlíků a sladkých dobrot. Pokud se na čtyřicetidenní půst nechystáte, nevadí, masopustní hostinu si zcela jistě můžete doma dopřát i vy. Zkusíte to tradičně, s moderním nádechem nebo si připravíte odlehčenější verzi? 

Tradiční a poctivé menu

Vydatná polévka, šťavnaté maso a sladká tečka, která se rozplyne na jazyku – to je základ každého tradičního menu.

  • Poctivý vývar: Polévka je grunt a dlouho tažený hovězí vývar, který doplníte játrovými knedlíčky, nebo dokonce celestýnskými nudlemi, z vás udělá hvězdu dne. A to je teprve začátek.
  • Knedlo, vepřo, zelo jinak, ale stále poctivě: Můžete samozřejmě uvařit klasiku, protože vepřové maso pečené na kmínu s dušeným zelím a domácím knedlíkem se neomrzí. Ale co letos zkusit naplnit bramborové knedlíky uzeným masem, které osmahnete na cibulce, a tuhle dobrotu doplníte kysaným zelím?
  • Masopustní šišky podle foodblogerky: Slovenská kuchařka a zapálená pekařka Michaela Smolová alias Sisters Bakery nedá dopustit na masopustní šišky. Mají dlouhou tradici a podle jejího návodu a zkušených tipů se vám povedou už napoprvé.

Moderní verze menu aneb Když to chcete jinak

Máte rádi tradice, ale v kuchyni oceníte moderní twist a trochu inovací? I pro vás máme návrh na menu, které bude chutnat všem.

  • Krémová dýňová polévka: Lahodná polévka, která nevyžaduje hodiny tažení, ale svojí chutí osloví i milovníky klasických pokrmů. Dochuťte „dýňovku“ např. cizrnou, slaninou a sýrem – pochvalu máte zaručenou.
  • Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší: Byla jim vrácena zasloužená sláva a není divu – hovězím líčkům dušeným na červeném víně totiž nikdo neodolá, maso se rozpadá na jazyku! Jako sváteční oběd jsou ideální. 
  • Koblihy à la muffiny: K masopustu patří koblihy tak jako k Vánocům linecké cukroví. Můžete je samozřejmě klasicky usmažit, ale pokud byste rádi zkusili jiný postup, máme návrh: koblihy pečené jako muffiny.

Odlehčené menu s přesahem za hranice

Ač by mohlo odlehčené masopustní menu znít jako oxymóron, není tomu tak. Rozhodně neplatí, že by vše mělo být tučné, syté a zasypané cukrem. Chcete-li to jinak, máme i pro vás variantu.

  • Indická cizrnová polévka: Je plná zeleniny, krásně hustá a dokonale lahodná. Jako bonus je hotová za chvilku a báječně ladí třeba s indickým chlebem. Uvaříte-li polévku ve větším množství, máte večeři minimálně na další den hotovou.
  • Krůtí roláda se sladkokyselou náplní podle Pavla Berkyho: Správně připravená roláda je šťavnatá, dokonale dochucená a na talíři vypadá božsky. Plnit se může různými druhy sýrů, zeleninou, ořechy, nebo dokonce sušeným ovocem. Jak na roládu, poradí ve videu náš oblíbený Pavel Berky

  • Japonské lívanečky: Připomínají suflé lehké jako obláček a doslova se rozplynou na jazyku. Říká se jim fuwa fuwa, v Japonsku platí za oblíbený dezert a obvykle se zde servírují se šlehačkou ochucenou čajem matcha.

Zdroje: Apetit, Proženy.cz, Forbes.cz

Sdílet článek

Masopust Na víkend Vepřové maso

Související články