
Masopust je tradičně veselý a radostný svátek, k němuž patří průvody, masky i dobré jídlo. Nejlépe to domácí, poctivé. Připravte si dokonalé masopustní menu, po kterém se budou až za ušima olizovat malí i velcí. Máme pro vás několik variant, ze kterých si vyberou i ti nejmlsnější strávníci.
Masopust byl tradičně svátek hojnosti, veselých oslav a skvělého jídla. Bylo to období před delším půstem, tudíž si naši předci dopřávali vydatná a sytá jídla plná hutných polévek, masa, knedlíků a sladkých dobrot. Pokud se na čtyřicetidenní půst nechystáte, nevadí, masopustní hostinu si zcela jistě můžete doma dopřát i vy. Zkusíte to tradičně, s moderním nádechem nebo si připravíte odlehčenější verzi?
Tradiční a poctivé menu
Vydatná polévka, šťavnaté maso a sladká tečka, která se rozplyne na jazyku – to je základ každého tradičního menu.
- Poctivý vývar: Polévka je grunt a dlouho tažený hovězí vývar, který doplníte játrovými knedlíčky, nebo dokonce celestýnskými nudlemi, z vás udělá hvězdu dne. A to je teprve začátek.
- Knedlo, vepřo, zelo jinak, ale stále poctivě: Můžete samozřejmě uvařit klasiku, protože vepřové maso pečené na kmínu s dušeným zelím a domácím knedlíkem se neomrzí. Ale co letos zkusit naplnit bramborové knedlíky uzeným masem, které osmahnete na cibulce, a tuhle dobrotu doplníte kysaným zelím?
- Masopustní šišky podle foodblogerky: Slovenská kuchařka a zapálená pekařka Michaela Smolová alias Sisters Bakery nedá dopustit na masopustní šišky. Mají dlouhou tradici a podle jejího návodu a zkušených tipů se vám povedou už napoprvé.
Moderní verze menu aneb Když to chcete jinak
Máte rádi tradice, ale v kuchyni oceníte moderní twist a trochu inovací? I pro vás máme návrh na menu, které bude chutnat všem.
- Krémová dýňová polévka: Lahodná polévka, která nevyžaduje hodiny tažení, ale svojí chutí osloví i milovníky klasických pokrmů. Dochuťte „dýňovku“ např. cizrnou, slaninou a sýrem – pochvalu máte zaručenou.
- Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší: Byla jim vrácena zasloužená sláva a není divu – hovězím líčkům dušeným na červeném víně totiž nikdo neodolá, maso se rozpadá na jazyku! Jako sváteční oběd jsou ideální.
- Koblihy à la muffiny: K masopustu patří koblihy tak jako k Vánocům linecké cukroví. Můžete je samozřejmě klasicky usmažit, ale pokud byste rádi zkusili jiný postup, máme návrh: koblihy pečené jako muffiny.
Odlehčené menu s přesahem za hranice
Ač by mohlo odlehčené masopustní menu znít jako oxymóron, není tomu tak. Rozhodně neplatí, že by vše mělo být tučné, syté a zasypané cukrem. Chcete-li to jinak, máme i pro vás variantu.
- Indická cizrnová polévka: Je plná zeleniny, krásně hustá a dokonale lahodná. Jako bonus je hotová za chvilku a báječně ladí třeba s indickým chlebem. Uvaříte-li polévku ve větším množství, máte večeři minimálně na další den hotovou.
-
Krůtí roláda se sladkokyselou náplní podle Pavla Berkyho: Správně připravená roláda je šťavnatá, dokonale dochucená a na talíři vypadá božsky. Plnit se může různými druhy sýrů, zeleninou, ořechy, nebo dokonce sušeným ovocem. Jak na roládu, poradí ve videu náš oblíbený Pavel Berky.
-
Japonské lívanečky: Připomínají suflé lehké jako obláček a doslova se rozplynou na jazyku. Říká se jim fuwa fuwa, v Japonsku platí za oblíbený dezert a obvykle se zde servírují se šlehačkou ochucenou čajem matcha.
Zdroje: Apetit, Proženy.cz, Forbes.cz